Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science


25 Questions MCQ Test Olympiad Preparation for Class 9 | Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science


Description
This mock test of Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science exercise for a better result in the exam. You can find other Matter In Our Surroundings - Olympiad Level MCQ, Class 9, Science extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following does not affect rate of evaporation?      

Solution:

Adding salt to water results in a phenomenon called boiling point elevation.

NaCl readily dissolves in water, but unlike water molecules, trying to move dissolved sodium or chlorine ions into the vapour phase requires very large amounts of energy. The boiling point of (pure) water is 100 degree C and at this temperature, the dissolved ions simply remain in solution.

The effect is quite small. Dissolving 60 g of salt in a litre of water only raises the boiling point from 100.0 deg C to 100.5 deg C.

 

QUESTION: 2

Mixture of butane, ethane and propane is called :-

Solution:

The mixture of ethane,butane and propane is called as LPG (liquified petroleum gas). It is mainly composed of butane and propane but has a little composition of ethane in it. The mixture of butane, ethane and propane is called as the Liquefied Petroleum Gas.

QUESTION: 3

In the kinetic theory of gases, it is assumed that molecular collisions are :-

Solution:

The model, called the kinetic theory of gases, assumes that the molecules are very small relative to the distance between molecules. The molecules are in constant, random motion and frequently collide with each other and with the walls of any container.​

QUESTION: 4

Triple point of water is :-

Solution:

The Triple Point of water is 0.01 Degree Centigrade.That is 273.16 Kelvin.

QUESTION: 5

Based on the statements given here choose the correct answer.
(1) Same sugar can be added to a full glass of water without causing overflow.
(2) A liquid is continuous even-though space is present between the molecules.

Solution:
QUESTION: 6

Van der waal's forces are also known as :-

Solution:

Van der Waal's forces include attraction and repulsion between atoms, molecules, and surfaces, as well as other intermolecular forces.

QUESTION: 7

Based on the statements given here choose the correct answer.
(1) If we increase the temperature of a gas inside a container, its pressure also increases.
(2) Upon heating, the rate of collisions of the gas molecules increase and increases the impact of force on the walls of the container.

Solution:

If we increase the temperature of the gas molecules, they would possess greater kinetic energy and this will have hyped Brownian effect due to which it will strike the container surface with more energy or pressure.

QUESTION: 8

Match the following and choose the correct answer :-

Solution:
QUESTION: 9

Which is more effective in cooling?

Solution:

Ice is more effective in cooling than water at the same temperature because ice can absorb latent heat as well as the heat energy in order to attain room temperature. Water at 0 C can absorb heat energy only to attain the room temperature.

QUESTION: 10

When water particles condenses on air on dust, it forms :-

Solution:

Mist

- The difference between the mist and fog is that mist contains more moisture than fog.

- In mist each nuclei contains a thicker layer of moisture.

- Mists are frequent over mountains as the rising warm air up the slopes meets a cold surface.

- Mist is also formed by water droplets, but with less merging or coalescing. This means mist is less dense and quicker to dissipate.

- Fogs are drier than mist and they are prevalent where warm currents of air come in contact with cold currents.

- In mist visibility is more than one kilometer but less than two kilometres.

QUESTION: 11

Which of the following is not matter?

Solution:

1. Humidity is the amount of water vapour present in the atmosphere.

2. Thus, as water vapour is gaseous and gases are matter, humidity is due to matter.

3. Humidity is not a matter, as humidity is the phenomenon of being humid.

QUESTION: 12

The temperature at which Celsius and Fahrenheit scales show the same reading is :-

Solution:

Use formula,
1.8*C = F - 32°
here, C = temperature in °C
          F = temperature in °F
as C = F = k(assume)
So using above formula
1.8*k = k - 32°
=> k = - 40°

QUESTION: 13

Latent heat of fusion for ice is :-

Solution:

The latent heat of vaporization of water is 540 cal/g/°C and the latent heat of fusion of ice is 80 cal/g/°C. At higher pressures, it takes more than 540 calories for every gram to vaporize. 

QUESTION: 14

Based on the statements given here choose the correct answer.
(1) In polar regions aquatic life is safe in water under frozen ice.
(2) Water has a high latent heat of fusion and the upper portion of ice does not allow the heat of the water to escape to the surroundings.

Solution:
QUESTION: 15

Based on the statements given here choose the correct answer.
(1) Boiling point of a liquid increases with increase in temperature.
(2) The volume of liquids increases on boiling and the vaporisation curve shows the variation of the boiling point of a liquid with pressure and expands the equilibrium state between liquid and vapour phase.

Solution:

Boiling point is a temperature at which vapour pressure of liquid is equal to the atmospheric pressure around it. When we increase the temperature, the molecules of liquid move away from each other due to expansion. And this is why boiling point of a liquid increases with increase in temperature.

QUESTION: 16

In an experiment of conversion of ice into water and water into vapour, observations were recorded and a graph plotted for temperature against time as shown below. From the graph it can be concluded that :-

Solution:
QUESTION: 17

The SI unit of temperature is :-

Solution:

Kelvin is the SI unit of Temperature. Kelvin (K) is the fraction 1/273.16 of the thermodynamic temperature of the triple point of water. The temperature 0 K is commonly referred to as "absolute zero."

QUESTION: 18

Which of the following has highest kinetic energy?

Solution:

The particles of steam has highest kinetic energy because steam is in the form of gases in which the particles of gases are much apart from one another. The space between the particles of gases are very large. The force of attraction between the particles of gases is almost negligible. The particles of gases are free to move in any direction. When we heated the particles of gases it can move very rapidly. Hence, it's kinetic energy is maximum.

QUESTION: 19

The solid state of CO2 is called :-

Solution:

Solid CO2 is called dry ice. Because it looks like ice & it is cold like ice. But when it melts it does not becomes as a wet liquid. But when ice melts it forms liquid. This is the reason that solid CO2 is called dry ice.

QUESTION: 20

Corresponding temperature in the Kelvin scale for 104° F is :-

Solution:

TF = 9/5 TC + 32

 

104 = (9/5 x TC) + 32

 

Therefore, TC = 40

                  K = TC + 273.15

                  So, TC = 40

                  K = 40 + 273.15 = 313.15 K

 

QUESTION: 21

When the vapor pressure of a liquid is equal to its atmospheric pressure, then it:-

Solution:

Boiling is the process by which a liquid turns into a vapor when it is heated to its boiling point. The change from a liquid phase to a gaseous phase occurs when the vapor pressure of the liquid is equal to the atmospheric pressure exerted on the liquid. Boiling is a physical change and molecules are not chemically altered during the process.

QUESTION: 22

When ice is converted into water :-

Solution:

When ice is converted into water heat is absorbed by the ice, so the molecules of ice increase their energy and convert into water.

QUESTION: 23

Rearing and breeding of fish in pound, tanks and artificial reservoirs is called :-

Solution:

The breeding, rearing, and transplantation of fish by artificial means is called pisciculture, in other words, fish farming. It is the principal form of aquaculture, while other methods may fall under mariculture. It involves raising fish commercially in tanks or enclosures, usually for food.

QUESTION: 24

Which one of the following is the indigenous breed of chickens :-

Solution:

Aseel is an important native chicken breed of India, known for its martial qualities (aggressive fighting abilities), pugnacity, and majestic gait. The aim of the study is to conserve and characterize the Aseel germplasm, which is considered to be endangered. 

QUESTION: 25

Tick the viral disease of cattle :-

Solution:

Foot-and-mouth disease (FMD) is a severe, highly contagious viral disease of cattle and swine. It also affects sheep, goats, deer, and other cloven-hooved ruminants. FMD is not recognised as a zoonotic disease.The disease spreads very quickly if not controlled and because of this is a reportable disease.