Microprocessors - MCQ Test 1


15 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Microprocessors - MCQ Test 1


Description
This mock test of Microprocessors - MCQ Test 1 for Electronics and Communication Engineering (ECE) helps you for every Electronics and Communication Engineering (ECE) entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) Microprocessors - MCQ Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Microprocessors - MCQ Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electronics and Communication Engineering (ECE) students definitely take this Microprocessors - MCQ Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Microprocessors - MCQ Test 1 extra questions, long questions & short questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Address bus and data bus in 8085 μp respectively are

Solution:

Address bus is unidirectional while data bus is bidirectional.

QUESTION: 2

Maximum memory that we can interface to 8085 up is _______________ byte

Solution:

Address lines in 8085 μp = 16 lines so maximum memory which can be interfaced to 8085 μp

QUESTION: 3

Which signal is used to demultiplex lower address byte and data byte

Solution:

ALE (address latch enable) is used to demultiplex lower address byte and data byte.

QUESTION: 4

Ready signal is used to

Solution:

Ready signal is used to synchronise slow peripheral with microprocessor.

QUESTION: 5

What is the difference between I/O mapped I/O and memory mapped I/O.

Solution:

In case of I/O mapped I/O 8 bit address is used to identify I/O while in case of memory mapped I/O 16 bit address is used to identify I/O.

QUESTION: 6

Frequency of operation of 8085 microprocessor is ______________    MHz

Solution:

Frequency of operation of 8085 microprocessor is 3 MHz.

QUESTION: 7

Bit position of five flags in flag register is given. Which one of the following is correct?

Solution:

QUESTION: 8

How many buses are connected as part of the 8085A microprocessor?

Solution:
QUESTION: 9

LDAXBThe addressing mode is

Solution:

The addressing mode is indirect because the address of the data is given indirectly by the content of BC pair.

QUESTION: 10

In logical operations one operand is always.

Solution:

In logical operations one operand is always accumulator.

QUESTION: 11

Which flag is affected, when instruction CMA is executed.

Solution:

due to execution of CMA (complement the accumulator) none of the flags are affected.

QUESTION: 12

8155 is

Solution:

8155 is a programmable I/O ports and timer.

QUESTION: 13

DAD instruction has

Solution:

DAD instruction only affects the carry flag when result exceeded 16 bits.

QUESTION: 14

DAA is used to

Solution:

DAA is a one byte instructions used for changing the content of accumulator from binary value to two 4-bit binary coded decimal digits.

QUESTION: 15

Assume HL pair contains 20FFH.Which instruction will transfer the program to location 20FFH?

Solution:

PCHL →• It implies that content of HL are copied to program counter so when 20FFH is loaded to PC, program will transfer to location 20FFH.