MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1


Description
This mock test of MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Is Matter Around Us Pure - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A pure substance/element contains

Solution:

A pure element or compound contains only one substance, with no other substances mixed in. Impure materials may be mixtures of elements, mixtures of compounds, or mixtures of elements and compounds.

QUESTION: 2

The smell of hydrogen sulphide (H2S) gas

Solution:

Hydrogen sulfide is a flammable, colorless gas with a characteristic odor of rotten eggs. It is commonly known as hydrosulfuric acid, sewer gas, and stink damp. People can smell it at low levels.

QUESTION: 3

Which of the following is not a mixture? 

Solution:

Carbon dioxide is not a mixture since it contain fixed ratio of oxygen and carbon in 2:1, which is a property of compound not a mixture.

QUESTION: 4

 Which of the following is a true solution? 

Solution:

Salt solution is a true solution.

QUESTION: 5

Which of the following is a chemical change? 

Solution:

 

Cooking of food is a chemical change because after cooking, the raw ingredients or the vegetables cannot be regained again in the raw form.

QUESTION: 6

The process of separation of insoluble solids from a liquid is called:

Solution:

Filtration is a method for separating an insoluble solid from a liquid. When a mixture of sand and water is filtered: the sand stays behind in the filter paper (it becomes the residue ) the water passes through the filter paper (it becomes the filtrate )

QUESTION: 7

Which of the following has the highest solubility at 313 K? 

Solution:


Therefore, KNO3 has the highest solubility at 313 k. 
 

QUESTION: 8

An example of a liquid metal and a liquid non-metal is 

Solution:

Mercury is the only liquid metal and bromine is the only liquid non-metal. 

Mercury :

-Mercury is the only metal that is a liquid at normal temperatures and pressure. 

-Because of the behavior of the valence electrons, mercury has a low melting point, is an electrical and thermal conductor and doesn't form diatomic mercury molecules in the gas phase

Bromine:-

Bromine has 35 electrons and with7 electrons in its outer shell it has a valency of 1 so, is very reactive. 

But, the electrons are very spread out from the atomic nucleus, hence it behaves like a liquid.

- It is non-metallic because it is a halogen gas that is liquid at STP.

QUESTION: 9

Alloys are 

Solution:

Alloys are homogeneous mixtures of two or more elements. The elements could be two metals, or a metal and a non-metal.

QUESTION: 10

Brass is an example of a 

Solution:

Brass is an alloy made up of uniform composition of copper and zinc. It is a homogeneous mixture in which zinc and copper can be varied to create a range of brasses with varying properties.

Related tests