MCQ : Agriculture - 3


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Agriculture - 3


Description
This mock test of MCQ : Agriculture - 3 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Agriculture - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Agriculture - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Agriculture - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Agriculture - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Rabi crops are sown in

Solution:

Rabi crops or rabi harvest are agricultural crops that are sown in winter and harvested in the spring in India and Pakistan. 

QUESTION: 2

Bhoodan - Gramdan movement was initiated by

Solution:

The Bhoodan Movement or Land Gift Movement was a voluntary land reform movement in India. It was initiated by Acharya Vinoba Bhave in 1951 at Pochampally village, which is now in Telangana, and known as Bhoodan Pochampally.

QUESTION: 3

Which of the following is a zaid crop?

Solution:

There is a short season between Kharif and Rabi season in the months of March to July. In general, Zaid crops are crops that grow in this season. Also, these grow on irrigated lands. So we do not have to wait for monsoons to grow them. Some examples of Zaid crops are watermelon, pumpkin, cucumber, bitter gourd.

QUESTION: 4

Assertion: Pulses are grown in rotation with other crops.
Reason: It helps in restoring soil fertility by fixing nitrogen from the air.

Solution:

 (i) Pulses are grown as rotation crop because pulses are leguminous crop which changes atmospheric nitrogen into nitrates and restores the fertility of the soil.

(ii) Millets are referred to as dry crops, because they can also grow in regions of low rainfall and poor soils.

QUESTION: 5

The crop that is used both, as food and fodder

Solution:

Maize is a crop which is used both as a food crop and fodder crop.

It is a kharif crop that requires temperature between 21°C to 27°C and grows well in old alluvial soil. In some states like Bihar maize is grown in rabi season also.

QUESTION: 6

Grouping of small landholdings into a bigger one is called

Solution:

Clubbing or consolidation of land holdings is generally the term that is being used  when the group of small land holdings are being combined with the large ones.

QUESTION: 7

In which of the following period are Kharif crops harvested?

Solution:

Kharif crops are usually sown with the beginning of the first rains during the advent of the south-west monsoon season, and they are harvested at the end of monsoon season (September-Oct). These crops are dependent on the quantity of rainwater as well as its timing.

QUESTION: 8

Assertion: Cotton cannot be grown in Assam.
Reason: The crop needs bright sunshine and 210 frost-free days.

Solution:

Cotton is a kharif crop and requires high temperature, light rainfall or irrigation, 210 frost free days and bright  sunshine for its growth. Rainfall at the time of bursting of the cotton balls is harmful as it spoils the cotton balls and hence cannot be grown in Assam.

QUESTION: 9

Which out of the following is a Rabi crop?

Solution:

Wheat, barley, mustard and green peas are some of the major rabi types of crops that grow in India.

QUESTION: 10

Oranges are mainly produced in the state of

Solution:

Oranges are mostly grown in Maharashtra, Madhya Pradesh, Assam, Rajasthan, Mizoram, Meghalaya, Nagaland and Karnataka.

QUESTION: 11

Grapes are mainly produced in the state of 

Solution:

The top Grapes producing states include Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Mizoram. 

QUESTION: 12

Which out of the following is a Zaid crop?

Solution:

There is a short season between Kharif and Rabi season in the months of March to July. In general, Zaid crops are crops that grow in this season. Also, these grow on irrigated lands. So we do not have to wait for monsoons to grow them. Some examples of Zaid crops are watermelon, pumpkin, cucumber, bitter gourd.

QUESTION: 13

Intensive subsistence farming is practiced in area Of_______ .  

Solution:

Intensive subsistence farming is practiced in areas of high population pressure on land. In this type of farming, the agricultural production is increased by using high doses of biochemical inputs and better agricultural inputs.

QUESTION: 14

What is 'Boro’?

Solution:

Correct Answer :- A

Explanation : Boro is a winter season, photo-insensitive, transplanted rice cultivated on supplemental irrigation. This gives the farmers a chance to grow a rabi season crop which normally they could not grow.

QUESTION: 15

Which one of the following statements is incorrect as regards to commercial farming?

Solution:

Commercial agricultural or farming operations are a form of agriculture/farming in which only crops are harvested for commercial use. It is an upgraded, large-scale method of farming. Labor, land and machinery are used in this method of farming.

Related tests