|1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?|
If the seventh day of a month is three days earlier than Friday. What day will be on the nineteenth day of the month?
7th day of the month is three days earlier than Friday that is Tuesday
14th day is Tuesday
19th day is Sunday.
If 3 is subtracted from the middle digit of each of the following numbers and then the positions of the digits are reversed. Which of the following will be the last digit of the middle number after they are arranged in descending order
589, 362, 554, 371, 442
On subtracting 3 from the middle digit the numbers become
559, 332, 524, 341, 412
Now reverse the positions of digits,
955, 233, 425, 143, 214
Arranging the above numbers in descending order, we get
Hence 3 is required number.
Sita is in 11th place from upwards in a group of 48 girls. If counting starts from downwards. What will be her place?
Sita’s place from downwards,
= (45 - 11) + 1 = 35th
In the following sequence of instruction,1 stand for RUN, 2 stands for STOP, 3 stands for GO, 4 stands for SIT, 5 stands for WAIT, If the sequence were continued which instruction will come next?
4 45 453 453 145 312 45 453 453....
The given sequence may be analysed 4 | 45 | 453 | 4531 | 45312 | 45 | 453 |
∴ 1 = Run
A number is greater than three but less than 8, also the number is greater than 6 but less than 10. The number is
A number is greater than 3 but less than 8.
Number greater than 6 but less than 10.
Hence number = 7
If Thursday was the day after the day before yesterday five days ago. What is the least number of days ago when Sunday was three days before the day after tomorrow?
Day after the day before yesterday is yesterday.
Now, five days ago, yesterday was Thursday.
So, five days ago, it was Friday.
Today is Wednesday.
Now three days before the day after tomorrow is yesterday.
Now it is on Monday that we saw yesterday was Sunday.
In the series
6 4 1 2 2 8 7 4 2 1 5 3 8 6 2 1 7 1 4 1 3 2 8 6
How many pairs of alternate numbers have a difference of 2?
There are two such pairs (4, 2) and (1, 3)
In a class of 60, where the girls are twice that of boys. Kamal ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, how many boys are after him in rank?
There are 20 boys and 40 girls
Number of students behind Kamal = 60 - 17 = 43
No. of girls ahead of Kamal = 9
No. of girls behind Kamal in rank = 40 - 9 = 31
No. of boys behind Kamal in rank = 43 - 31 = 12
On January 12, 1980 it was Saturday. The day of the week on January 12, 1979 was
Year 1979 is an ordinary year, it has one odd day.
So, the day on 12th January 1980, is one day beyond on the day on 12th January, 1979.
January 12, 1980 being Saturday
∴ January 12, 1979 was Friday.
How many times does the 29th day of the month occur in the 400 consecutive years?
In 400 consecutive years, there are 97 leap years
Hence in 400 consecutive years
February has 29th day 97 times
400 x 11 = 4400 times
29th day of month occurs = 4400 + 97
= 4497 times
The year next to 1991 having the same calendar as that of 1990 is
We go on counting the odd days from 1991 onwards till the sum is divisible by 7. The number of such days are 14 upto year 2001, So, the calendar for 1991 will be repeated in the year 2002.
An accurate clock shows 8 o’clock in the morning. Through how many degree will the hour hand rotate when the clock shows 2 o’clock in the afternoon?
At 8 o'clock in the morning, the hour hand will be at 8
At 2 o'clock in the afternoon, the hour hand will be at 2
In one hour the hour hand rotates 30 degrees
8 o'clock morning to 2 o'clock afternoon = 6 hrs
Therefore the hour hand rotate = 6 × 30 = 180 degree
Hence, 180 is correct.
Mohan was born on March 6, 1993. The same year independence day was celebrated on Friday. On which day was Mohan born?
March 6, 1993 - August 15, 1993
Month = March April May June July Aug
Days = 25 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15
= 162 days = 23 weeks + 1 day
The train for Patna leaves every two and half hours from New Delhi Railway station. An announcement was made at the station that the train for Patna had left 40 minutes ago, and the next train will leave at 18:00 hours. At what time was the announcement made?
The last train left 21/2 hours before 18:00 hours which is 15:30 hours. But this happens 40 minutes before the announcement was made. So, the announcement was made at 16:10 hrs.
A monkey climbs 30 feet at the beginning of each hour and rests for a while when he slips back to 20 feet before he again starts climbing in the beginning of the next hour if he begins his ascent at 8:00 AM. At what time will he first touch a flag at 120 feet from the ground.
Monkey climbs 10 feet in one hour. So, it will climb upto a height of 90 feet in 9 hours. that is at 5:00 PM. So, it will then ascend a height of 30 feet in the next hour to touch the peak at 6:00 PM.