Metals And Non-metals


10 Questions MCQ Test Important Questions Chemistry (Board Preparation) | Metals And Non-metals


Description
This mock test of Metals And Non-metals for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Metals And Non-metals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Metals And Non-metals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Metals And Non-metals exercise for a better result in the exam. You can find other Metals And Non-metals extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The non-metal which is liquid at room temperature is:

Solution:

Bromine is the only non-metal which exists as a liquid at room temperature.

QUESTION: 2

The number of protons in an atom of an element A is 19 then, the number of electron in its ion A+ is:

Solution:

In the neutral atom of an element,

QUESTION: 3

Bauxite is an ore of

Solution:

 Bauxite is a commercial ore of aluminium which consists largely of hydrated aluminium oxide, Al2O3.2H2O. 

QUESTION: 4

The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is known as

Solution:

The process of heating the sulphide ore strongly in the presence of air to convert it into metal oxide, is known as roasting.

QUESTION: 5

In electrolytic refining, the cathode is made up of

Solution:

In electrolytic refining of a metal, the cathode is made up of pure metal whereas the anode is made up of impure metal.

QUESTION: 6

 In the given reaction, Al2O+ NaOH   →  ……X……   +  H2O
What is element X?

Solution:

Aluminium oxide is amphoteric in nature, i.e., it reacts with acids as well as bases to form salt and water.

QUESTION: 7

Which of the following represent the correct order of decreasing reactivity?

Solution:

The decreasing order of the reactivity of the common metals is given below:
  Li, K, Na, Ba, Ca, Mg , Al, Mn, Zn, Fe, Ni, Sn, Pb, [H], Cu,Hg, Ag, Au,Pt 

QUESTION: 8

The electronic configuration of three elements X, Y and Z are as follows:
X = 2, 4, Y = 2, 7, Z = 2,1 Which two elements will combine to form an ionic compound and write the correct formula,

Solution:
QUESTION: 9

Reaction between X and Y forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the following properties is not shown by Z?

Solution:

Z is an ionic compound. It has a high melting point.

QUESTION: 10

Which of the statements about the reaction,
ZnO + CO → Zn + CO2 is correct ?

Solution: