MCQ : Power Sharing - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Power Sharing - 1


Description
This mock test of MCQ : Power Sharing - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Power Sharing - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Power Sharing - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Power Sharing - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Power Sharing - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Belgium, the percentage of French community is

Solution:

The French Community of Belgium makes up about 45% of the total population of Belgium; 55% of the population belongs to the Flemish Community, and 1% to the German-speaking Community.

QUESTION: 2

Match List-I (forms of power-sharing) with List-II (forms of government) and select the correct answer using the codes given below the lists :

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following is an example of horizontal sharing of power?

Solution:

Because in horizontal distribution of power, power is shared among different organs of the government namely legislature ,executive and judiciary.In this system each organ checks the other and thus there exists a system of checks and balances.

QUESTION: 4

Power struggle demanding separate Eelam was launched by

Solution:

Due to the policy of majoritarianism Tamilians were suppressed under the supremacy of sinhalese So they launched movements against this and demanded a separate Eelam

QUESTION: 5

The Community government in Belgium is elected by..........

Solution:

People belonging to one language community such as French, German and Dutch irrespective of where they live elects the community government in Belgium.

QUESTION: 6

What does the coalition government imply?

Solution:

Coalition is the association of political parties having same ideologies or same interest for the purpose of political strength and maximum representation. In coalition government power sharing is among and between different political parties that are part of the coalition and decision is taken by each and every political party part of the representation

QUESTION: 7

Belgium shares its border with

Solution:

Geography of Belgium. Belgium is a federal state located in Western Europe, bordering the North Sea. Belgium shares borders with France (556 km), Germany (133 km), Luxembourg (130 km) and the Netherlands (478 km).

QUESTION: 8

Which two languages are generally spoken in Belgium?

Solution:

The two languages are generally spoken in Belgium French and Dutch. Dutch is the official language of the Flemish Community and the Flemish Region (merged to Flanders) and, along with French, an official language of the Brussels-Capital Region.

QUESTION: 9

The Community Government signifies:

Solution:
QUESTION: 10

An Act of recognising Sinhala as the official language was signed in

Solution:

The Sinhala language in the year 1956 was recognized as the official language of Sri Lanka. The democratically chosen government in Sri Lanka enacted an act in 1956 to replace the English language with the language of the Sinhala.

Similar Content

Related tests