MCQ : Development - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Development - 1


Description
This mock test of MCQ : Development - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Development - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Development - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Development - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Development - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Meaning of development is different for

Solution:

Development means different things to different people because every person has unique hobbies, aspirations, and interests. The notion of development also depends upon the situation of a person. This can be considered by an example. In a rural area, there is a lack of all-weather roads, primary health care centres, 24x7 electricity, etc. and the availability of these facilities would constitute the definition of development for people belonging to this area. Similarly, in urban areas, better transportation facilities, flyovers, the internet would constitute development.

QUESTION: 2

Assertion: Different persons can have different developmental goals.
Reason: World Bank classify countries on the basis of per capita income

Solution:

Different persons have different developmental goals because different people live in totally different environments. The kind of environment that they live in governs their needs and aspirations. 

Clearly, the Reason that is given in the question doesn't justify the Assertion. Hence, the correct answer is option (C).

QUESTION: 3

Development of a country can generally be determined by its:

Solution:

Development of a country can be measured by any of these parameters. Throughout the world, health and education indicators along with income are used as a measure of development. Hence all 3 are parameter that determine the development level of a country.
Hence, The correct answer is D.

QUESTION: 4

Which one of the following statements is correct about comparing countries?

Solution:

For comparing the developmental level of different countries, their income is considered to be one of the most important attributes. The countries with higher income are more developed than others with less income. For comparison between countries, we consider the per capita income of each country. In World Development Report, countries are recognised as rich country and low-income country according to their per capita Income. With more income, people Will be able to get more things they need. So, greater income itself is considered to be an important criterion for the development of a country.

QUESTION: 5

The classical view of economic development includes

Solution:

Classical view of economic development includes per capita income.

QUESTION: 6

Assertion: For comparing countries, total income is not a useful measure.
Reason: Different countries have different population

Solution:

A option is correct as the country with less population has high per capita income even if the total income is less and highly populated countries has low per capita income even if the total income is high.

QUESTION: 7

Different persons could have different as well as conflicting notions of a country’s development. A fair and just path for all should be achieved. Interpret the concept being discussed here.

Solution:

National development is a comprehensive term which includes increase in real per capita income, improvement in living standard of people, reduction in poverty etc.individuals seek differ roles then their notion of national development is also likely to be different. Most likely we are finding that different students in our class have given different answers to the same question but it is very important to keep in our mind that different persons could have different as well as conflicting notions of a country's development.

QUESTION: 8

As per World Development Reports brought by the World Bank, which of the following per capita income per annum in 2016 is those of the rich countries?

Solution:

Countries with per capita income of US$12336 per annum and above in 2016 are called rich countries.

QUESTION: 9

Per capita income of low-income countries is

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation:- According to the World Bank, low-income countries are nations that have a per capita gross national income (GNI) of less than $1,026. ... The lower-middle-income nations have GNI per capita of $1,026 to $4,035. Finally, low-income countries have GNI per capita of $1,025 per less. i.e. 37000 or less !

QUESTION: 10

Assertion: World Bank has classified countries into rich and low income based on per capita income.
Reason: Per capita income is the only attribute to measure the level of development for a nation or a state

Solution:

For comparing the developmental level of different countries, their income is considered to be one of the most important attributes. The countries with higher income are more developed than others with less income. For comparison between countries, we consider the per capita income of each country. In World Development Report, countries are recognised as rich country and low-income country according to their per capita Income. With more income, people Will be able to get more things they need. So, greater income itself is considered to be an important criterion for the development of a country. But other attributes are also there like High per capita income,Low incidence of poverty,High standard of living,Narrow income inequalities, Low growth rate of population, Low level of unemployment and Infrastructural capabilities are present to measure level of development.

Related tests