Magnetic Effects Of Current - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Magnetic Effects Of Current - 1


Description
This mock test of Magnetic Effects Of Current - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Magnetic Effects Of Current - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Magnetic Effects Of Current - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Magnetic Effects Of Current - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Magnetic Effects Of Current - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An electric motor converts

Solution:

An electric motor converts electrical energy into mechanical energy.

QUESTION: 2

Overloading is due to

Solution:

Overloading occurs when there is any fault in the appliances or the insulation of wire got damaged. It also occurs when there is sudden hike in supply voltage.

QUESTION: 3

In Fleming’s left-hand rule the thumb indicates the direction of

Solution:

In Fleming’s left-hand rule the thumb indicates the direction of mechanical force acting on the conductor. The forefinger points in the direction of magnetic field and the central finger in the direction of current flowing in the conductor.

QUESTION: 4

Which among of these are the main characteristics of fuse element?

Solution:

Fuse wire must have high conductivity, low melting point and it do not burn due to oxidation. These characteristics of a fuse wire make it possible to prevent from damages.

QUESTION: 5

The phenomenon of electromagnetic induction is

Solution:

Electromagnetic induction is the phenomenon due to which an induced current is set up in a coil when magnetic field around it, is changed.

QUESTION: 6

The main advantage of A.C power transmission over D.C power transmission over long distance is

Solution:

AC transmit over a long distance without much loss of energy as compare to DC.

QUESTION: 7

The device used to produce an electric current in a circuit is called

Solution:

An electric generator is used to produce an electric current in a circuit.

QUESTION: 8

Earth wire carries

Solution:

A "groundingwire on the other hand is a safety wire that has intentionally been connected to earth. The grounding wire does not carry electricity under normal circuit operations. It's purpose is to carry electrical current only under short circuit or other conditions that would be potentially dangerous.

QUESTION: 9

The direction of induced current produced in a rectangular coil, when it is rotated in a uniform magnetic field, is given by

Solution:

Fleming’s right-hand rule gives the direction of induced current in a rectangular coil when the coil is rotated in a uniform magnetic field.

QUESTION: 10

If the current values periodically from zero to a maximum value, back to zero and then reverses its direction, the current is

Solution:

The alternating current reverse its direction periodically.

Related tests