MCQ : Why Do We Fall Ill - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | MCQ : Why Do We Fall Ill - 1


Description
This mock test of MCQ : Why Do We Fall Ill - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 MCQ : Why Do We Fall Ill - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ : Why Do We Fall Ill - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this MCQ : Why Do We Fall Ill - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ : Why Do We Fall Ill - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the group among the following, which contains all bacterial diseases :

Solution:

QUESTION: 2

Choose the wrong statement:

Solution:

Peptic ulcers were caused by stress, poor dietary habits

QUESTION: 3

Diseases affect the organs depending on the point of entry into the body. Identify the disease from the following, which enters our body through mosquito bite and reaches the brain :

Solution:

Encephalitis is a term used to describe inflammation of the brain. This condition causes problems with the brain and spinal cord function. The inflammation causes the brain to swell, which leads to changes in the person’s neurologic condition, including mental confusion and seizures.

QUESTION: 4

Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?

Solution:

Chewing of tobacco may cause long term effects on an individual. It increases the risk for leukoplakia which is a precursor to oral cancer. Chewing tobacco has been known to cause cancer, Particularly of mouth and throat.

QUESTION: 5

The diseases where microbes are the immediate causes, are called

Solution:
QUESTION: 6

Which one of the following is not a viral disease?

Solution:

Typhoid is caused by Salmonella typhi, which is a bacteria. All other diseases are caused by viruses.

QUESTION: 7

Malarial parasite after entering the human body reaches the

Solution:

Malaria spreads when a mosquito becomes infected with the disease after biting an infected person ,  and the infected mosquito then bites a non infected person. The malaria parasites enter that person's bloodstream and travel to the liver. When the parasites mature, they leave the liver and infect red blood cells.

QUESTION: 8

We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they

Solution:

Mosquitos cause more human suffering than any other organism. Mosquitoes act as a vector for the bacteria and viruses, responsible for diseases such as malaria, dengue, encephalitis and yellow fever etc. When mosquitoes bite  a human it causes severe skin irritation through an allergic reaction to the mosquitoes saliva, this is what causes the red bump and itching.

QUESTION: 9

Sleeping sickness is caused by (i) ________ , which is a (ii) ___________.

Solution:

Human African trypanosomiasis, also known as sleeping sickness, is a vector- borne parasitic disease. It is caused by infection with protozoan parasites belonging to the genus Trypanosoma

QUESTION: 10

AIDS cannot be transmitted by

Solution:

AIDS ( accuquired immuno deficiency virus syndrome)  don't spread by hugs or by handshakes. There are only a few ways you can get infected with HIV. AIDS can be spread by sexual contact, breast feeding, blood transfusion.

Related tests