MCQ : The Age Of Industrialisation - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : The Age Of Industrialisation - 1


Description
This mock test of MCQ : The Age Of Industrialisation - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : The Age Of Industrialisation - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : The Age Of Industrialisation - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : The Age Of Industrialisation - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : The Age Of Industrialisation - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What did the term ‘Orient’ refer to?

Solution:

The Orient is a historical term for the East, traditionally comprising anything that belongs to the Eastern world, in relation to Europe. It is the antonym of Occident, the Western World.The term oriental is often used to describe objects from the Orient.The Orient is an old-fashioned name for Asia.

QUESTION: 2

Assertion: ‘Dawn of the century was published by ET Paul Music Co.
Reason: It glorified machine and technology.

Solution:
QUESTION: 3

The person who got people from the village ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them with money in times of need was known as:

Solution:

Jobber is the person who got people from village, ensured them jobs, helped them settle in cities and provided them money in times of need. 

QUESTION: 4

Which is the pioneer country in industrialisation?

Solution:

Britain was the first country to industrialize because they had the resources included coal, water, iron ore,rivers, harbors, and banks. Britain also had all the factors of production that the Industrial Revolution required. These factors of production included land, labor (workers), and capital (wealth).

QUESTION: 5

Assertion: In the 18th century, European merchants found it difficult to expand production within towns.
Reason: Town had absolute technology.

Solution:
QUESTION: 6

Why did Manchester export to India declined after the First World War?

Solution:

Manchester export to India declined after the First World War because the British industries and mills were busy in fulfilling the needs of the army. Most of the products were manufactured for meeting the war needs.

QUESTION: 7

Which among these was a pre-colonial seaport?

Solution:

Hoogly, Surat and Masulisptnam are the three pre-colonial ports of India. Surat on the gujrat coast which connected india to the gulf and red sea ports. Masulipatam on the coromandel coast . Hoogly in bengal which had trade links with southeast asian ports.

QUESTION: 8

Assertion: The East Indian Company appointed ‘gomastha’.
Reason: To get new recruits

Solution:

The East India Company appointed gomasthas to supervise weavers in India to establish a more direct control over the weavers, free of the existing traders and brokers in the cloth trade. The Gomasthas were the paid servants who supervised the weavers,collected supplies and examined the quality of cloth.

QUESTION: 9

Why were workers in England hostile to machines and new technology?

Solution:

Machines replaced human labour which was not a good indication for those who earned their livelihood by working in the industries.

QUESTION: 10

Where was the first cotton mill set up?

Solution:

The first Indian cotton cloth mill was established in 1818 at Fort Gloasternear Kolkata, albeit this mill was a failure. The second mill which was established by KGN Daber in 1854 is called the true foundation of modern cotton industry in India. Its name was Bombay Spinning and weaving Company, Bombay.

Related tests