MCQ : Nationalism In India - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Nationalism In India - 1


Description
This mock test of MCQ : Nationalism In India - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Nationalism In India - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Nationalism In India - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Nationalism In India - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Nationalism In India - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What did the Rowlatt Act, 1919 presume?

Solution:

The act gave enormous power to the government that it can repress political activities and political leaders can be arrested and kept in prison without trials for two years.
This means that the person who is kept in prison will not go to court and there will not be any type of action to free him for two years.

 

QUESTION: 2

Assertion: Mahatma Gandhi used a novel method of mass agitation known as Satyagraha.
Reason: He believed in dharma of non-violence.

Solution:

Satyagraha according to Gandhi was a unique weapon to fight injustice. It was a novel method of mass agitation. It stressed on the principle of truth, non-violence, tolerance and peaceful protests. Mahatma Gandhi had successfully launched the mass struggle movement against the racial policies of the government in South Africa. In this struggle, he had used the method of peaceful mass agitation. Gandhi called this as ‘Satyagraha’. According to him, it was a novel method which stressed on truth and non-violence. He believed that if we are fighting for a true and a common cause, then truth will undoubtedly win

QUESTION: 3

Why did Gandhiji organise Satyagraha in 1917 in Kheda district of Gujarat?

Solution:

In 1917 Gandhiji led the movement in Kheda district of Gujarat, demanding relaxation of the revenue tax owing to the poverty experienced by the farmers because of the outbreak of plague and crop failure.

QUESTION: 4

What did the term ‘picket’ refer to?

Solution:

In the non cooperation movement, liquor shops were blocked so that nobody could purchase it.

HERE PICKET IS A WORD USED FOR PROTESTING BY BLOCKING SHOPS.

QUESTION: 5

Assertion: Gandhiji decided to launch a nationwide satyagraha against the Rowlatt Act.
Reason: British government had monopoly over the production of salt.

Solution:

Gandhiji decided to launch a nationwide Satyagraha against the proposed Rowlatt Act, 1919, because

1) It gave enormous power to the government and no power to the leaders.

2) This law was hurriedly passed even after the united opposition by the Indians and other Indian leaders.

3) It allowed the detention of political leaders without any trial for three years.

4) It means that the British Government can arrest any Indian leader without any proof of crime.

Hence Reason has nothing to do with the Assertion part.

QUESTION: 6

Why was Satyagraha organised in Champaran in 1916?

Solution:

For export to other nations, The East India Company employed workers to extensively grow commercial crop, and bought it from them at very low prices. This was resented by the plantation workers. Added to this was the inhuman living conditions they were subjected to. So MK Gandhi went to Champaran, Bihar in 1916 to organise a Satyagraha among the plantation workers.

QUESTION: 7

What was the effect of the Non-cooperation movement on the plantation workers in Assam?

Solution:

For plantation worker,in assam,freedom means to move freely. when workers heard of the non-cooperation movement,thousands of worker defied the authorities,left the plantation and started moving towards their homes.

QUESTION: 8

Assertion: During the Non-Cooperation movement people began discarding imported clothes and started wearing khadi.
Reason: Khadi was often more expensive.

Solution:

Here both statements are true.
but reason is not appropriate because the reason should be related to why we started wearing khadi so the correct reason should be that khaadi is cloth material which was made in india only, we were not wearing the British cloth material so as not to cooperate with them

QUESTION: 9

Why was the Simon Commission sent to India?

Solution:

Simon Commission was a group appointed in November 1927 by the British government under Stanley Baldwin to report on the working of the Indian constitution established by the Government of India Act of 1919 and suggest reforms. The commission was boycotted by the Indian National Congress and most other Indian political parties as there was no Indian member in the Commission.

QUESTION: 10

What was the main problem with the Simon Commission?

Solution:

The main problem in Simon commission was that it was made for Indians without the involvement of Indians

 

Related tests