MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2


Description
This mock test of MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : The Rise Of Nationalism In Europe - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What major issue was criticised against by the liberal nationalists?

Solution:

One of the principal concerns taken up by the liberal nationalists who criticised the new conservative order, was the freedom of the press. They wanted so rescue the memoirs of the French Revolution inspired them.

QUESTION: 2

Assertion: In the areas conquered by Napoleon the reactions of the local population were mixed.
Reason: Increased taxation, censorship etc. outweigh the advantages of administrative changes.

Solution:

The local population of the conquered area showed mixed reactions to the French rule.


1 (a) in many places and cities , the French armies we're welcomed as the savior of liberty.

(b) people hoped that the French armies will promote freedom on their land .


2 (a) on the other hand when people's political freedom was restricted they became hostile irrespective of the benefits of administrative reforms.

(b) increase in tax censorship and forced and essential services to the French armies were some of the measures taken by the French rule , which made the local population hostile.

Read more on Brainly.in - https://brainly.in/question/6402789#readmore

QUESTION: 3

Who among the following formed the secret society called ‘Young Italy’?

Solution:

Mazzini organized a new political society called Young Italy. Young Italy was a secret society formed to promote Italian unification: "One, free, independent, republican nation."

QUESTION: 4

Name the Italian revolutionary from Genoa.

Solution:

Giuseppe Mazzini, (born June 22, 1805, Genoa [Italy]—died March 10, 1872, Pisa, Italy), Genoese propagandist and revolutionary, founder of the secret revolutionary society Young Italy (1832), and a champion of the movement for Italian unity known as the Risorgimento.

QUESTION: 5

Assertion: Conservatives believed that established traditional institutions of state and society should be preserved.
Reason: Zollverein was formed to preserve conservatism.

Solution:

Option C is the correct answer i.e., Assertion is correct and Reason is wrong.
That's why :~ because its true that Conservatives wanted gradual change and believed that established traditional institutions of state and society should be preserved but the reason is not correct because Zolleverien is custom union , it doesn't relate to the preservation/conservatism. Thus , option C is your answer.

QUESTION: 6

Elle, the measuring unit in Germany was used to measure:

Solution:

Elle, the measuring unit in Germany was used to measure cloth.

QUESTION: 7

What was ‘Young Italy’?

Solution:

Young Italy (Italian: La Giovine Italia) was a political movement for Italian youth (under age 40) founded in 1831 by Giuseppe Mazzini.

QUESTION: 8

Assertion: Treaty of Constantinople was signed in 1832.
Reason: Under this treaty, Greece was recognised as an independent nation.

Solution:

Greece became independent in the year 1832 after the treaty of Constantinople. It was between Britain, France Russia on one side and the Ottoman Empire on the other side. Leopold stepped down as a claimant of the Greece throne. The treaty allowed certain parts of the border area to be under control of Greece.

QUESTION: 9

Zollverein started in 1834 in Prussia refers to a:

Solution:

The Zollverein (pronounced [ˈtsɔlfɛɐ̯ˌʔaɪn]), or German Customs Union, was a coalition of German states formed to manage tariffs and economic policies within their territories.

QUESTION: 10

Who was proclaimed the King of United Italy, in 1861?

Solution:

The Kingdom of Italy (Italian: Regno d'Italia) was a state which existed from 1861—when King Victor Emmanuel II of Sardinia was proclaimed King of Italy—until 1946—when civil discontent led an institutional referendum to abandon the monarchy and form the modern Italian Republic.