MCQ : Tissue - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ : Tissue - 1


Description
This mock test of MCQ : Tissue - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : Tissue - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Tissue - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : Tissue - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Tissue - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chloroplasts may occur in

Solution:

Explanation:- Specialised parenchyma cells known as chlorenchyma found in plant leaves contain chloroplasts. This allows them to perform a photosynthetic function and responsible for storage of starch. 

So, the correct answer is 'Chlorenchyma and parenchyma.'

QUESTION: 2

In desert plants, rate of water loss gets reduced due to the presence of

Solution:

Cuticle are protective, hydrophobic waxy covering produced by epidermal cells of leaves, young shoots and other aerial parts. It minimises the water loss through transpiration (with the help of stomata) and also reduces pathogen entry.

QUESTION: 3

Lignified or thickened cell wall is a characteristic feature of

Solution:

Sclerenchyma cells have thickened lignified walls, which make them strong and waterproof. They are commonly classified into support types and conducting forms. Support sclerenchyma is comprised of sclereids and fibers.

QUESTION: 4

Which of the following tissues has dead cells?

Solution:

 Sclerenchyma → cells are the permanent tissues present in the plants. They provide hardness and stiffness to the plant and are composed of dead cells. This tissue is present in stems around vascular bundles in the veins of leaves and in hard covering of seeds and nuts.

QUESTION: 5

Bones are connected to muscles at the joints by

Solution:

Tendon is a connective tissue which connects bones to muscles it is made up of collagen

QUESTION: 6

Voluntary muscles are found in 

Solution:

Limbs are the voluntary muscles because we can completely control them.

QUESTION: 7

The columnar epithelial cells possess cilia in

Solution:

Ciliated columnar epithelium moves mucus and other substances via cilia and is found in the upper respiratory tract, the fallopian tubes, the uterus, and the central part of the spinal cord.

QUESTION: 8

Select the incorrect sentence

Solution:

A tendon is a flexible but inelastic cord of strong fibrous collagen tissue attaching a muscle to a bone.

QUESTION: 9

Both collenchyma and sclerenchyma give mechanical strength to plants; but the former differs from the latter, in

Solution:

Sclerenchyma are dead cells hence they don't posses protoplasm at maturity in the same way as phloem sclerenchyma have
But due to lignified cell wall at corner they are not able to expands more hence they don't lose protoplasm

QUESTION: 10

Cork cells are made impervious to water and gases by the presence of

Solution:

The walls of cork cells are heavily thickened with an organic substance, suberin. Suberin makes these cells impervious to water and gases

Similar Content

Related tests