MCQ : Resources And Development - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Resources And Development - 1


Description
This mock test of MCQ : Resources And Development - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Resources And Development - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Resources And Development - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Resources And Development - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Resources And Development - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Everything available in our environment to satisfy our needs is termed as

Solution:

Everything available in our environment which can be used to satisfy our needs, provided, its technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable can be termed as resource.

QUESTION: 2

Soil is formed by the process of

Solution:

Soil minerals form the basis of soil. They are produced from rocks (parent material) through the processes of weathering.

QUESTION: 3

Resource planning is essential for __________ existence of all forms of life.

Solution:

It is true that resource planning is essential for sustainable existence of all life forms. This is so because all resources are limited and the needs of future generation must also be kept in mind.So proper planning of resources will help in conservation and efficient utilisation without any wastage.

QUESTION: 4

“There is enough for every body’s need but not for anybody’s greed”. Who said this?

Solution:

India's great moral leader Mohanda Karamchand Gandhi famously said that there is enough on Earth for everybody's need,but not enough for everybody's greed. 

QUESTION: 5

Where was the first international Earth Summit held?

Solution:

First Earth summit which is also called as United Nations conference on environment and development was held in the year 1992 on 14th June. It was held in Rio de Janeiro in Brazil.

QUESTION: 6

Which one of the following statements is correct as regards to international resources?

Solution:

International resources are those resources which international Institutions regulate the ocean resources beyond 200 nautical miles of the Exclusive Economic Zone belong to open ocean and no individual country can utilise these without the concurrence of international institutions
so option A is correct

QUESTION: 7

Which one of the following type of resource is iron ore?

Solution:

A nonrenewable resource is a substance that is being used up more quickly than it can replace itself. Its supply is finite. Most fossil fuels, minerals, and metal ores are nonrenewable resources.

QUESTION: 8

The most widespread relief feature of India is

Solution:

Plains are spread almost 3,200 km and mountains around 2400 km. Plateaus and forest are less spread.

QUESTION: 9

Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?

Solution:

Over irrigation is the main cause for land degradation in Punjab. The major cause of land degradation in punjab is "flooding or Over irrigation"

QUESTION: 10

Which of the following statements is true about the term Resources?

Solution:

Resources are a function of human activities it means without human, resources cannot be converted into useful forms. It is human skill which convert all the natural resources into more valuable things also resources are required for many development purpose for human beings it is an important task to maintain the balance of resources as it is also required by the future generation now for example some conventional source of energy such as Coal Petroleum are now required to be use in such a manner that they can be saved for the future generation as well as they can be used to satisfy our needs

Similar Content

Related tests