Microbiology MCQ 2


21 Questions MCQ Test Mock Test Series of IIT JAM Biotechnology | Microbiology MCQ 2


Description
This mock test of Microbiology MCQ 2 for IIT JAM helps you for every IIT JAM entrance exam. This contains 21 Multiple Choice Questions for IIT JAM Microbiology MCQ 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Microbiology MCQ 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. IIT JAM students definitely take this Microbiology MCQ 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Microbiology MCQ 2 extra questions, long questions & short questions for IIT JAM on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Acid fast staining targets which of the following compound? 

Solution:

Acid fast staining targets mycolic acid in the cell wall of Mycobacterium species. 

QUESTION: 2

1 ml of microbial culture was diluted to 10ml and 1ml of diluted culture was further diluted by adding 99ml of buffer. 0.5 ml of final culture was plated on to an agar plate. Then, 200 colonies were observed. What was the number of bacteria per ml in the original culture?

Solution:


Dilution factor
- 1 ml original diluted to 10ml means 10 times dilution
- 1 ml of diluted culture further diluted to 100 ml means 100 times dilution 
Total dilution factor = 1000 times = 10-3
Here. 0.5 ml of final culture contains 200 colonies

QUESTION: 3

In a microbial culture, the maximum synthesis of antibiotics occurs in

Solution:

Maximum synthesis of antibiotics in a microbial culture occurs in stationary phase because in stationary phase, nutrition and space become limitation. So to prevent excess growth in limited resources  and in this stress condition, microbes starts producing antibiotics (as a survival mechanism).

QUESTION: 4

Which of the following is not true for photolithoautotrophic organism.

Solution:

Photolithoautotrophs are the organisms which use
    - CO2 as carbon source (Autotrophs)
    - Inorganic ions / compounds as H+/e source (Litho)
    - Sunlight as energy source (Photo)

QUESTION: 5

Find out the mismatch from the following.

Solution:

Aerotolerant anaerobes grow equally well in the presence or absence of oxygen, eg. Streptococcus pyrogenes.

QUESTION: 6

Correct sequence of events that occur during lytic cycle of bacteriophage infection.
P.    Synthesis of viral nucleic acid and protein
Q.    Release of new viruses by lysis of host cell
R.    Attachment of virus on the surface of bacteria
S.    Assembly and packaging of new virus
T.    Penetration of viral DNA into the host

Solution:

Sequence of events that occur during lytic cycle of bacteriophage infection is,
(i)    Virus attaches on to the surface of the host bacterium.
(ii)    Penetration of viral DNA into the host
(iii)    Synthesis of viral nucleic acid and protein
(iv)    Assembly and packaging of new virus
(v)    Release of new virus by lysis of the host cell

QUESTION: 7

Which of the following does not hold true for retroviruses.

Solution:

Genome of retroviruses is single stranded RNA and not ds DNA.

QUESTION: 8

Creutzfeldt Jacob disease in humans is caused by

Solution:

Creutzfeldt Jacob disease in humans is caused by prions. Prions are infectious proteins with no nucleic acid.

QUESTION: 9

Mode of action of penicillin is to inhibit 

Solution:

Penicillin inhibits cell wall synthesis in bacteria by inhibiting the process of transpeptidation reaction, which is essential for cell wall synthesis.

QUESTION: 10

Mode of action of streptomycin is by

Solution:

Streptomycin inhibits translation in prokaryotes by preventing the formation of 70S ribosomes. It acts on the 30S subunit of prokaryotic ribosomes.

QUESTION: 11

Gentamycin is an antibiotic, which is produced by

Solution:

Gentamycin is an antibiotic produced by the bacteria belonging to Micromonospora sp. It inhibits translation by inhibiting 16s rRNA.

QUESTION: 12

The presence of D-amino acids in the cross links of peptidoglycan layer is most likely because

Solution:

D-amino acids are most likely present in cross links of peptidioglycan layer as proteases easily cleave L-amino acids.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Which of the following is/are the characteristic(s) of exotoxin?

Solution:

Exotoxins are produced by some species of gram positive and gram negative bacteria.
    - They are secreted out of the cell
    - They are heat labile, and get inactivated rapidly at 60 to 80ºC
    - They are polypeptides
    - They can be converted to toxoids and used as vaccines. 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Select the disease(s) caused by bacteria.

Solution:

Tetanus is caused by Clostridium tetani
    Anthrax is caused by Bacillus anthracis
    Whooping cough is caused by Bordetella pertusis    
    Meningococcal meningitis caused by Bordetella pertusis

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Which of the following disease (s) is/are caused by prions?

Solution:

Kuru disease is caused by prions in humans. Scrapie disease is caused by prions in sheep.  

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

HIV replicates its genome using unique mechanisms. Which of the following statements regarding the same are correct?

Solution:

HIV is an enveloped virus and contains a RNA dependent DNA polymerase for infection. DNA copy of HIV genome is integrated into host cell DNA.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Gram positive cells

Solution:

All the characteristic present in options are correct regarding gram positive cells.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

A microorganism has a specific growth rate of 2.8 h–1, its doubling time will be _______ minutes. (Round off to two deimal places).
 


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

A bacterium of cocci group has a diameter of 3µm . Calculate the ratio of its surface area to volume (in ) _________(Answer should be an integer)


Solution:

Cocci bacterium has spherical shape. 
Surface area of sphere = 4ar2
Volume of sphere = 4/3ar2

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

0.2 ml of a microbial culture was diluted by adding 9.8ml of buffer to 10 ml. 0.1ml of this was further diluted by adding 9.9 ml of buffer to 10 ml. Plating 0.5 ml from 2nd tube yields 80 colonies. Cell density in original culture was ____________   x 104 cells. (Round off to one decimal place)


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Volume of a single microbial cell is 10-3 um3. The number of cells present in its 5ml of culture will be_______________ 1015 cells. (Answer should be an integer)


Solution:

Related tests