MCQ : India - Size And Location - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | MCQ : India - Size And Location - 1


Description
This mock test of MCQ : India - Size And Location - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : India - Size And Location - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : India - Size And Location - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : India - Size And Location - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : India - Size And Location - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which parallel of latitude divides India into almost two equal parts?

Solution:

Tropic of Cancer divides India into almost two equal parts. Tropic of Cancer is the northerly circle of the latitude on the Earth at an angle of 23.43 degree north to the equator, at which the Sun appears to be directly overhead at its culmination. However, Tropic of cancer does not divide India into equal halves

QUESTION: 2

A narrow channel of the sea which separates two land masses is known as

Solution:
QUESTION: 3

Which is the southern most point of the Indian Union?

Solution:

IndiraPoint is the name of the southernmost point of Republic of India. It is situated on Great Nicobar Island in the Nicobar Islands, which are located in the eastern Indian Ocean at 6°45'10″N and 93°49'36″E. This is not on the Indian mainland, but within the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands.

QUESTION: 4

In which of the following water bodies are Lakshadweep islands situated?

Solution:

Lakshadweep, formerly the Laccadives, is a group of islands situated some 400 km off India's west coast in the Arabian sea. They are India's only coral atolls and geologically a part of the same chain as the Maldives.

QUESTION: 5

Which of the following states shares an international boundary? 

Solution:

Uttar pradesh shares an international boundary with Nepal.

QUESTION: 6

Which of the following islands lie to the south-east of the mainland?

Solution:

The Andaman Islands form an archipelago in the Bay of Bengal between India, to the west, and Myanmar, to the north and east.

QUESTION: 7

How much of the total geographical area of the world does India account for?

Solution:

India accounts for about 2.4 percent of the total geographical area of the world but supports the second largest population of the world. The total area of Indian land mass is around 3.28 million Km².

QUESTION: 8

Which of the following is the southernmost latitude of India?

Solution:

Kanyakumari at 8°4′41″N and 37°32′28″E is the southernmost tip of the Indian mainland.

QUESTION: 9

Since the opening of the Suez Canal in 1869, India’s distance from Europe has been reduced by 7000 km.

Solution:

Because, before the opening of Suez Canal, to reach Europe one had to cover almost half the east and whole of west coast of African continent taking a round through the Cape of Good Hope.

QUESTION: 10

Standard meridian of India is __________________.

Solution:

The standard meridian of India is 82.5 degrees east of the Greenwich Meridian. This meridian passes through the city of Allahabad. It runs through the center of the country. In 1905, this longitude was selected as the meridian to create the Indian Standard Time.

Related tests