MCQ: Development - 2


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ: Development - 2


Description
This mock test of MCQ: Development - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Development - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Development - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Development - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Development - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The total income of the country divided by its total population is Called:

Solution:

The total income of the country is the income of all the residents of the country. For comparison between countries, total income is not such a useful measure. Since countries have different population, comparing total income will not tell us what an average people is likely to earn. Hence we compare the average income which is the total income of the country divided by its total population.

So, Average income = Total income /Total population

The average income is also called per capita income.

QUESTION: 2

Which organization publishes the Human Development Report:

Solution:

The Human Development Report (HDR) is an annual report published by the Human Development Report Office of the United Nations Development Programme (UNDP).

QUESTION: 3

Kerala has low infant Mortality Rate because:

Solution:

Kerala has low infant mortality rate because it mainly concentrates on human resource development. It has also made many provisions on developing the quality of education and medical facilities.

QUESTION: 4

What is the mainstay of Indian economy ?

Solution:

Agriculture is the mainstay of the Indian economy because of its high share in employment and livelihood creation.

QUESTION: 5

Which of the following denotes an underdeveloped economy ?

Solution:

Other than the above features, there is High incidence of poverty, rapid population growth and technological backwardness too.

QUESTION: 6

Human Development Index compares countries based on which of the following levels of the people ?

Solution:

The Human Development Index (HDI) is a composite statistic (composite index) of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development. A country scores higher HDI when the lifespan is higher, the education level is higher, and the GDP per capita is higher. The HDI was developed by Pakistani economist Mahbub ul Haq for the UNDP.

QUESTION: 7

Sustainable Development focuses on more use of 

Solution:

Sustainable development is a development that meets the needs of the present, without compromising the ability of future generations to meet their own needs.”

QUESTION: 8

Which country among the following is a developing country ?

Solution:

Firstly, India has a very low per capita income as compared to the developed countries. Our per capita income was as low as $5610 as estimated in 2014.The proportion of the workforce with respect to the population engaged in agriculture is much less in developed countries as compared to India.

QUESTION: 9

Which of the following things money cannot buy ?

Solution:

Money cannot buy all the goods and services that a person may need to live well. Income by itself is not a completely adequate indicator of material goods and services that citizens are able to use. For example, normally, money cannot buy a pollution-free environment or ensure that a person gets unadulterated medicines, unless a person can afford to shift to a community that already has all these things. Money may also not be able to protect individual from infections, disease, unless the whole of our community takes preventive steps.

QUESTION: 10

Which State in India has the lowest Infant Mortality Rate?

Solution:

Among the states, Goa and Manipur have the lowest Infant Mortality Rate (IMR) of 11, followed by Kerala with 12 deaths per 1,000 live births. Madhya Pradesh has the highest IMR of 59 per 1,000 live births followed by Uttar Pradesh and Odisha with 57 each.

Related tests