MCQ : Print Culture And The Modern World - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Print Culture And The Modern World - 1


Description
This mock test of MCQ : Print Culture And The Modern World - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Print Culture And The Modern World - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Print Culture And The Modern World - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Print Culture And The Modern World - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Print Culture And The Modern World - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is calligraphy?

Solution:

Calligraphy is a visual art related to writing "kalli" means beautiful and graphia is the Greek word for writing. It is the design and execution of lettering with a broad tip instrument, brush, or other writing instruments.

QUESTION: 2

Assertion: The imperial state in China was, for a long time, the major producer of printed material.
Reason: These books were used for the examination of civil servants.

Solution:

The imperial state in China was, for a very long time, the major producer of printed material. China possessed a huge bureaucratic system which recruited its personnel through the civil service examinations. Textbooks for this examination were printed in vast numbers, under the sponsorship of the imperial state.

QUESTION: 3

Who was Marcopolo?

Solution:

Marco Polo was an Italian merchant, explorer, and writer who travelled through Asia along the Silk Road between 1271 and 1295.

QUESTION: 4

What did Menocchio, the miller, do?

Solution:
QUESTION: 5

Assertion: In 1517, the religious reformer Martin Luther wrote Ninety Five Theses criticising many of the practices and rituals of the Roman Catholic Church.
Reason: This led to a division within the Church and to the beginning of the Protestant Reformation.

Solution:

Martin Luther was a religious reformer. In 1517 he wrote the ‘Ninety Five Theses’ criticising many of the practices and rituals of the Roman Catholic Church. A printed copy of this was pasted on a church door in Wittenberg. The Church was prompted to discuss his ideas.
Soon Martin Luther’s Ninety Five Theses’ was printed in vast numbers and read widely. This lead to a division within the Church and was the beginning of the Protestant Reformation.

QUESTION: 6

Who wrote about the injustices of the caste system in ‘GuIamgir'? 

Solution:

The book gulamgiri written by jyotirao phule in the year 1873 was on the theme: against injustice of caste system.

QUESTION: 7

What was Gutenberg’s first printed book?

Solution:
QUESTION: 8

Assertion: The production of handwritten manuscripts could not satisfy the ever-increasing demand for books.
Reason: Chinese paper reached. Europe via the silk route

Solution:

The production of handwritten manuscripts could not satisfy the ever increasing demand for books.
(i) Manuscripts were fragile, awkward to handle and could not be carried around or read easily.
(ii) Copying was an expensive, laborious and time consuming business.This could not satisfy the increasing demand for books.

QUESTION: 9

Which of the following refers to the print revolution?

Solution:

Printing also reduced the price of the books thereby books became affordable.  As the literacy level increased more people were interested in reading and buying books. d. To cater to ordinary readers, low priced small books , like penny chapbooks were published.

QUESTION: 10

Who was Martin Luther?

Solution:

Martin Luther, (born November 10, 1483, Eisleben, Saxony [Germany]—died February 18, 1546, Eisleben), German theologian and religious reformer who was the catalyst of the 16th-century Protestant Reformation.