Management Of Natural Resources - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Management Of Natural Resources - 1


Description
This mock test of Management Of Natural Resources - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Management Of Natural Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Management Of Natural Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Management Of Natural Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Management Of Natural Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A successful forest conservation strategy should involve

Solution:

A successful forest conservation strategy should involve comprehensive programme to protect all the physical and biological components.

QUESTION: 2

Which of the following community in Rajasthan has a religious tenet of conservation of forest and wildlife ?

Solution:

Bishnoi community in Rajasthan has a religious tenet of conservation of forest and wildlife and this was clear from the movement organised by them to protect the khejri trees.

QUESTION: 3

The Three R’s that will help to conserve natural resources for long term use are

Solution:

The three R’s that will help to conserve natural resources for long term use are reduce, recycle and reuse.

QUESTION: 4

When we destroy a forest, we destroy

Solution:

The environment because the environment is the life support of living things and our environment consists of many varieties of plants, many varieties of algae and it provides us all with oxygen. So, the environment is the correct answer.

QUESTION: 5

Which of the following is not a natural resource ?

Solution:

Wooden house which is man-made is not a natural resource.

QUESTION: 6

Which of the following is the ‘biodiversity hot spots’ ?

Solution:

Forests are called biological hotspots because of the large numbers of life forms including flora and fauna that are found there.

QUESTION: 7

Given below are a few statements related to biodiversity. Pick those that correctly describe the concept of biodiversity.
(i) Biodiversity refers to the different species of flora and fauna present in an area.
(ii) Biodiversity refers to only the flora of a given area.
(iii) Biodiversity is greater in a forest.
(iv) Biodiversity refers to the total number of individuals of a particular species living in an area.

Solution:

Biodiversity generally refers to the presence of different species of plants and animals living together in a specific area . Although it is greater in forests because of the available natural resources like trees ,lakes etc which is favoured by wild animals and also provides them food and shelter hence biodiversity is greater in forests.

QUESTION: 8

Which of the following are to be managed for sustainable development ?

Solution:

Sustainable energy include social progress and equality, environmental protection, conservation of natural resources and stable economic growth. so d is the correct answer

QUESTION: 9

The important message conveyed by the Chipko Movement is

Solution:

The Chipko Movement objectives were to end the alienation of people from their forests and teach people to participate in the management of forest ecosystem.

QUESTION: 10

Which among the following factors help in confirming the contamination of river water?

i. Measurement of pH of river water

ii. Presence of chlorine in river water

iii. Existence of diverse life forms in river water

iv. Presence of coliform bacteria in river water

Choose the correct option from the following:

Solution:

The pH of water and coliform presence in water indicates contamination by disease-causing microorganisms