MAH-CET MBA Mock Test- 6


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for MAH-CET MBA | MAH-CET MBA Mock Test- 6


Description
Attempt MAH-CET MBA Mock Test- 6 | 200 questions in 150 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for MAH-CET MBA for CAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Each of the questions below consists of a question and two statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

In which month of the year did Rahul go abroad for a vacation?

I. Rahul correctly remembers that he went for a vacation in the first half of the year.

II. Rahul's son correctly remembers that they went for a vacation after 31st March but before 1st May.

Solution:

From 1, Rahul went for the vacation in Jan, Feb, March, April, May or June.

From 2, Rahul went for the vacation in April.

Thus statement 2 alone is sufficient but statement 1 is not.

QUESTION: 2

Rahul who lives in rural Gurgaon, has more purchasing power than Parikshit who lives in proper New Delhi, even though both of them have the same salary. This is because the part of Parikshit's income that is spent on food and shelter, can be used by Rahul for other needs.

Which of the following inferences is best supported by the statement made above?

Solution: Option A cannot be inferred as the information supplied to us is insufficient. Option C is eliminated as this contradicts the conclusion made in the passage. Option D is eliminated as we have already been told that both the people earn the same income. Option E is eliminated as we have insufficient data to make this conclusion. Option B is the right answer, as it is the only explanation how Rahul has more purchasing power than Parikshit.
QUESTION: 3

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

What is step-7?

Solution:

Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

QUESTION: 4

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

What is the position of the element '705' in step-4 from the left?

Solution: Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

'705' is seventh from the left.

QUESTION: 5

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

In step-3 how many elements are there between 'cigarette' and 'case'?

Solution: Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

There are seven elements between 'cigarette' and 'case'.

QUESTION: 6

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Solution: Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

QUESTION: 7

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

In step-6, what is the sixth element from the left?

Solution: Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

'705' is sixth from the left.

QUESTION: 8

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an

illustration of input rearrangement.

Input - 503 environment 955 device 300 chain 481 engine 321 696 conversation

Step-1: 300 503 environment 955 device chain 481 engine 321 696 conversation

Step-2: 300 503 environment 955 device 481 engine 321 696 conversation chain

Step-3: 300 321 503 environment 955 device 481 engine 696 conversation chain

Step-4: 300 321 481 503 environment 955 device engine 696 conversation chain

Step-5: 300 321 481 503 environment 955 engine 696 device conversation chain

Step-6: 300 321 481 503 environment 955 696 engine device conversation chain

Step-7: 300 321 481 503 696 environment 955 engine device conversation chain

Step-8: 300 321 481 503 696 955 environment engine device conversation chain

Step-8 is the last step of the given input.

Answer the following questions for the below input:

Input - cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

What is the ratio between the second element from left in step-6 to the fifth element from the right in step-7?

Solution: Observe the output given for the following input. It can be seen that the numbers are arranged according to their value in increasing order from the leftmost side and the words are arranged alphabetically in increasing order seen from the rightmost side. The numbers and words are sorted alternatively in each step such that, in the first step the number is placed at its correct position from left and in the next step the correct word is placed at the correct position from right. The arrangement continues until all the elements are arranged at correct positions.

Input- cigarette practice 432 223 641 draft 754 705 case 756 front

Step-1: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 case 756 front

Step-2: 223 cigarette practice 432 641 draft 754 705 756 front case

Step-3: 223 432 cigarette practice 641 draft 754 705 756 front case

Step-4: 223 432 practice 641 draft 754 705 756 front cigarette case

Step-5: 223 432 641 practice draft 754 705 756 front cigarette case

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

Step-8: 223 432 641 705 754 756 practice front draft cigarette case

Step-8 is the last step of the given input.

Step-6: 223 432 641 practice 754 705 756 front draft cigarette case

Step-7: 223 432 641 705 practice 754 756 front draft cigarette case

second element from left in step-6= 432

fifth element from the right in step-7= 756

required ratio= 432/756= 4:7

QUESTION: 9

In the given question, a set of conclusions is given. There are five options consisting of three or more statements. You need to choose the option that contains the set of statements from which the given conclusions logically follow.

All doors being slapped is not a possibility. No usb is a log.

Solution: None of the given statements leads to the required conclusion.

1.

In this scenario neither of the conclusions is true.

2.

In this scenario neither of the conclusions is true.

3.

In this scenario neither of the conclusions is true.

4.

In this scenario, the conclusion I is not true.

QUESTION: 10

In each of the questions below, two statements are given and followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few words are raw.

All cups are raw.

Conclusions:

I. All raw being words is a possibility.

II. All raw being cups is a possibility

Solution: Only a few words are raw, i.e., some words will definitely not be raw. All cups are raw.

All raw being words is a possibility is true. All raw being cups is a possibility is true. So, both I and II follow.

QUESTION: 11

In each of the questions below, two statements are given and followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few rights are welfares.

All activities are rights.

Conclusions:

I. At least some activities are welfares.

II. All welfares are activities.

Solution: Only a few rights are welfares, i.e., some rights will definitely not be welfares. All activities are right.

At least some activities are welfares is not definitely true. All welfares are activities are not definitely true. So, neither I nor II follows.

QUESTION: 12

Television isn't always the idiot box. 'India's Most Wanted' on Zee helped nab 24 criminals. Now Sony's 'Missing', a series about missing people has also opened its account. It has helped reunite 11 year old Kartik Tamrai Selvan who had been missing since January 20 with his parents. Kartik ran away from his Chembur home and ended up in Mathura where he was looked after by a Muslim family. When Kartik's case was featured in an episode aired on August 2, his guardians saw it and promptly rang up Mumbai to have him sent back. "Missing' has used the power of positive television in helping a family," says a channel spokesperson.

Which of the following can be inferred from the given passage?

Solution: Ans. (c). Option (a) cannot be inferred, as it is illogical to conclude that the TV helped him grow up in the north. He landed there on his own according to the passage. The argument does not exactly say that Lost and Found columns are being televised. It hints that they have similar objectives. Option (c) can be inferred because the spokesperson says that Sony's "Missing" has used the power of positive television to help a family. And the initial part of the passage talks about another channel that airs a similar programme. These statements imply that TV channels are now leaning towards new uses of the TV.
QUESTION: 13

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are nine members. K is G's brother and D's son-in-law. B is the mother of C who is not the sibling of E. E is K's nephew and F is granddaughter of A. K is brother-in-law of P who is G's husband. C is male.

How is A related to C.

Solution:

K is G's brother

G is wife of P

K is D's son-in-law so, K is husband of D's daughter

E is K's nephew, so, E is G and P's son

F is granddaughter of A

C is male

B is mother of C

So, C is son of B

Now, A must be the spouse of D and B must be the daughter of D and wife of K

And, F must be the child of B and thus, sister of C

Final arrangement is,

A is either grandfather or grandmother of C as, gender of A can't be determined

QUESTION: 14

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are nine members. K is G's brother and D's son-in-law. B is the mother of C who is not the sibling of E. E is K's nephew and F is granddaughter of A. K is brother-in-law of P who is G's husband. C is male.

Who is mother of E.

Solution: K is G's brother

G is wife of P

K is D's son-in-law so, K is husband of D's daughter

E is K's nephew, so, E is G and P's son

F is granddaughter of A

C is male

B is mother of C

So, C is son of B

Now, A must be the spouse of D and B must be the daughter of D and wife of K

And, F must be the child of B and thus, sister of C

Final arrangement is,

G is E's mother.

QUESTION: 15

Direction: In the question below are two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statement:

All dark is night.

Some dark are black.

Conclusion:

I. All black is night.

II. Some black is not night.

Solution: The least possible diagram for the given statements is as follows

Conclusions:

I. All black is night. → False (It is possible but not definite)

II. Some black is not night. → False (It is possible but not definite)

Both are complementary pairs.

Therefore, either I or II follows.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 16

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight people were seated around a regular octagon table such that the people were seated on different corners facing towards the center. Each of them was wearing a shirt of different colors. E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. D is seated second to the right of G. A was not wearing white shirt. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing the pink shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing the blue shirt. A was seated to the immediate right of the person wearing a Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing the blue shirt was seated third to the left of C. B is seated to the immediate left of the person wearing the yellow shirt.

Which colour shirt was A wearing?

Solution:

D is seated second to the right of G. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing pink shirt.

Case 1:

Case 2:

F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing blue shirt. The person wearing blue shirt was seated third to the left of C.

Case 1:

Case 2:

E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

So case 2 is invalid.

Case 1:

A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. A was not wearing white shirt.

A was wearing black colour shirt.

QUESTION: 17

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight people were seated around a regular octagon table such that the people were seated on different corners facing towards the center. Each of them was wearing a shirt of different colors. E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. D is seated second to the right of G. A was not wearing white shirt. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing the pink shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing the blue shirt. A was seated to the immediate right of the person wearing a Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing the blue shirt was seated third to the left of C. B is seated to the immediate left of the person wearing the yellow shirt.

How many people were seated between H and C when counted from the left of C?

Solution:

D is seated second to the right of G. The person wearing the red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing the pink shirt.

Case 1:

Case 2:

F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and to the immediate left of the person wearing a blue shirt. The person wearing the blue shirt was seated third to the left of C.

Case 1:

Case 2:

E was wearing a yellow shirt and was seated third to the right of H. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

So case 2 is invalid.

Case 1:

A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. A was not wearing white shirt.

4 people were seated between H and C when counted from the left of C.

QUESTION: 18

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight people were seated around a regular octagon table such that the people were seated on different corners facing towards the center. Each of them was wearing a shirt of different colors. E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. D is seated second to the right of G. A was not wearing white shirt. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing pink shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing blue shirt. A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing blue shirt was seated third to the left of C. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

Who is seated third to the right of A?

Solution:

D is seated second to the right of G. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing pink shirt.

Case 1:

Case 2:

F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing blue shirt. The person wearing blue shirt was seated third to the left of C.

Case 1:

Case 2:

E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

So case 2 is invalid.

Case 1:

A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. A was not wearing white shirt.

B is seated third to the right of A.

QUESTION: 19

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight people were seated around a regular octagon table such that the people were seated on different corners facing towards the center. Each of them was wearing a shirt of different colors. E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. D is seated second to the right of G. A was not wearing white shirt. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing pink shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing blue shirt. A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing blue shirt was seated third to the left of C. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

Which of these statements is true?

Solution:

D is seated second to the right of G. The person wearing the red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing the pink shirt.

Case 1:

Case 2:

F was seated to the immediate right of the person wearing a pink shirt and to the immediate left of the person wearing a blue shirt. The person wearing the blue shirt was seated third to the left of C.

Case 1:

Case 2:

E was wearing a yellow shirt and was seated third to the right of H. B is seated to the immediate left of the person wearing the yellow shirt.

So case 2 is invalid.

Case 1:

A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. A was not wearing white shirt.

None of them is correct.

QUESTION: 20

In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions among the given three conclusions is /are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:

A ≤ B ≤ C < D ≥ E; F = G; D < F; H ≤ A; I < A

Conclusions:

I. A < D

II. G > E

III. I < C

Solution:

Given statements: A ≤ B ≤ C < D ≥ E; F = G; D < F; H ≤ A; I < A

On combining: A ≤ B ≤ C < D ≥ E; D < F = G; H ≤ A > I

Conclusions:

I. A < D → True (as A ≤ B ≤ C < D → A < D)

II. G > E → True (as D ≥ E and D < F = G → G = F > D ≥ E → G > E)

III. I < C → True (as A ≤ B ≤ C and A > I → I < A ≤ B ≤ C → I < C)

Therefore, all the conclusions follow.

Hence, option e.

QUESTION: 21

In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "strong" arguments and "weak" arguments. "Strong" arguments must be both important and directly related to the questions. "Weak" arguments may not be directly related to the question and may be of minor importance or may be related to the trivial aspects of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is "strong" arguments and which is "weak" arguments.

Should the retirement age for employees of Central/State Govt. be increased by two years?

I. Yes, this is required in view of the increasing longevity.

II. Yes, experienced employees are more useful than the new recruits.

Solution: Increased longevity does not mean increased productivity. Hence argument I is weak

New recruits are useful to organizations in bringing new innovations. Hence argument II is also weak

QUESTION: 22

In the questions below, two situations are given, followed by two statements (1) and (2). You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Carefully analyse the situations, and choose the option that depicts the correct relationship between the statements and situations.

Situation I- The Supreme Court banned use of pet-coke and dirty furnace oil in Haryana, Rajasthan and Uttar Pradesh from the start of the coming year.

Situation II- A study conducted by a reputed organisation found that pollution from outdoor and indoor air, water and soil contamination, and chemical pollutants was one of largest risk factors leading to premature death.

1. Pet coke and furnace oil have been blamed for releasing deadly sulphur dioxide and nitrogen oxide, which are the major sources of air pollution in Haryana, Rajasthan and Uttar Pradesh.

2. Globally, air pollution was the biggest contributor linked to 6.5 million deaths in 2015, ahead of water pollution and workplace-related pollution.

Solution: 1 is clearly the cause of situation I as it gives a reason as to why the Supreme court has banned pet-coke and furnace oil. 2 is not complementary to situation II, and is neither a cause, nor an effect of either situation. D is the right answer.
QUESTION: 23

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

How many people were seated between F and the one with the black handset?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

Only D was seated between F and the one with black handset

QUESTION: 24

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

Who among the following owned the Nokia handset?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

A owned the Nokia handset.

QUESTION: 25

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

Who among the following had the Vivo handset?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

E had the Vivo handset

QUESTION: 26

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Certain number of persons were seated in a linear row facing north. Information about only some of them is known. More than 20 people were sitting in a row.

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B. Three persons sit between A and D. The number of persons sitting between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B. The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

If K sits second to the left of B, then which of the following combination(s) is/are true?

Solution:

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B.

Three persons sit between A and D. The number of persons sit between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B.

The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

Hence, case 1 is invalid

Final arrangement is

C sits fifth to the right of K.

QUESTION: 27

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Certain number of persons were seated in a linear row facing north. Information about only some of them is known. More than 20 people were sitting in a row.

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B. Three persons sit between A and D. The number of persons sitting between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B. The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

If P sits to the immediate right of A, then what is the position of D with respect to P?

Solution:

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B.

Three persons sit between A and D. The number of persons sit between D and B is twice that of the number of persons sit between C and E. E sits to the right of B.

The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

Hence, case 1 is invalid

Final arrangement is

D sits fifth to the left of P.

QUESTION: 28

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Certain number of persons were seated in a linear row facing north. Information about only some of them is known. More than 20 people were sitting in a row.

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B. Three persons sit between A and D. The number of persons sitting between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B. The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

How many persons were sitting in a row?

Solution:

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B.

Three persons sit between A and D. The number of persons sit between D and B is twice that of the number of persons sit between C and E. E sits to the right of B.

The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

Hence, case 1 is invalid

Final arrangement is

21 persons were sitting in a row.

QUESTION: 29

At his house Ram is facing East, then he turns left and goes 10 m, then he turns right and goes 5 m and then he goes 5 m towards South and from there 5 m towards the West. In which direction is he from his house?

Solution:

According to the given information, the path traversed by Ram is as follows:

Thus, we can see Ram is in the North direction from his house.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 30

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Study the following information carefully and answer the questions given below:

'negative easily search field' is written as 'D7F M6J M7B W9F'

'home population showed tribes' is written as 'N5P F7I F7S P11P'

'pick finance symbols banned' is written as 'D8J D5J M8Z F7B'

'across historic cabinet hailed' is written as 'J8J T7D F8B F7B'

What is the numerical value in the word 'captain'?

Solution:

Step I: at first position, next letter (according to the alphabetical series) of the second last letter of the word.

Step II: at second position, add 1 in total number of letters in the word.

Step III: at the last position, next letter (according to the alphabetical series) of the second letter of the word.

Total letters in this word is '7' so 7+1=8

QUESTION: 31

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Study the following information carefully and answer the questions given below:

'negative easily search field' is written as 'D7F M6J M7B W9F'

'home population showed tribes' is written as 'N5P F7I F7S P11P'

'pick finance symbols banned' is written as 'D8J D5J M8Z F7B'

'across historic cabinet hailed' is written as 'J8J T7D F8B F7B'

What is the code of 'search'?

Solution:

Step I: at first position, next letter (according to the alphabetical series) of the second last letter of the word.

Step II: at second position, add 1 in total number of letters in the word.

Step III: at the last position, next letter (according to the alphabetical series) of the second letter of the word.

Following the same pattern the code of 'search' is D7F

QUESTION: 32

In the given question, a set of conclusions is given. There are five options consisting of three or more statements. You need to choose the option that contains the set of statements from which the given conclusions logically follow.

Some claps are not gigs. All squares can never be claps.

Solution:

Statements given in option 3rd lead to the required conclusions.

1.

This is one of the possible cases where none of the conclusions are true.

2.

In this possibility conclusion II does not follow. Here all squares are claps.

3.

In this case both the conclusions are true.

4.

In this possibility the 2nd conclusion is not true. Here all squares are claps.

QUESTION: 33

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are six men - A, B, C, D, E and F having distinct ages, sitting from left to right in increasing order of their ages. Each except two wore shirts of different colours Red, pink, black, blue and yellow. Two persons wore one same colour.

• E wore a yellow shirt and is the youngest man and C is not the eldest.

• D is older than at least three people.

• A, who was born before F and D, doesn't wear a red shirt which is worn by two men and F wears black.

• If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right. (original arrangement is excluding swapping).

• The men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance.

• Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.

• C is younger than D and older than B, who is younger than A and D.

How many men are older than E but younger than C?

Solution:

The persons are arranged in increasing order of their ages, so we do the arrangement as follows:

From the statements,

E wore a yellow shirt and is the youngest, so is placed at the leftmost position.

D is elder than at least 3 people so, according to this statement, following cases are formed.

It is given that, the men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance so, the man wearing blue shirt is at the rightmost corner.

Since, A is born before F and D so, case III is eliminated.

Red shirt is the shirt worn by two men.

C is not the eldest.

C is younger than D and elder than B, who is younger than A and D, we get the following cases under case I and II.

F wears black shirt.

Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.So, following are the cases,

In case I, only B's shirt's colour was not defined so, he is the one wearing red which is worn by two people

Similarly, in 1st case of case II also, B is the one wearing red and in 2nd case of case II, D is the one who wears red.

Now, If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right.

B is elder than E but younger than C.

According to this statement only 1st case of case II is true, rest are eliminated, Hence the correct arrangement is,

B is elder than E but younger than C.

QUESTION: 34

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are six men - A, B, C, D, E and F having distinct ages, sitting from left to right in increasing order of their ages. Each except two wore shirts of different colours Red, pink, black, blue and yellow. Two persons wore one same colour.

• E wore a yellow shirt and is the youngest man and C is not the eldest.

• D is older than at least three people.

• A, who was born before F and D, doesn't wear a red shirt which is worn by two men and F wears black.

• If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right. (original arrangement is excluding swapping).

• The men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance.

• Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.

• C is younger than D and older than B, who is younger than A and D.

If age of F and A is 34 years and 40 years respectively, what can be the possible age of D from the following options?

Solution:

The persons are arranged in increasing order of their ages, so we do the arrangement as follows:

From the statements,

E wore a yellow shirt and is the youngest, so is placed at the leftmost position.

D is elder than at least 3 people so, according to this statement, following cases are formed.

It is given that, the men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance so, the man wearing blue shirt is at the rightmost corner.

Since, A is born before F and D so, case III is eliminated.

Red shirt is the shirt worn by two men.

C is not the eldest.

C is younger than D and elder than B, who is younger than A and D, we get the following cases under case I and II.

F wears black shirt.

Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.So, following are the cases,

In case I, only B's shirt's colour was not defined so, he is the one wearing red which is worn by two people

Similarly, in 1st case of case II also, B is the one wearing red and in 2nd case of case II, D is the one who wears red.

Now, If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right.

B is elder than E but younger than C.

According to this statement only 1st case of case II is true, rest are eliminated, Hence the correct arrangement is,

D can be 35 years as D's age is more than F and less than A.

QUESTION: 35

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are six men - A, B, C, D, E and F having distinct ages, sitting from left to right in increasing order of their ages. Each except two wore shirts of different colours Red, pink, black, blue and yellow. Two persons wore one same colour.

• E wore a yellow shirt and is the youngest man and C is not the eldest.

• D is older than at least three people.

• A, who was born before F and D, doesn't wear a red shirt which is worn by two men and F wears black.

• If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right. (original arrangement is excluding swapping).

• The men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance.

• Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.

• C is younger than D and older than B, who is younger than A and D.

Who sits second to the left of the person who is fourth from the left?

Solution: The persons are arranged in increasing order of their ages, so we do the arrangement as follows

From the statements,

E wore a yellow shirt and is the youngest, so is placed at the leftmost position.

D is elder than at least 3 people so, according to this statement, following cases are formed.

It is given that, the men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance so, the man wearing blue shirt is at the rightmost corner.

Since, A is born before F and D so, case III is eliminated.

Red shirt is the shirt worn by two men.

C is not the eldest.

C is younger than D and elder than B, who is younger than A and D, we get the following cases under case I and II.

F wears black shirt.

Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.So, following are the cases,

In case I, only B's shirt's colour was not defined so, he is the one wearing red which is worn by two people

Similarly, in 1st case of case II also, B is the one wearing red and in 2nd case of case II, D is the one who wears red.

Now, If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right.

B is elder than E but younger than C.

According to this statement only 1st case of case II is true, rest are eliminated, Hence the correct arrangement is,

F is fourth from left and B is second to F's left.

QUESTION: 36

The question below has a statement followed by two assumptions numbered I and II.

An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: A major retail store announced a thirty percent discount on all food items during the weekend.

Assumptions:

I. People may still prefer buying food items from other stores.

II. Large number of customers may visit the retail store and buy food items.

Solution: Statement II is a valid assumption because large number of people may prefer visiting the store to take advantage of discounts
QUESTION: 37

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four.Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

What is the number of participants from college MNP?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B,D,J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant ,if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST. D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

From both the cases, it can be deduced that number of participants from MNP can be either 3 or 2.

QUESTION: 38

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four. Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

What is the number of participants from college XYZ?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B, D, J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant, if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST.D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

From both the cases, it can be deduced that the number of students in college XYZ is four.

QUESTION: 39

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four.Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

Which of these combinations are definitely from the same college?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B,D,J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant, if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST.D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

From both the cases, it can be deduced that only B and F are from the same college from the pairs given in the options.

QUESTION: 40

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven people A, B, C, D, E, F and G are born in different years and like different colours - red, blue, pink, yellow, green, black and white not necessarily in the same order.

• B and E are born in consecutive years (B being younger), one of them being born in 1961.

• The one who likes black is born in 1982 and is 4 years younger than the one who likes white.

• The difference between present ages of A and D is 10 less than the difference between present ages of G and F. (A and G are older than D and F respectively.

• G was born in 1978.

• F was born in 2000 and is the youngest and doesn't like pink.

• C likes yellow and is born three years after D was born, who is 6 years older than F and 34 years younger to one who likes red colour.

• The second eldest person doesn't like green.

• The no. of people older than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

A is born in _____ and likes _____ colour.

Solution:

F is born in 2000

Since, F is the youngest, so, no one is born after F.

G is born in 1978

D is 6 years older than F

So,

D is born in 1994

C is born 3 years after D

C is born in 1997

So, difference in ages of G and F = 22 years

Thus, Difference in ages of A and D = 22 - 10 = 12 years

So, A is born in 1982

The one who likes black is born in 1982

White is liked by the one who is 4 years elder than who is born in 1982

So, person who likes white - born in 1978

Hence, G likes white as G is born in 1978

We get,

G - 1978 - white

A - 1982 - black

D - 1994

C - 1997 - yellow

We are left with years of birth of B and E.

CASE I:

If, B is born in 1961, then E must be born in 1960

CASE II:

And, B is born in 1962, then E must be born in 1961

Now,

D is 34 years younger to one who likes red colour

So, one who likes red colour is born in year = 1994 - 34 = 1960

Thus, case II becomes invalid

We get,

Second eldest is B who doesn't like green

F doesn't like pink

So,

The no. of people elder than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

So,

Case 1:

If B is pink then, 1 person is elder than B

Then, 0 person should be younger than who likes blue, so F must like blue.

And, D must like green

Case 2:

If D likes pink, no of person elder than D = 4

No of person younger than one who likes blue = 3 which is not possible

So, this case is invalid

The final arrangement is,

A is born in 1982 and likes black

QUESTION: 41

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven people A, B, C, D, E, F and G are born in different years and like different colours - red, blue, pink, yellow, green, black and white not necessarily in the same order.

• B and E are born in consecutive years (B being younger), one of them being born in 1961.

• The one who likes black is born in 1982 and is 4 years younger than the one who likes white.

• The difference between present ages of A and D is 10 less than the difference between present ages of G and F. (A and G are older than D and F respectively.

• G was born in 1978.

• F was born in 2000 and is the youngest and doesn't like pink.

• C likes yellow and is born three years after D was born, who is 6 years older than F and 34 years younger to one who likes red colour.

• The second eldest person doesn't like green.

• The no. of people older than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

Who is the oldest person?

Solution:

F is born in 2000

Since, F is the youngest, no one is born after F.

G is born in 1978

D is 6 years older than F

So,

D is born in 1994

C is born 3 years after D

C is born in 1997

So, difference in ages of G and F = 22 years

Thus, Difference in ages of A and D = 22 - 10 = 12 years

So, A is born in 1982

The one who likes black is born in 1982

White is liked by the one who is 4 years elder than who is born in 1982

So, person who likes white - born in 1978

Hence, G likes white as G is born in 1978

We get,

G - 1978 - white

A - 1982 - black

D - 1994

C - 1997 - yellow

We are left with years of birth of B and E.

CASE I:

If, B is born in 1961, then E must be born in 1960

CASE II:

And, B is born in 1962, then E must be born in 1961

Now,

D is 34 years younger to one who likes red colour

So, one who likes red colour is born in year = 1994 - 34 = 1960

Thus, case II becomes invalid

We get,

Second eldest is B who doesn't like green

F doesn't like pink

So,

The no. of people elder than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

So,

Case 1:

If B is pink then, 1 person is elder than B

Then, 0 person should be younger than who likes blue, so F must like blue.

And, D must like green

Case 2:

If D likes pink, no of person elder than D = 4

No of person younger than one who likes blue = 3 which is not possible

So, this case is invalid

The final arrangement is,

E is the eldest

QUESTION: 42

Six persons A, B, C, D, E and F are seated around a circular table facing the centre at equidistant. Who are the neighbours of E?

I. A's neighbour faces C. F is 2nd to the left of B whose neighbour D faces E.

II. C faces F who is 2nd to the left of B. D faces E.

Solution: From the data in statement 1 we get the following arrangements

Although we get two possibilities, in both cases E is seated beside A and C. Hence, the answer can be determined based on the 1st statement alone.

From the data given in the 2nd statement we get the 2 possible cases:

Thus, we cannot determine E's neighbours.

QUESTION: 43

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

S is to the north of P and to the west of T.

• Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R.

• R is equidistant from P and T.

• PRT are the points along the same line while PQS are also along the same line.

• U is to the south of R but to the northeast of P.

• V is to the east of U and to the southeast of T.

Line VU is extended further and it meets line joining points PQ at point O. Now, in triangle SOV, all the sides are integers. If, SV is 17 meters and then find the distance TV.

Solution: Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R.

S is to the north of P and to the west of T. R is equidistant from P and T.

PRT are the points along the same line while points PQS are also along the same line.

As, PRT are along the same line and R is equidistant from P and T.

So, distance PR and distance RT is 5√2 meters.

Also, Q and S are to the west of R and T respectively.

So, distance PQ is equal to distance QS.

U is to the south of R and to the northeast of P.

V is to the east of U and to the southeast of T.

After extending line VU up-to line joining points PQ, we will get: -

In triangle SOV,

SV = 17 meters

OV > 10 meters

SO = 6/7/8/9 meters

Now, in right angled triangle SOV,

SV2 = SO2 + OV2

If SO = 8 meters, then only distance OV will be integer.

So, distance SO = 8 meters

Distance OV2 = 172 - 82 = 289 - 64 = 225

OV = 15 meters

Now, in triangle TZV,

TZ = SO = 8 meters

ZV = OV - OZ = 15 - 10 = 5 meters

TZ2 + ZV2 = TV2

TV2 = 82 + 52

TV = √89 meters

QUESTION: 44

In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions among the given three conclusions is /are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:

K = L ≥ M; N < O; B = N; B > C; N ≥ D > M

Conclusions:

I. M ≤ O

II. D = C

III. M ≤ B

Solution:

Given statements: K = L ≥ M; N < O; B = N; B > C; N ≥ D > M

On combining: K = L ≥ M < D ≤ N = B < O, B > C

Conclusions:

I. M ≤ O → False (as ≥ M < D ≤ N = B < O → M < O)

II. D = C → False (as D ≤ N = B and B > C → D ≤ N = B > C → thus clear relation between D and C cannot be determined)

III. M ≤ B → False (as M < D ≤ N = B → M < B)

Therefore, none of the conclusions follow.

QUESTION: 45

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

What was the colour of the box that contained guava?

Solution:

Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

The red box had guava.

QUESTION: 46

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Which of the following boxes was vacant?

Solution:

Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

Box number 10 was vacant.

QUESTION: 47

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Which of the following fruit was kept in the Purple Box?

Solution:

Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

Oranges were kept in the purple box.

QUESTION: 48

In the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions among the given three conclusions is /are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:

P ≤ Q; R < Q; R > T; T = L; L ≥ M; N ≥ Q; O < P; R ≥ C

Conclusions:

I. O ≤ N

II. L > C

III. M < Q

Solution:

Given statements: P ≤ Q; R < Q; R > T; T = L; L ≥ M; N ≥ Q; O < P; R ≥ C

On combining: O < P ≤ Q > R > T = L ≥ M; N ≥ Q; R ≥ C

Conclusions:

I. O ≤ N → False (as O < P ≤ Q and N ≥ Q → O < P ≤ Q ≤ N → O < N)

II. L > C → False (as R > T = L and R ≥ C → C ≤ R > T = L → thus clear relation between L and C cannot be determined)

III. M < Q → True (as Q > R > T = L ≥ M → Q > M)

Therefore, only conclusion III follows.

Hence, option d.

QUESTION: 49

In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "strong" arguments and "weak" arguments. "Strong" arguments must be both important and directly related to the questions. "Weak" arguments may not be directly related to the question and may be of minor importance or may be related to the trivial aspects of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is "strong" arguments and which is "weak" arguments.

Should all the Universities switch over to online admissions at all levels all over the country with immediate effect?

I. No, all the students may not have easy access to the internet.

II. Yes, this will save the students and parents from all the hassles of visiting various colleges and standing in queue.

Solution: Majority of the population lives in small towns and villages where internet penetration is very low. Hence all the students may not have easy access to internet

Introducing online admissions will save students and parents from all the hassles of visiting colleges and standing in queues as they can select their seats without travelling to other places.

Hence both arguments are strong

QUESTION: 50

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

Who among the following was seated to the immediate left of the one with the Lenovo handset?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

A was to the immediate left of G who had the Lenovo handset

QUESTION: 51

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

Which of the following handsets was orange in colour?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

Micromax handset was orange in colour

QUESTION: 52

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

In which of the following groups was the 1st person seated neighbouring the 2nd and the 3rd person?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

G was neighbouring A and C

QUESTION: 53

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven persons A, B, C, D, E, F and G were seated along a straight row facing the North. Each of them owned a different handset of different colour. The handsets were of the brands Nokia, Samsung, apple, Lenovo, Micromax, vivo and Motorola not necessarily in the same order. The colours were red, blue, golden, white, black, orange and purple not necessarily in the same order.

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• Motorola handset was purple in colour

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbour had the apple handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B

• A's neighbours had red and golden handsets

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• A and C were seated at a gap of 1

• A did not have the white or the purple handset

• G did not have the golden handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

What was the position of the person with the Nokia handset with respect to the person with the red handset?

Solution:

• C had the Samsung handset and was seated 3rd to the right of D

• A's neighbours had red and golden handsets

• A and C were seated at a gap of 1

• A's neighbour had the apple handset

• The person with apple handset was to the immediate left of the person with the black handset

• E had the blue handset and was at either of the corners, E was not neighbouring B. Thus, case 1 is invalid.

• B was 3rd to the right of the one with the Nokia phone

• G's neighbour had a white phone and was seated at a gap of 3 from the person with the Motorola handset

• Motorola handset was purple in colour

• A did not have the white or the purple handset

Case 1:

Case 2:

E should not be neighbouring B, thus, the case is invalid.

• The person with Micromax was 2nd to the right of the person with Lenovo

• G did not have the golden handset

Thus, the final arrangement is as follows:

The person with the Nokia handset was to the immediate left of G who had the red handset

QUESTION: 54

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Certain number of persons were seated in a linear row facing north. Information about only some of them is known. More than 20 people were sitting in a row.

Four people sit between A and B. C sits third to the right of B. Three persons sit between A and D. The number of persons sitting between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B. The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

How many people sit to the right of E?

Solution:

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B.

Three persons sit between A and D. The number of persons sit between D and B is twice that of the number of persons sit between C and E. E sits to the right of B.

The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

Hence, case 1 is invalid

Final arrangement is

Two people sit to the right of E.

QUESTION: 55

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Certain number of persons were seated in a linear row facing north. Information about only some of them is known. More than 20 people were sitting in a row.

Four people sit between A and B. C sits third to the right of B. Three persons sit between A and D. The number of persons sitting between D and B is twice that of the number of persons sitting between C and E. E sits to the right of B. The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

If F sits exactly in between B and E, then how many persons sit to the left of F?

Solution:

Four persons sit between A and B. C sits third to the right of B.

Three persons sit between A and D. The number of persons sit between D and B is twice that of the number of persons sit between C and E. E sits to the right of B.

The number of persons who sit to the left of D is one less than the number of persons who sit to the right of E. Not more than five persons sit to the left of A.

Hence, case 1 is invalid

Final arrangement is

QUESTION: 56

Whenever any large manufacturing company decides to shift business elsewhere, there is a great loss to the community beyond just unemployment of the workers of the factory. For example, the automotive sector in the area is also affected because the unemployed people no longer use their cars or public transport as much to commute to and from work, thus reducing consumption of fuel and tyres and services to maintain these services.

The author's point is made primarily by

Solution: Ans. (e). The author's argument centers on an implicit causal relationship. He mentions the impact of the business shift made by a company on the automotive sector in the area. Option (a) can be eliminated, as there is no question raised by the author. The facts given are direct and are not stated in a convoluted manner. So option (b) can also be ruled out. The author does not make any comparison. So option (c) can also be ruled out. The author talks about the impact on just one sector. 'Socialistic point of view' is too broad a phrase to be used.
QUESTION: 57

Our company is organising a big cultural event at the end of this year. The accounts committee has declared that an amount of INR 3 lakh will be required to bear the costs of this event. Every employee has chipped in some part of their salary. An amount of INR 1.5 lakh has been raised already. Therefore, the event will be a huge success.

Which of the following is not an underlying assumption of the above passage?

Solution: Option 1 is eliminated as it is an underlying assumption of the passage; the success of the event depends on the ability of the company to pay for the costs involved and this can only be done if the company manages to raise the amount needed. Option 3 is eliminated as it is an underlying assumption on which the passage is founded. Option 4 is eliminated as this is a necessary condition in order to ensure the success of the event. Option 5 is eliminated as it is an underlying assumption of the passage; it is necessary for this to be true, in order to make the event a success. Option 2 is the right answer, as this is not an underlying assumption on which the passage is founded.
QUESTION: 58

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Study the following information carefully and answer the questions given below:

'negative easily search field' is written as 'D7F M6J M7B W9F'

'home population showed tribes' is written as 'N5P F7I F7S P11P'

'pick finance symbols banned' is written as 'D8J D5J M8Z F7B'

'across historic cabinet hailed' is written as 'J8J T7D F8B F7B'

'F7B' is the code of which of the following?

Solution:

Step I: at first position, next letter (according to the alphabetical series) of the second last letter of the word.

Step II: at second position, add 1 in total number of letters in the word.

Step III: at last position, next letter (according to the alphabetical series) of the second letter of the word.

Following the same pattern 'F7B' is the code of both 'banned' and 'hailed'.

QUESTION: 59

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Study the following information carefully and answer the questions given below:

'negative easily search field' is written as 'D7F M6J M7B W9F'

'home population showed tribes' is written as 'N5P F7I F7S P11P'

'pick finance symbols banned' is written as 'D8J D5J M8Z F7B'

'across historic cabinet hailed' is written as 'J8J T7D F8B F7B'

As per the code language what can be the code for 'bridge'?

Solution:

Step I: at first position, next letter (according to the alphabetical series) of the second last letter of the word.

Step II: at second position, add 1 in total number of letters in the word.

Step III: at the last position, next letter (according to the alphabetical series) of the second letter of the word.

Example: Bridge:

Step I: at first position, next letter (according to the alphabetical series) of second last letter of the word, which is G+1 = H

Step II: at second position, add 1 in total number of letters in the word, which is 6+1 = 7

Step III: at last position, next letter (according to the alphabetical series) of second letter of the word, which is R+1 = S

Final code is H7S

QUESTION: 60

was found that there was a significant growth in the number of crimes committed during the Diwali season this year due to lax security.

Which of the following is the most suitable course of action?

Solution: Option B is eliminated as this would neither be feasible nor make logical sense. Option C is eliminated as the cause is already known. Option D is eliminated as this would be undemocratic. Option A follows as it would best resolve the problem.
QUESTION: 61

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are six men - A, B, C, D, E and F having distinct ages, sitting from left to right in increasing order of their ages. Each except two wore shirts of different colours Red, pink, black, blue and yellow. Two persons wore one same colour.

• E wore a yellow shirt and is the youngest man and C is not the eldest.

• D is older than at least three people.

• A, who was born before F and D, doesn't wear a red shirt which is worn by two men and F wears black.

• If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right. (original arrangement is excluding swapping).

• The men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance.

• Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.

• C is younger than D and older than B, who is younger than A and D.

Which two persons are wearing the same coloured shirt?

Solution:

The persons are arranged in increasing order of their ages, so we do the arrangement as follows:

From the statements,

E wore a yellow shirt and is the youngest, so is placed at the leftmost position.

D is elder than at least 3 people so, according to this statement, following cases are formed.

It is given that, the men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance so, the man wearing blue shirt is at the rightmost corner.

Since, A is born before F and D so, case III is eliminated.

Red shirt is the shirt worn by two men.

C is not the eldest.

C is younger than D and elder than B, who is younger than A and D, we get the following cases under case I and II.

F wears black shirt.

Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.So, following are the cases,

In case I, only B's shirt's colour was not defined so, he is the one wearing red which is worn by two people

Similarly, in 1st case of case II also, B is the one wearing red and in 2nd case of case II, D is the one who wears red.

Now, If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right.

B is elder than E but younger than C.

According to this statement only 1st case of case II is true, rest are eliminated, Hence the correct arrangement is,

B and D both wear red coloured shirt.

QUESTION: 62

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

There are six men - A, B, C, D, E and F having distinct ages, sitting from left to right in increasing order of their ages. Each except two wore shirts of different colours Red, pink, black, blue and yellow. Two persons wore one same colour.

• E wore a yellow shirt and is the youngest man and C is not the eldest.

• D is older than at least three people.

• A, who was born before F and D, doesn't wear a red shirt which is worn by two men and F wears black.

• If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right. (original arrangement is excluding swapping).

• The men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance.

• Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.

• C is younger than D and older than B, who is younger than A and D.

Who among the following is sitting between F and B.

Solution:

The persons are arranged in increasing order of their ages, so we do the arrangement as follows:

From the statements,

E wore a yellow shirt and is the youngest, so is placed at the leftmost position.

D is elder than at least 3 people so, according to this statement, following cases are formed.

It is given that, the men wearing yellow and blue shirts are sitting at maximum distance so, the man wearing blue shirt is at the rightmost corner.

Since, A is born before F and D so, case III is eliminated.

Red shirt is the shirt worn by two men.

C is not the eldest.

C is younger than D and elder than B, who is younger than A and D, we get the following cases under case I and II.

F wears black shirt.

Red is worn by the man next to F and pink is worn by the man next to B.So, following are the cases,

In case I, only B's shirt's colour was not defined so, he is the one wearing red which is worn by two people

Similarly, in 1st case of case II also, B is the one wearing red and in 2nd case of case II, D is the one who wears red.

Now, If F swaps position with the man to his immediate left, then the man wearing blue shirt becomes third to his right.

B is elder than E but younger than C.

According to this statement only 1st case of case II is true, rest are eliminated, Hence the correct arrangement is,

C is sitting between F and B.

QUESTION: 63

In the question given below, three statements are given which may or may not have a cause-effect relationship with one or more of the other statements. From the given options, choose the one that depicts the correct relationship between the statements.

I. From late September through October of each year, farmers mainly from Punjab and Haryana burn an estimated 35 million tons of crop waste from their wheat fields after harvesting, which creates huge clouds of toxic smoke.

II. Agriculture experts in Punjab and Haryana have sought an effective ban on stubble burning.

III. The city of Delhi which shares its borders with both Punjab and Haryana experiences a substantial increase in air pollution levels during the months of September and October each year.

Solution: I is the cause for both II and III. I tells us that stubble burning is responsible for the creation of toxic smoke, which would be a valid reason why agricultural experts would seek a ban on stubble burning. III is also an effect as I would explain the cause of the increase in pollution levels mentioned in III. A is the right answer.
QUESTION: 64

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four. Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

If A and J are from different colleges, which of the following option is true?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B, D, J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant, if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST.D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

As seen from the table, only option c is correct.

QUESTION: 65

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four. Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

If the winner of the debate competition is from college XYZ, who can be the winner from the given options?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B,D,J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant ,if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST.D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

The participant from college XYZ are B, C, G, F. So, the winner will be one among them. C is the only participant from XYZ from the options given.

QUESTION: 66

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Nine students A, B, C, D, E, F, G, H, J participate in a debate competition. These students are from three different colleges namely XYZ, MNP, RST. Number of participants from each college is different. Maximum number of participant from a college is four. Find the additional information given below:

i. C and G are from same college.

ii. B, D, J are from different college.

iii. F is in the college which has maximum participant.

iv. E belongs to MNP which does not have maximum participation.

v. H and J are from the same college.

vi. A is from the college which has neither maximum nor minimum participant.

vii. B is from XYZ college.

For how many students, the exact college in which they study can be determined?

Solution:

Number of participants from four colleges is different and the maximum number of participants from a college is four therefore the only possible distribution of students among the three colleges is (4,3,2) in any order.

B is from XYZ college and E belongs to MNP which does not have maximum participation.

Both J and H can be either in MNP or RST as B,D,J are from different colleges. J and H cannot be in MNP because MNP can have 3 or 2 students and A is from college which has neither maximum nor minimum participant ,if MNP has 3 students then A must also be from MNP which is not possible if J and H are in MNP. Therefore, J and H are from RST.D is from MNP. C and G cannot be with MNP. If C and G are from RST, no. of participants from RST will be 4 but F is from college with maximum participant thus C and G are from XYZ.

So, there are only two possible cases:

There are only two possible cases:

From both the cases we can determine the college of B, C, D, E, F, G, H, J.

QUESTION: 67

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven people A, B, C, D, E, F and G are born in different years and like different colours - red, blue, pink, yellow, green, black and white not necessarily in the same order.

• B and E are born in consecutive years (B being younger), one of them being born in 1961.

• The one who likes black is born in 1982 and is 4 years younger than the one who likes white.

• The difference between present ages of A and D is 10 less than the difference between present ages of G and F. (A and G are older than D and F respectively.

• G was born in 1978.

• F was born in 2000 and is the youngest and doesn't like pink.

• C likes yellow and is born three years after D was born, who is 6 years older than F and 34 years younger to one who likes red colour.

• The second eldest person doesn't like green.

• The no. of people older than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

When is B born?

Solution:

F is born in 2000

Since, F is the youngest, so, no one is born after F.

G is born in 1978

D is 6 years older than F

So,

D is born in 1994

C is born 3 years after D

C is born in 1997

So, difference in ages of G and F = 22 years

Thus, Difference in ages of A and D = 22 - 10 = 12 years

So, A is born in 1982

The one who likes black is born in 1982

White is liked by the one who is 4 years elder than who is born in 1982

So, person who likes white - born in 1978

Hence, G likes white as G is born in 1978

We get,

G - 1978 - white

A - 1982 - black

D - 1994

C - 1997 - yellow

We are left with years of birth of B and E.

CASE I:

If, B is born in 1961, then E must be born in 1960

CASE II:

And, B is born in 1962, then E must be born in 1961

Now,

D is 34 years younger to one who likes red colour

So, one who likes red colour is born in year = 1994 - 34 = 1960

Thus, case II becomes invalid

We get,

Second eldest is B who doesn't like green

F doesn't like pink

So,

The no. of people elder than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

So,

Case 1:

If B is pink then, 1 person is elder than B

Then, 0 person should be younger than who likes blue, so F must like blue.

And, D must like green

Case 2:

If D likes pink, no of person elder than D = 4

No of person younger than one who likes blue = 3 which is not possible

So, this case is invalid

The final arrangement is,

B is born in 1961

QUESTION: 68

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven people A, B, C, D, E, F and G are born in different years and like different colours - red, blue, pink, yellow, green, black and white not necessarily in the same order.

• B and E are born in consecutive years (B being younger), one of them being born in 1961.

• The one who likes black is born in 1982 and is 4 years younger than the one who likes white.

• The difference between present ages of A and D is 10 less than the difference between present ages of G and F. (A and G are older than D and F respectively.

• G was born in 1978.

• F was born in 2000 and is the youngest and doesn't like pink.

• C likes yellow and is born three years after D was born, who is 6 years older than F and 34 years younger to one who likes red colour.

• The second eldest person doesn't like green.

• The no. of people older than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue

Who likes blue colour?

Solution:

F is born in 2000

Since, F is the youngest, so, no one is born after F.

G is born in 1978

D is 6 years older than F

So,

D is born in 1994

C is born 3 years after D

C is born in 1997

So, difference in ages of G and F = 22 years

Thus, Difference in ages of A and D = 22 - 10 = 12 years

So, A is born in 1982

The one who likes black is born in 1982

White is liked by the one who is 4 years elder than who is born in 1982

So, person who likes white - born in 1978

Hence, G likes white as G is born in 1978

We get,

G - 1978 - white

A - 1982 - black

D - 1994

C - 1997 - yellow

We are left with years of birth of B and E.

CASE I:

If, B is born in 1961, then E must be born in 1960

CASE II:

And, B is born in 1962, then E must be born in 1961

Now,

D is 34 years younger to one who likes red colour

So, one who likes red colour is born in year = 1994 - 34 = 1960

Thus, case II becomes invalid

We get,

Second eldest is B who doesn't like green

F doesn't like pink

So,

The no. of people elder than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

So,

Case 1:

If B is pink then, 1 person is elder than B

Then, 0 person should be younger than who likes blue, so F must like blue.

And, D must like green

Case 2:

If D likes pink, no of person elder than D = 4

No of person younger than one who likes blue = 3 which is not possible

So, this case is invalid

The final arrangement is,

F like blue colour

QUESTION: 69

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

Seven people A, B, C, D, E, F and G are born in different years and like different colours - red, blue, pink, yellow, green, black and white not necessarily in the same order.

• B and E are born in consecutive years (B being younger), one of them being born in 1961.

• The one who likes black is born in 1982 and is 4 years younger than the one who likes white.

• The difference between present ages of A and D is 10 less than the difference between present ages of G and F. (A and G are older than D and F respectively.

• G was born in 1978.

• F was born in 2000 and is the youngest and doesn't like pink.

• C likes yellow and is born three years after D was born, who is 6 years older than F and 34 years younger to one who likes red colour.

• The second eldest person doesn't like green.

• The no. of people older than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue

What is the difference between the present ages of E and F.

Solution:

F is born in 2000

Since, F is the youngest, so, no one is born after F.

G is born in 1978

D is 6 years older than F

So,

D is born in 1994

C is born 3 years after D

C is born in 1997

So, difference in ages of G and F = 22 years

Thus, Difference in ages of A and D = 22 - 10 = 12 years

So, A is born in 1982

The one who likes black is born in 1982

White is liked by the one who is 4 years elder than who is born in 1982

So, person who likes white - born in 1978

Hence, G likes white as G is born in 1978

We get,

G - 1978 - white

A - 1982 - black

D - 1994

C - 1997 - yellow

We are left with years of birth of B and E.

CASE I:

If, B is born in 1961, then E must be born in 1960

CASE II:

And, B is born in 1962, then E must be born in 1961

Now,

D is 34 years younger to one who likes red colour

So, one who likes red colour is born in year = 1994 - 34 = 1960

Thus, case II becomes invalid

We get,

Second eldest is B who doesn't like green

F doesn't like pink

So,

The no. of people elder than the one who likes pink are 1 more than the no. of people younger than one who likes blue.

So,

Case 1:

If B is pink then, 1 person is elder than B

Then, 0 person should be younger than who likes blue, so F must like blue.

And, D must like green

Case 2:

If D likes pink, no of person elder than D = 4

No of person younger than one who likes blue = 3 which is not possible

So, this case is invalid

The final arrangement is,

E is born in 1960 and F in 2000

So, difference = 40 years

QUESTION: 70

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

S is to the north of P and to the west of T.

• Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R.

• R is equidistant from P and T.

• PRT are the points along same line while PQS are also along the same line.

• U is to the south of R but to the northeast of P.

• V is to the east of U and to the southeast of T.

If the distance between U and V is 11 and Distance between T and V is 10 then find the distance between R and U in meters?

Solution:

Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R.

S is to the north of P and to the west of T. R is equidistant from P and T.

PRT are the points along the same line while points PQS are also along the same line.

As, PRT are along the same line and R is equidistant from P and T.

So, distance PR and distance RT is 5√2 meters.

Also, Q and S are to the west of R and T respectively.

So, distance PQ is equal to distance QS.

U is to the south of R and to the northeast of P.

V is to the east of U and to the southeast of T.

In right angled triangle TRO show in below diagram, TO = RO = UX = 5 meters

Now,

XV = UV - UX = 11 - 5 = 6 meters

TV2 = TX2 + XV2

100 = TX2 + 36

TX = 8 meters

Now, Distance RU = OX = TX - TO = 8 - 5 = 3 meters

QUESTION: 71

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

S is to the north of P and to the west of T.

• Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R

• R is equidistant from P and T.

• PRT are the points along same line while PQS are also along the same line.

• U is to the south of R but to the northeast of P.

• V is to the east of U and to the southeast of T.

Find the shortest distance between S and R.

Solution:

Q is 5 meters to the north of P and 5 meters to the west of R.

S is to the north of P and to the west of T. R is equidistant from P and T.

PRT are the points along the same line while points PQS are also along the same line.

As, PRT are along the same line and R is equidistant from P and T.

So, distance PR and distance RT is 5√2 meters.

Also, Q and S are to the west of R and T respectively.

So, distance PQ is equal to distance QS.

U is to the south of R and to the northeast of P.

V is to the east of U and to the southeast of T.

In right angled triangle TRO show in below diagram, TO = RO = UX = 5 meters

In triangle SQR,

SQ2 + QR2 = SR2

25 + 25 = SR2

SR = 5√2 meters

QUESTION: 72

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Which of the following fruit was kept in box number 6?

Solution:

Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

Guava was kept in box number 6.

QUESTION: 73

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

How many boxes were kept between the green box and the box containing grapes?

Solution:

Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

Three boxes were kept between the box containing grapes and the green box.

QUESTION: 74

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below-

10 boxes were stacked one over another and were numbered 1-10 from bottom to top. These boxes were of different colours red, green, yellow, black, white, purple, silver, golden, pink and blue not necessarily in the same order. One of the boxes was empty and the rest contained fruits. The fruits were apple, orange, guava, peach, plum, pineapple, banana, grapes and papaya, not necessarily in the same order.

• Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box.

• Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

• Grapes were not kept in the white or golden box.

• Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple.

• Apple and Plum were kept in consecutive boxes.

• The yellow box was empty.

• Only 2 fruits were kept above the white box.

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box.

• The golden box was just below the box with oranges.

• Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner.

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

How many fruits were kept above the box containing orange?

Solution: Grapes were placed in a box that was at a gap of 4 from the red box.

Red box had a box number that was thrice as that of the box that had an apple. Possible combinations will be (1, 3) (2, 6) or (3, 9)

Apple and Plum were kept in consecutive boxes

Or

Or

Oranges were kept in a box that was 5 boxes above the box with pineapple. Pineapple was not kept in the lowest box

The golden box was just below the box with oranges

Grapes were not kept in the white or golden box

Black box was exactly between (neighbouring) the pink box and the box with pineapple i.e. they were kept in consecutive manner

Case 1:

Only 2 fruits were kept above the white box, but as the grapes were not in the white box, the case became invalid.

Case 2:

Or

Case 3:

This case is invalid as the box containing pineapple cannot be placed in the arrangement.

• The yellow box was empty

• Only 2 fruits were kept above the white box. This means that the white box is box number 7 or 8. In case it is 7, the vacant box will be above it

• Papaya was at a gap of 2 boxes from the empty box.

Or

• Peach was kept in the green box and it was at a gap of 2 from the box containing the banana. Thus, the 1st scenario given above becomes invalid.

• The blue box was 3 boxes above the silver coloured box

Thus, the final arrangement is as follows:

No fruits were kept above the box with Orange.

QUESTION: 75

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Eight people were seated around a regular octagon table such that the people were seated on different corners facing towards the center. Each of them was wearing a shirt of different colors. E was wearing a yellow shirt and was seated third to the right of H. D was seated second to the right of G. A was not wearing white shirt. The person wearing the red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing the pink shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. F was seated to the immediate right of the person wearing the pink shirt and to the immediate left of the person wearing the blue shirt. A was seated to the immediate right of the person wearing a Purple shirt and second to the left of the person wearing a brown shirt. The person wearing the blue shirt was seated third to the left of C. B is seated to the immediate left of the person wearing the yellow shirt.

Which colour shirt was D wearing?

Solution:

D is seated second to the right of G. The person wearing red shirt was seated adjacent to D and third to the left of the person wearing pink shirt.

Case 1:

Case 2:

F was seated to the immediate right of the person wearing pink shirt and immediate left of the person wearing blue shirt. The person wearing blue shirt was seated third to the left of C.

Case 1:

Case 2:

E was wearing yellow shirt and was seated third to the right of H. B is seated to the immediate left of the person wearing yellow shirt.

So case 2 is invalid.

Case 1:

A was seated to the immediate right of the person wearing Purple shirt and second to the left of the person wearing brown shirt. The person wearing black shirt was not seated adjacent to E. A was not wearing white shirt.

D was wearing a purple shirt.

QUESTION: 76

In each of the questions given below, which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

Solution:

From figure I to figure II:

Middle element is shifted to the extreme left position and inverted. First two elements from the left are shifted right by one position. Last two elements from the left are interchanged.

From figure II to figure III:

Middle element is shifted to the extreme right position and the first two elements from the right are shifted left by one position.

First two elements from the left are interchanged.

These two steps are repeated alternately.

QUESTION: 77

In each of the following questions the series begins with an unnumbered figure on the extreme left. One and only one of the five numbered figures in the series do not fit into the series. The two unnumbered figures one each on the extreme left and the extreme right fit into the series. You have to take as many aspects into account as possible of the figures in the series and find out the one and only one of the five numbered figures which does not fit into the series. The number of that figure is the answer.

Study the following question.

In this question the number of lines in the figures goes on increasing one from left to right. If we go by this aspect of the number of lines’ only then there is no wrong figure in the series. But if we also consider the ‘manner’ in which the ‘number of lines’ in the figures goes on increasing from left to right we come to know that the figure No. 4 does not fit into the series. Therefore, 4 is the answer.

Solution: Whole image is rotated by 45o and 90o alternately. After rotation, image is inverted.

In figure 3, after rotation and inversion, smaller and bigger elements are interchanged

QUESTION: 78

In each of the questions given below, which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

Solution: In alternate steps the lower-left and centre interchange their positions. Only option 4 satisfies this condition.
QUESTION: 79

In each of the questions given below, which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

Solution:

From figure I to figure II:

Top left element shifts to bottom left

Bottom left element shifts to centre

Centre element shifts to bottom right

Bottom right element shifts to top right

Top right element is shifted to top left position and it is replaced with a new element.

From figure II to figure III:

Top left and bottom right elements interchange their positions and bottom right element is replaced with a new element after shifting.

Remaining elements shift down along the diagonal.

These two steps are repeated alternately.

QUESTION: 80

Look at the given question figure and the five answer figures and state the answer figure which is similar to the question figure-

Solution: Out of 5 answer figures, only figure 5 is similar to the question figure.

Hence, the correct option is (E).

QUESTION: 81

A man walks 5 km towards South and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and then walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place ?

Solution: According to the directions given in the question, we have the following path

A is the starting point of the person and D is the finishing point of the person. D is South-West of A.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 82

Choose a figure which would most closely resemble the first pair?

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: Column 5 becomes column 4, 2 becomes 1, 3 becomes 2, 4 becomes 3 and the leftmost column becomes rightmost.

Following a similar pattern, we get option b as the answer.

QUESTION: 83

Select a figure from amongst the answer figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

Problem Figure:

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The curves are increasing in the form of consecutive even numbers 2, 4, 6, 8, 10. The triangles are shaded in figure 1, 3 and 5. Similarly the petals are shaded in 2 and 4. The triangles are the same in 1 and 2 and then in 3 and 4. Thus, the triangle in 5th figure will be the same as that in figure 1.

QUESTION: 84

In each of the questions given below, which one of the five Answer Figures on the right should come after the Problem Figures on the left, if the sequence were continued?

Problem Figures

Answer Figures

Solution: The whole figure rotates by 45 degrees in clockwise direction. And in each step the number of black dots has been increased by 1 in an anti-clockwise direction.
QUESTION: 85

Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the four Problem Figures.

A.

B.

C.

D.

E.

Solution:

The lines of the diamond are reducing by 1 and they are shifting to the opposite side, also the number of lines inside the inner diamond is increasing by 1. 3rd is wrong because the lines inside the inner diamond are wrongly placed, there must be 2 lines above the longer line and one line below the longer line.

QUESTION: 86

In each of the questions given below, which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

Solution:

In every step,

Upper left element is shifted to bottom right

Lower left element is shifted to top right

Upper right element is shifted top in alternate steps

Lower right element is shifted down in alternate steps

Bottom element is shifted to upper left position in alternate steps

Top element is shifted to lower left position in alternate steps

‘*’ element shifts up and down alternately

QUESTION: 87

Select a figure from amongst the answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

Problem Figure:

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: If we number the shapes as square: 1, pentagon: 2, diamond: 3, circle: 4, triangle: 5 then the shapes change positions as follows

12345 - 51234- 45123- 34512- 23451

The shaded portion is shifting towards the innermost figure, one figure at a time.

QUESTION: 88

In each of the questions given below which one of the five answer figure on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued. Choose that option as your answer.

Problem figures

Answer figures

Solution: In each step, image is rotated by 90o in clockwise direction

Element at the right end is removed and a new element is added in an anti-clockwise direction.

Remaining elements are shifted right by 1 position.

QUESTION: 89

In each of the following questions the series begins with an unnumbered figure on the extreme left. One and only one of the five numbered figures in the series do not fit into the series. The two unnumbered figures one each on the extreme left and the extreme right fit into the series. You have to take as many aspects into account as possible of the figures in the series and find out the one and only one of the five numbered figures which does not fit into the series. The number of that figure is the answer.

Study the following question.

In this question the number of lines in the figures goes on increasing one from left to right. If we go by this aspect of the number of lines’ only then there is no wrong figure in the series. But if we also consider the ‘manner’ in which the ‘number of lines’ in the figures goes on increasing from left to right we come to know that the figure No. 4 does not fit into the series. Therefore, 4 is the answer.

Solution: 2 and 3 arcs are inverted alternately. From figure 3 to figure 4, 3 arcs should have inverted, but only 2 arcs are inverted.
QUESTION: 90

In each of the following questions the series begins with an unnumbered figure on the extreme left. One and only one of the five numbered figures in the series do not fit into the series. The two unnumbered figures one each on the extreme left and the extreme right fit into the series. You have to take as many aspects into account as possible of the figures in the series and find out the one and only one of the five numbered figures which does not fit into the series. The number of that figure is the answer.

Study the following question.

In this question the number of lines in the figures goes on increasing one from left to right. If we go by this aspect of the number of lines’ only then there is no wrong figure in the series. But if we also consider the ‘manner’ in which the ‘number of lines’ in the figures goes on increasing from left to right we come to know that the figure No. 4 does not fit into the series. Therefore, 4 is the answer.

Solution: In each step, the size of the bigger element is reduced and the other element is removed. New element is added after 4 positions of the removed element.
QUESTION: 91

Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

Solution: Both the larger and the smaller squares move to the adjacent corner ACW in each turn. Also, the shading in the smaller square moves 1, 2, 3, 4, 5, ... steps ACW sequentially and the shading in the larger square moves 1, 2, 3, 4, 5,.... steps CW sequentially.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 92

Choose the figure which is different from the rest.

Solution: Each one of the figures, except fig. (4), is formed by three line segments.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 93

Choose a figure which would most closely resemble first pair?

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The 2nd figure is the mirror image of the 1st image when the mirror is placed towards its right side, similarly option 3 is the mirror image of the 3rd figure.
QUESTION: 94

Choose the figure which is different from the rest.

Solution: Figure (4) is a different one.

All other figures can be rotated into each other.

Hence, the correct option is (E).

QUESTION: 95

Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

Problem Figure:

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The circles are shifting at a gap of 1, 2, 3 and 4.
QUESTION: 96

Choose a figure which would most closely resemble the first pair?

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The 2nd figure is obtained by rotating the 1st figure by 1800 similarly option 3 is the figure which is obtained after rotating the 3rd figure by 1800.
QUESTION: 97

In each of the questions given below, which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

Solution:

From figure I to figure II:

3rd.element from top is shifted to top position. First two elements from top are shifted down by one position.

First and third element from the bottom interchange their positions.

From figure II to figure III:

1st, 3rd and 5th elements from top are shifted to the last three positions in the same sequence.

Remaining elements are shifted up in the same sequence.

These two steps are repeated alternately.

QUESTION: 98

In each question below five figures are given. Four are similar in a certain way and so form a group. Which one of the figures does not belong to that group?

Solution: In all others images except 2, the base of the triangle added will be vertical or horizontal.
QUESTION: 99

Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.

Problem Figure:

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The shaded areas are shifting at a gap of 0, 1, 2, 3, 4.

QUESTION: 100

Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the four Problem Figures.

A.

B.

C.

D.

E.

Solution: The directions are shifting at a gap of 0, 1, 2, 3 in the anticlockwise direction.
QUESTION: 101

Direction: The following is a sequence in each of the questions, in which one post is missing. Select the correct option from the given options that will complete the sequence.

During which year is the percentage of Revenue expenditure with respect to total expenditure the lowest?

Solution:

In 1951-52, percentage of Revenue expenditure = 392.63/581.35 = 67.46%

In 1955-56, percentage of Revenue expenditure = 604.09/940.01 = 64.25%

In 1960-61, percentage of Revenue expenditure = 990.36/1623.29 = 61%

In 1965-66, percentage of Revenue expenditure = 1892.24/3216.42 = 58.83%

In 1970-71, percentage of Revenue expenditure = 3389.9/5173.5 = 65.5%

In 1977-78, percentage of Revenue expenditure = 8911.44/13260.4 = 67.2%

In 1980-81, percentage of Revenue expenditure = 13666.35/19413.95 = 70.4%

QUESTION: 102

Direction: Based on the data given below answer the following questions.

Growth and Pattern of State Expenditure

The increase in total expenditure between 1955-56 and 1977-78 is

Solution:

Required increase = 13260.40 - 940.01 / 940.01 × 100=1310%

= Means more than 13 fold.

Hence option (b) is the correct answer.

QUESTION: 103

Direction: Based on the data given below answer the following questions.

Growth and Pattern of State Expenditure

The period among the following during which the percentage of capital expenditure with respect to total expenditure is the highest is

Solution:

In 1951-52, percentage of capital expenditure = 188.72/581.35 = 32.54%

In 1960-61, percentage of capital expenditure = 632.03/1623.29 = 39%

In 1965-66, percentage of capital expenditure = 1324.18/3216.42 = 41.17%

In 1970-71, percentage of capital expenditure = 1783.6/5173.5 = 34.5%

In 1977-78, percentage of capital expenditure = 4348.96/13260.4 = 32.8%

QUESTION: 104

The following figures show the number of persons (in thousands) arrested and prosecuted per year during 1982 to 1986 in a country. Answer the questions based on the graph.

Compared to 1982, the number of persons arrested in 1986, has

Solution:

No. of persons arrested in 1982 = 6000

No. of persons arrested in 1986 = 11000

Therefore, increase = (5/6) × 100 = 83.33% Hence (a)

QUESTION: 105

The following figures show the number of persons (in thousands) arrested and prosecuted per year during 1982 to 1986 in a country. Answer the questions based on the graph.

In 1985 the ratio of number of persons arrested but not prosecuted in that year to the number of persons arrested in 1986 is

Solution:

The given ratio

= Persons arrested in 1985 but not prosecuted/Persons arrested in 1986

= 3/11 = 0.27

Number of persons arrested in 1983 but not prosecuted = 3

People arrested in 1984 = 8, Ratio = 3/8 = 0.375

QUESTION: 106

Two boxes A and B contain white and black balls. Box A contains 4 black and 5 white balls, while box B contains 3 black and 4 white balls. One of the ball is randomly drawn from one of the two boxes. Find the probability of the ball being drawn from box A if it is known that it is a white ball?

Solution:

Probability of choosing either of the boxes = ½

The probability of drawing a white ball from box A = ½ × 5/9 = 5/18

The probability of drawing a white ball from box B = ½ × 4/7 = 2/7

The probability of drawing a white ball = 5/18 + 2/7 = (35+36)/126 = 71/126

It is given that the ball drawn was white.

Hence the probability that the white ball was drawn from box A = (5/18) / (71/126) = 35/71

QUESTION: 107

A student gets an aggregate of 50% of the total marks in 6 subjects in the ratio 10:9:8:7:6:5. If the maximum marks for each subject is the same and qualifying marks for each subject is 41%, in how many subjects did the student qualify?

Solution:

Let total marks for each subject be 100.

Total marks of all 6 subjects = 600.

Aggregate marks = 50% = 300.

Let the scores be 10x, 9x, 8x, 7x, 6x, 5x.

We have 45x = 300 or x = 6.67.

So the scores are: 66.7, 60, 53.3, 46.6, 40, 33.3

QUESTION: 108

Each problem contains a question and two statements giving certain data. You have to select the correct answer from (a) to (e) depending on the sufficiency of the data given in the statements to answer the question.

Is x = 0?

(1) x3+27 = 0 (2) x4-81=0

Solution:

From statement (1) equation gives the value of x is - 3 and - 3

Hence sufficient to answer.

From statement (2); equation gives the value of x is 3 & —3. Both are not equal to 0. Hence, sufficient to answer. Hence (3)

QUESTION: 109

The remainder on dividing 20032002 + 20012002 + 20022003 by 5 is:

Solution:

First we find the last digit of each of the numbers:

20032002 : 2003 has the power cycle of last digit as 3,9,7,1. So this number will end with 9.

20012002 : This number will end will end in 1.

20022003 : 2002 has the power cycle of the last digit as 2,4,8,6. So this number will end with 8.

Last digit = 9 + 1 + 8 = 18 or 8

So remainder = 8%5 = 3.

QUESTION: 110

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

What is the approximately average number of persons using mobile C in all years together?

Solution:

Average number of persons using mobile C in all years together

= 1/6(14 + 34 + 18 + 32 + 40 + 38) × 1000

= 176000/6 = 29333.33 ≈ 29334

QUESTION: 111

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

What is the sum of the number of persons using mobile A and C together in 2015 and number of persons using mobile B and D in 2016?

Solution:

Number of persons using mobile A and C together in 2015

= (34 + 40) × 1000 = 74000

Number of persons using mobile B and D together in 2016

=(22 + 28) × 1000 = 50000

Sum = 74000 + 50000 = 124000

Hence, the correct option is (E).

QUESTION: 112

Direction: Study the pie-charts carefully to Answer the Questions that follow :

The first pie chart represents the breakup of the number of employees working in different departments of an organization and the second pie chart represents the distribution of promotion of employees.

Total number of employees in organization = 6000 and number of employees got promotion = 1200

If the number of female employees who promoted in HR were 120 and the ratio of male and female employees in HR department is 7: 5, then the ratio of total number of male employees in HR department to the number of male employees promoted in same department was:

Solution:

Total number of male employee who promoted in HR department = 180 – 120 = 60

Total number of male employees in HR department = 7/12×1500 = 875

Required ratio = 875:60 = 175:12

QUESTION: 113

Direction: Study the pie-charts carefully to Answer the Questions that follow :

The first pie chart represents the breakup of the number of employees working in different departments of an organization and the second pie chart represents the distribution of promotion of employees.

Total number of employees in organization = 6000 and number of employees got promotion = 1200

The total number of employees promoted in the Account, IT and Sells department together is what percent of the total number of employees in these departments?

Solution:

Required % =

=

= 23.33%

QUESTION: 114

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The Bar graph represents the distribution of production of wheat 2400 TT from the following state.

TT = thousand tons

The total production of wheat HD2824 in other state is what percent of the total production of the same wheat in state HR?

Solution:

The total production of wheat HD2824 in other state = 45% of 18% of 2400 = 194.4 TT

Total production of wheat in state HR = 25% of 40% of 2400 = 240

Required percentage = 194.4/240×100 = 81%

QUESTION: 115

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The Bar graph represents the distribution of production of wheat 2400 TT from the following state.

TT = thousand tons

What is the ratio of total production of wheat in state Panjab to the production of wheat HD2824 in the same?

Solution:

Required ratio = 10% of 2400:45% 10% of 2400

= 240:108 = 20:9

QUESTION: 116

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The Bar graph represents the distribution of production of wheat 2400 TT from the following state.

TT = thousand tons

What was the difference between the quantities of production of PBW443 from state UP and Bihar?

Solution:

Total wheat PBW443 produced from UP = 60% of 15% of 2400 = 216 TT

Total wheat PBW443 produced from Bihar = 50% of 20% of 2400 = 240 TT

Difference = 240 TT – 216 TT = 24 TT

QUESTION: 117

Direction: Read the following information and answer the question given below.

- Ambani, Premji, Hinduja and Mittal started a business by investing initially in the ratio 5: 9: 7: 6 and after 1st year Premji withdrew 33(1/3) % of his initial investment.

- After 1st year Hinduja, Ambani and Mittal invested additional amounts in the ratio 7:12:15.

- Additional investments of Ambani after 1st year was 75% of his additional investment after 2nd year and the additional investment of Premji after 2nd year was equal to his initial investment and after 2nd year Hinduja and Mittal withdrew some parts of their investment in the ratio 4:5.

- After 3rd year the ratio of additional investments of Ambani and Premji was 3:2 and Hinduja and Mittal withdrew parts of their investments in the ratio 1:2 respectively and they continued business at any point of time they shared profit in the ratio of investment considering time of investment.

If the average initial investment of all the four persons is Rs.6750 and the additional investment of Ambani after 1st year was 20% more than his initial investment, then in what ratio will Ambani, Premji, Hinduja and Mittal will share the profit at the end of 2nd year?

Solution:

Let the initial investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal be 5a,9a,7a and 6a

We, know that (5a +9a +7a +6a)/4 = 6750

27a = 27000

a = 1000

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for first year Rs.5000, Rs.9000, Rs.7000 and Rs.6000 respectively.

After 1st year Premji withdrew 33(1/3)% of his initial investment.

Investment of Premji for 2nd year = (2/3) × 9000 = 6000

Let the additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year be 7b,12b and 15b respectively,

But 12b = 1.2 × 5000 = 6000

b = 500

So, additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year are Rs.3500,Rs.6000 and Rs.7500

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for 2nd year Rs.11000, Rs.6000, Rs.10500 and Rs.13500 respectively.

Ratio of investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal considering time as well

= (5000 +11000): (9000 +6000): (7000 +10500): (6000 +13500)

= 160: 150: 175: 195 = 32: 30: 35: 39

QUESTION: 118

Direction: Read the following information and answer the question given below.

- Ambani, Premji, Hinduja and Mittal started a business by investing initially in the ratio 5: 9: 7: 6 and after 1st year Premji withdrew 33(1/3) % of his initial investment.

- After 1st year Hinduja, Ambani and Mittal invested additional amounts in the ratio 7:12:15.

- Additional investments of Ambani after 1st year was 75% of his additional investment after 2nd year and the additional investment of Premji after 2nd year was equal to his initial investment and after 2nd year Hinduja and Mittal withdrew some parts of their investment in the ratio 4:5.

- After 3rd year the ratio of additional investments of Ambani and Premji was 3:2 and Hinduja and Mittal withdrew parts of their investments in the ratio 1:2 respectively and they continued business at any point of time they shared profit in the ratio of investment considering time of investment.

If the initial investment of Premji was Rs.2000 more than the initial investment of Hinduja and additional investment of Hinduja after 1st year was the half of his initial investment, then what is the share of Ambani in the total profit of Rs.5440 at the end of two years?

Solution:

Let the initial investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal be 5a,9a,7a and 6a

We, know that, 9a-7a = 2000

2a = 2000

a = 1000

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for first year Rs.5000, Rs.9000, Rs.7000 and Rs.6000 respectively.

After 1st year Premji withdrew 33(1/3)% of his initial investment.

Investment of Premji for 2nd year = (2/3) × 9000 = 6000

Let the additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year be 7b,12b and 15b respectively,

But, 7b = (1/2) × 7000 = 3500

b = 500

So, additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year are Rs.3500, Rs.6000 and Rs.7500.

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for 2nd year Rs.11000, Rs.6000, Rs.10500 and Rs.13500 respectively.

Ratio of investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal considering time as well

= (5000 +11000): (9000 +6000): (7000 +10500): (6000 +13500)

= 160: 150: 175: 195 = 32: 30: 35: 39

Share of Ambani = (32/136) × 5440 = 32 × 40 = Rs.1280

QUESTION: 119

Direction: Read the following information and answer the question given below.

- Ambani, Premji, Hinduja and Mittal started a business by investing initially in the ratio 5: 9: 7: 6 and after 1st year Premji withdrew 33(1/3) % of his initial investment.

- After 1st year Hinduja, Ambani and Mittal invested additional amounts in the ratio 7:12:15.

- Additional investments of Ambani after 1st year was 75% of his additional investment after 2nd year and the additional investment of Premji after 2nd year was equal to his initial investment and after 2nd year Hinduja and Mittal withdrew some parts of their investment in the ratio 4:5.

- After 3rd year the ratio of additional investments of Ambani and Premji was 3:2 and Hinduja and Mittal withdrew parts of their investments in the ratio 1:2 respectively and they continued business at any point of time they shared profit in the ratio of investment considering time of investment.

If the initial investment of Premji was Rs.9000 and the additional investment of Mittal at the end of 1st year was 25% more than his initial investment and the ratio of additional investment by Hinduja at the end of 1st year to the amount withdrawn by Mittal at the end of 2nd year was 7:5, then what was the total profit at the end of 3rd year, if profit of Ambani at the end of 3rd year was Rs.21000?

Solution:

Let the initial investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal be 5a,9a,7a and 6a

We, know that,

9a = 9000

a = 1000

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for first year Rs.5000, Rs.9000, Rs.7000 and Rs.6000 respectively.

After 1st year Premji withdrew 33(1/3)% of his initial investment.

Investment of Premji for 2nd year = (2/3) × 9000 = 6000

Let the additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year be 7b,12b and 15b respectively,

But 15b = 1.25×6000 = 7500

b = 500

So, additional investments of Hinduja, Ambani and Mittal after 1st year are Rs.3500, Rs.6000 and Rs.7500.

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for 2nd year Rs.11000, Rs.6000, Rs.10500 and Rs.13500 respectively.

Additional investment of Ambani after 2nd year = (100/75) × 6000 = Rs.8000

Additional investment of Premji after 2nd year = 9000

Let amounts withdrawn by Hinduja and Mittal after 2nd year be 4c and 5c respectively.

Investment of Hinduja after 1st year : Amount withdrawn by Mittal at the end 2nd year = 7:5

3500 : 5c =7 : 5

5c = 2500

c = 500

Amounts withdrawn by Hinduja and Mittal after 2nd year are Rs.2000 and Rs.2500 respectively.

So, investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal for 3rd year Rs.19000, Rs.15000, Rs.8500 and Rs.11000 respectively.

Ratio of investments of Ambani, Premji, Hinduja and Mittal considering time as well

= (5000 +11000 +19000) : (9000 +6000 +15000) : (7000 +10500 +8500) : (6000 +13500 +11000)

= 350 : 300 : 260 : 305

= 70 : 60 : 52 : 61

Let the total profit be P

(70/243) × P = 21000

P = 300×243 = Rs.72900

QUESTION: 120

Direction: Find the missing number in place of the question mark (?) in the given series.

120, 145, ?, 197, 224, 257

Solution:

Given series:

120, 145, ?, 197, 224, 257

The pattern is:

112 − 1=120

122 + 1=145

132 − 1=168

142 + 1=197

152 − 1=224

162 + 1=257

So, the missing number is 168.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 121

Which of the following numbers will come next in the given series?

2, 11/5, 13/5, 16/5, 4, 5, 31/5, ?

Solution:

The pattern followed here is:

2 + 1/5 = 11/5

11/5 + 2/5 = 13/5

13/5 + 3/5 = 16/5

16/5 + 4/5 = 20/5 = 4

4 + 5/5 = 4 + 1 = 5

5 + 6/5 = 31/5

Therefore, the next term is 31/5 + 7/5 = 38/5

Hence, option 2 is correct.

QUESTION: 122

Mohit picked a prime number from the set of first 20 natural numbers. What is the probability that it is 7?

Solution:

The number of prime numbers less than 20 are {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19} = 8

Therefore probability = 1/8

Hence the correct option is D.

QUESTION: 123

Train A crosses a stationary train B of equal length in 40 seconds, a bridge of length 1320 meters in 1 minute 40 seconds, travelling at the same speed. Find the length of train A.

Solution:

Let the lengths of train A and train B be 's' meters.

Given that

To travel '2s' meters the train took 40 seconds.

Speed of the train = s/20 m/s.

To travel s + 1320 meters, it took 100 seconds.

Therefore s +1320 = 100 x s/20

Therefore 4s = 1320

Therefore s = 330 meters.

Hence the correct option is (2).

QUESTION: 124

Pipe A and Pipe B can fill a tank completely while working together in (6) (2/3) hours. While working alone pipe B takes 3 hours more than pipe A to fill the tank completely. How much time pipe A will take to fill the tank completely while working at half of it's capacity?

Solution:

Let's assume that the time taken by pipe A to fill the tank completely while working alone is 'N" hours hence time taken by B will be '(N + 3)' hours.

Therefore we will get; (1/N) + (1/(N+3)) = 3/20

⇒ 20(N + 3 + N ) = 3(N2 + 3N)

⇒ 40N + 60 = 3N2 + 9N

⇒ 3N2 - 31N - 60 = 0

⇒ 3N2 - 36N + 5N - 60 = 0

Solving this we will get; N = 12

Hence total time taken by pipe A to fill the tank working at half of its capacity = (2 × 12) hours = 24 hours

QUESTION: 125

Sunil borrowed a certain sum from a private lender. The repayment scheme is based on simple interest which increases by 5% every 2 years starting from 5% (like 5%,10%,15% and so on). Find the amount borrowed by Sunil if he repay Rs.24000 After 8 years.

Solution:

Let Sunil borrow Rs.x from the lender.

Interest after 8 years will be-

(x × 5 × 2)/100 + (x × 10 × 2)/100 + (x × 15 × 2)/100 + (x × 20 × 2)/100

= (x × 5 × 2)/100 × (1 + 2 + 3 + 4)

= Rs.x

Amount after 8 years = x + x = 24000 (Given)

x = Rs.12000

QUESTION: 126

Direction: The following is a sequence in each of the questions, in which one post is missing. Select the correct option from the given options that will complete the sequence.

The percentage increase in capital expenditure between 1951-52 and 1980-81 is

Solution:

Required percentage increase = = 2945.6%

Hence option (a) is the correct answer.

QUESTION: 127

Direction: The following is a sequence in each of the questions, in which one post is missing. Select the correct option from the given options that will complete the sequence.

The Revenue Expenditure of 1951-52 and Capital Expenditure of 1970-71 are in ratio of

Solution: Required ratio = 392.63/1783.6 ~ 392/1784 = 49/223
QUESTION: 128

The following figures show the number of persons (in thousands) arrested and prosecuted per year during 1982 to 1986 in a country. Answer the questions based on the graph.

The percentage increase in the number of persons arrested in 1985 over that in 1983 is

Solution:

Required percentage =

Hence option (d) is the correct answer.

QUESTION: 129

The following figures show the number of persons (in thousands) arrested and prosecuted per year during 1982 to 1986 in a country. Answer the questions based on the graph.

During 1983 to 1986, how many times has the number of persons arrested in a year as a percentage of the number of persons arrested in the previous year exceeded 125%.

Solution:

No. of people arrested in 1982 = 6

No. of people arrested in 1983 = 9, Increase = (9/6) × 100 = 150 %

No. of people arrested in 1984 = 8, Increase = (8/9) × 100 = 88%

No. of people arrested in 1985 =12, Increase =(12/8) × 100 = 150%

No. of people arrested in 1986 = 11, Increase = (11/12) = 92%.

QUESTION: 130

The following figures show the number of persons (in thousands) arrested and prosecuted per year during 1982 to 1986 in a country. Answer the questions based on the graph.

During 1985 to 1986, the ratio of total number of persons prosecuted to the total number of persons arrested is

Solution: During 1985 to 1986

No. of persons prosecuted/No. of persons arrested = 18/23

QUESTION: 131

In ΔABC, the midpoint of BC is D and centroid is G. The ratio of area of ΔAGB to that of ΔABC is

Solution:

Consider ΔABD and ΔABC

Base of ΔABD = ½ of ΔABC, and both have the same altitude from A.

So Area of ABD = ½ Area of ABC.

Consider ΔBDG and ΔABD.

Base of ΔBGD is ⅓ of ΔABD (centroid divides median in the ratio 1:2), and both have the same altitude from B.

So Area of BGD = ⅓ Area of ABD.

So Area of AGB = (2/3) × Area of ABD = (2/3) × (1/2) × Area of ABC = 1/3 × Area of ABC.

QUESTION: 132

Each problem contains a question and two statements giving certain data. You have to select the correct answer from (a) to (e) depending on the sufficiency of the data given in the statements to answer the question.

How many sides does regular polygon A have?

(1) From one vertex we can draw seven lines connecting in the other vertices

(2) The sum of the angles of the polygon A is more than 10 right angles.

Solution: From statement (1); it is clear that the polygon has 5 diagonals from one vertex. So, the polygon is Octagon. Hence statement (I) is sufficient for the answer. From statement (2) nothing can be concluded. Hence (1)
QUESTION: 133

When the integers from 1 to 999 are written on a paper, the number of zeros used in writing it is:

Solution:

From 1 to 10 : we have 1 zero.

From 11 to 100: we have 10 zeros (100 has 2 zeros)

From 101 to 900: we have 8 x 20 = 160 zeros.

From 901 to 999: we have 18 zeros.

Total = 1 + 10 + 160 + 18 = 189 zeros.

QUESTION: 134

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The total number of persons using all four mobiles in 2012 is what percent of the total number of persons using all four mobiles in 2014?

Solution:

Total number of persons using all four mobiles in 2012

= (20 + 26 + 34 + 22) × 1000 = 10200

Total number of persons using all four mobiles in 2014

= (16 + 38 + 32 + 48) × 1000 = 134000

Percentage = 102000 / 134000 × 100 = 76.11%

QUESTION: 135

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

What is the difference between the total number of persons using mobile D in all years together and the total number of persons using mobile B in all years together?

Solution:

Total number of persons using mobile D in all years together

= (42 + 22 + 34 + 48 + 20 + 28) × 1000 = 194000

Total number of persons using mobile B in all years together

= (22 + 26 + 44 + 38 + 24 + 22) × 1000 = 176000

Difference = 194000 - 176000 = 18000

QUESTION: 136

Direction: Study the pie-charts carefully to Answer the Questions that follow :

The first pie chart represents the breakup of the number of employees working in different departments of an organization and the second pie chart represents the distribution of promotion of employees.

Total number of employees in organization = 6000 and number of employees got promotion = 1200

If the ratio of male employees to the female employees in the production department is 2:3 and the ratio of male employees to the female employees who get a promotion in the same department is 4:5, then what percent of female employees get a promotion in the production department?

Solution:

Number of female employees in production department = 3/5×900 = 5400

Number of female employees who get promotion in production department = 5/9 × 180 = 100

Required % = 100/540 ×100 = 18.53%

QUESTION: 137

Direction: Study the pie-charts carefully to Answer the Questions that follow :

The first pie chart represents the breakup of the number of employees working in different departments of an organization and the second pie chart represents the distribution of promotion of employees.

Total number of employees in organization = 6000 and number of employees got promotion = 1200

The difference between the percentage of number of employees get promotion from HR department and IT department is:

Solution:

The percentage of number of employees get promotion from HR department = 180/1500×100 = 12%

The percentage of number of employees get promotion from IT department = 240/1800×100 = 13.33%

Required difference = 13.33% -12% = 1.33%

QUESTION: 138

Direction: Study the pie-charts carefully to Answer the Questions that follow :

The first pie chart represents the breakup of the number of employees working in different departments of an organization and the second pie chart represents the distribution of promotion of employees.

Total number of employees in organization = 6000 and number of employees got promotion = 1200

What is the difference between employees promoted in the IT, Production and Sells department and number of total employees in these three departments?

Solution:

Required ratio = (1800 + 900 + 600) -(240 + 180 +240) = 3300 -660 = 2640

QUESTION: 139

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The Bar graph represents the distribution of production of wheat 2400 TT from the following state.

TT = thousand tons

In which of the following states is the production of PBW443 maximum? Voters from various cities in hundreds during the general election 2010.

Solution:

Total wheat PBW443 produced from UP = 60% of 15% of 2400 = 216 TT

Total wheat PBW443 produced from Bihar = 50% of 20% of 2400 = 240 TT

Total wheat PBW443 produced from HR = 10% of 25% of 2400 = 60 TT

Total wheat PBW443 produced from Panjab = 15% of 10% of 2400 = 36 TT

Total wheat PBW443 produced from MP =80% OF 12% of 2400 = 230.4 TT

QUESTION: 140

Direction: Read the following graph carefully and answer the question given below.

The Bar graph represents the distribution of production of wheat 2400 TT from the following state.

TT = thousand tons