MCQ: Manufacturing Industries - 2


15 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | MCQ: Manufacturing Industries - 2


Description
This mock test of MCQ: Manufacturing Industries - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Manufacturing Industries - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Manufacturing Industries - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Manufacturing Industries - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Manufacturing Industries - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Manufacturing industries includes ?

Solution: The branch of manufacture and trade based on the fabrication, processing, or preparation of products from raw materials and commodities. This includes all foods, chemicals, textiles, machines, and equipment.
QUESTION: 2

Choose odd one:

Solution:

A fishery is an entity engaged in raising or harvesting  unlike other options that process some raw materials.

QUESTION: 3

Which of the following does not affect the location of industries? 

Solution:

All the three are basic factors that strongly influence the industries.

QUESTION: 4

Manufacturing industries includes :

Solution:

Sugar is something that can be manufactured (that is made or produced by using different other raw materials) hence it comes under manufacturing industry, whereas the rest are either cultivated or grown.

QUESTION: 5

Atomic power plant causes :

Solution:
QUESTION: 6

Rubber, Tea and coffee are ?

Solution:

Agro-based industries are those industries which obtain raw-material from agriculture. Cotton textile, jute textile, sugar, vegetable oil etc are representative industries of an agro-based group of industry.

QUESTION: 7

Durgapur is situated in :

Solution: Durgapur is a Tier-II city in Paschim Bardhaman district, in the state of West Bengal, India. Durgapur is the third largest urban agglolomeration in West Bengal and happens to be the second planned city of India after Chandigarh and has the only operational dry (inland) port in Eastern India. Durgapur was planned by two American Architects Joseph Allen Stein and Benjamin Polk in 1955.It is the only city in Eastern India to have an operational dry dock.
QUESTION: 8

STP is the Abbreviation of ?

Solution:
QUESTION: 9

NTPC is the Abbreviation of ?

Solution:

NTPC Limited, formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and is promoted by the Government of India.

QUESTION: 10

Iron and steel are :

Solution:

Iron and steel industry is called the basic industry due to following reasons: All industries whether heavy, medium or light depend on it for the machinery. Thus, it provides base to the other industries. Steel is required for manufacturing variety of engineering, construction and defence goods

QUESTION: 11

Which of the following does not affect the location of industries? 

Solution:
QUESTION: 12

Largest producer of Jute and Jute made goods ?

Solution: Jute is a long natural fiber that is produced from plants of the Corchorus genus and is made of the plant’s cellulose and lignin. The fiber has numerous uses including the manufacturing of bio-degradable packing material, such as gunny bags. Jute is recognized as the second most important vegetable fiber in the world, behind only cotton, in terms of global consumption and production. India and Bangladesh produce the greatest amounts of jute in the world, and global production is estimated at more than 3.3 million tonnes each year.
QUESTION: 13

Which of the following does not affect the location of industries? 

Solution: Per capita income or average income measures the average income earned per person in a given area (city, region, country, etc.) in a specified year. It is calculated by dividing the area's total income by its total population.
QUESTION: 14

In 1854 where the first cotton mill of India was founded at ?

Solution: The first Indian cotton mill, "The Bombay Spinning Mill", was opened in 1854 in Bombay by Cowasji Nanabhai Davar. Opposition from the Lancashire mill owners was eventually offset by the support of the British manufacturers of textile machinery.
QUESTION: 15

Golden fiber is ? 

Solution:

jute is known as the golden fibre because because it have golden color like appearance. and more reason is that it is a cash crop and can bring money. 

Similar Content

Related tests