MCQ : Resources And Development - 2


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : Resources And Development - 2


Description
This mock test of MCQ : Resources And Development - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : Resources And Development - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Resources And Development - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : Resources And Development - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Resources And Development - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The resources of ownership are

Solution:

Plantation belongs to community or individual resources and pasture land and ponds also come under community resources.
i) Individual 
ii) Community 
iii) National 
iv) International
These are the 4 categories in which the resources are distributed according to ownership.

QUESTION: 2

Which one of the following soils is ideal for growing cotton?  

Solution:

Regur soil which is also known as cotton soil is ideal for the growth of cotton because of the following reasons:
1.Black soil is clayey in nature.
2.Contains high proportion of calcium and magnesium carbonates.
3.Are fertile.
4.Have high moisture holding capacity.

QUESTION: 3

On the basis of its origin, resources can be classified into

Solution:

Resources can be categorized on the basis of origin:

Abiotic resources comprise non-living things (e.g., land, water, air and minerals such as gold, iron, copper, silver).

Biotic resources are obtained from the biosphere.

QUESTION: 4

Land left without cultivation for one or less than one agricultural year is called

Solution:

Land left without cultivation for one or less than one year is called as current fallow. This is a natural process where land is given rest to gain its lost fertility naturally.

QUESTION: 5

Geothermal energy in Puga valley and Parvati Valley are

Solution:

Puga Valley in the Ladakh region of Jammu & Kashmir is one of the areas in India, that showed significant potential for geothermal energy in early studies by the Indian government. This zone shows evidence of geothermal activity in the form of hot springs, mud pools, sulphur and borax deposits.

QUESTION: 6

Resources which are surveyed and their quantity and quality have been determined for utilisation are known as  

Solution:

Developed resources are the one which is developed and surveyed for utilization and currently in use. They are also called actual resources. For e.g., Petroleum and liquid gas in Bombay High in Maharashtra.

QUESTION: 7

Under which of the following type of resource can tidal energy be put?

Solution:

Tidal energy is a replenishable energy. The replenishable resources are capable of being used over and over again and are capable of regeneration. They are inexaustible resources and their quantity is vast, unlimited, e.g., water, wind, plant.

QUESTION: 8

Which of the following resource is renewable?

Solution:

Solar energy is a renewable source of energy. This energy is derived from the Sun and produced by the fusion of Hydrogen into Helium. Fusion of Helium into heavy elements and so on. A large amount of Hydrogen and Helium is present in the Sun. Therefore, solar energy can be replenish on its own. The Sun has 5 billion years more to burn. Hence Solar energy is a renewable source of energy.

QUESTION: 9

In which one of the following states is terrace Cultivation practised?  

Solution:

Rice and other crops are grown on the terraces. Hilly areas use this method of cultivation. The states that practice the cultivation are UttarakhandHimachal Pradesh and north-east states.

QUESTION: 10

Resources which are found in a region but have not been utilised

Solution:

The 'resources' which are found in a 'region' but 'have not been utilized' are called as “potential resources”. These resources can be used in the future.

Similar Content

Related tests