Miscellaneous MCQ 1


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Miscellaneous MCQ 1


Description
This mock test of Miscellaneous MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Miscellaneous MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Miscellaneous MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Miscellaneous MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Miscellaneous MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions : Read the following information carefully and answer the question which follow:

Farmers found using chemical fertilizers in the organic farming area of their farms would be heavily fined.

Q.

Which of the following statements is an assumption implicit in the given statement? (An assumption is something supposed or taken for granted.)

Solution:

It is clear from the statement that a farm's areas for organic and chemical farming are different.

QUESTION: 2

Directions: Read the following information carefully and answer the questions which follow Small brands are now looking beyond local grocery stores and are tying up with supermarkets such as Big Bazaar to pull their business out of troubled waters.

Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information)

Solution:

Since the smaller brands are looking to supermarkets to pull their business out of trouble, the assumption is that the supermarkets provide more business to them than local grocery stores.

QUESTION: 3

Directions : These questions are based on the information given above and the sentences labeled (A), (B),(C),(D),(E) and (F) as given below

(A) A smaller brand manufacturing a certain product of quality comparable with that of a bigger brand, makes much more profit from the local grocery stores than from the supermarkets.

(B) As the supermarkets have been set up only in bigger cities at present, this step would fail to deliver results in the smaller cities.

(C) Supermarkets help the smaller brands break into newer markets without investing substantially in distribution.

(D) Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.

(E) Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.

(F) Smaller brands are currently making substantial losses in their businesses

Q. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D), (E) and (F) can be assumed from the facts/information given in the statements? (An assumption is something supposed or taken for granted)

Solution:

Only F can be assumed from above the given statements all other are the facts to support the assumption of F.

QUESTION: 4

Directions : These questions are based on the information given above and the sentences labeled (A), (B),(C),(D),(E) and (F) as given below

(A) A smaller brand manufacturing a certain product of quality comparable with that of a bigger brand, makes much more profit from the local grocery stores than from the supermarkets.

(B) As the supermarkets have been set up only in bigger cities at present, this step would fail to deliver results in the smaller cities.

(C) Supermarkets help the smaller brands break into newer markets without investing substantially in distribution.

(D) Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.

(E) Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.

(F) Smaller brands are currently making substantial losses in their businesses

Q. 

Which of the statements numbered (A), (B), (C), (E) and (F) represents a disadvantage of the small grocery stores over the supermarkets from the perspective of a smaller brand?

Solution:

The sentence is comparison between smaller brands and supermarkets and smaller brands are criticized in the sentence. ‘Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.’

QUESTION: 5

Directions : These questions are based on the information given above and the sentences labeled (A), (B),(C),(D),(E) and (F) as given below

(A) A smaller brand manufacturing a certain product of quality comparable with that of a bigger brand, makes much more profit from the local grocery stores than from the supermarkets.

(B) As the supermarkets have been set up only in bigger cities at present, this step would fail to deliver results in the smaller cities.

(C) Supermarkets help the smaller brands break into newer markets without investing substantially in distribution.

(D) Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.

(E) Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.

(F) Smaller brands are currently making substantial losses in their businesses

Q. 

Which of the statements (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above represents a reason for the shift from local grocery stores to supermarkets by the smaller brands?

Solution:

It is very clear from the statements. Supermarkets help the smaller brands break into newer markets without investing substantially in distribution and Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.
Supermarkets are trying to lift the smaller brands by helping them.

QUESTION: 6

Directions : These questions are based on the information given above and the sentences labeled (A), (B),(C),(D),(E) and (F) as given below

(A) A smaller brand manufacturing a certain product of quality comparable with that of a bigger brand, makes much more profit from the local grocery stores than from the supermarkets.

(B) As the supermarkets have been set up only in bigger cities at present, this step would fail to deliver results in the smaller cities.

(C) Supermarkets help the smaller brands break into newer markets without investing substantially in distribution.

(D) Supermarkets charge the smaller brands 10% higher than the amount charged to the bigger brands.

(E) Being outnumbered by the bigger brands, visibility of the smaller brands at local grocery stores is much lower as compared to the supermarkets.

(F) Smaller brands are currently making substantial losses in their businesses

Q  

Which of the statements numbered (A), (B), (C), (E) and (F) mentioned above would prove that the step taken by the smaller brands (of moving to supermarkets) may not necessarily be correct?

Solution:

E does not prove that local brands should not move to supermarkets.

Consider statement A: If it is true that brands make more profit in local grocery stores than in supermarkets, then it proves that it is a bad idea to move to the supermarkets. So, only A is the correct answer.

QUESTION: 7

Directions : In each of the questions below is given a statement followed by a question. Read the statement carefully and answer the question that follows.

Q.

Statement: The State Government granted special status to the seminar on the importance of protecting the environment around us, organized by the local academic body to create awareness among the citizens.

Which of the following may be a probable reason for the State Government’s decision?

Solution:

 

Option A is an extreme answer choice where the word HIGHEST is used so we can not pick A

Option B is not an adequate reason to grant special status as giving special status in past isn't a very solid reason.

Option C is something extreme again as we don't know about the measures or their success

 

Hence D i.e None of the above is the best pick

QUESTION: 8

Directions : In each of the questions below is given a statement followed by a question. Read the statement carefully and answer the question that follows.

Q.

Statement: Most car manufacturers have marginally reduced the price of their products despite higher input cost and increased Govt. duties and have promised to keep the prices at the present level for at least the next couple of months.Which of the following can be the best possible reason for the above step by the car manufacturers?

Solution:

Option A may be the best possible reason because it is necessary to meet sales targets.

QUESTION: 9

Directions : In each of the questions below is given a statement followed by a question. Read the statement carefully and answer the question that follows.

Q.

Statement: The prices of vegetables and other food articles have decreased in the recent months raising hope among policy planners that the RBI’s (Reserve Bank of India) tight grip on supply of liquid money in the market for controlling inflation may be eased.

Which of the following may be a possible action for the above situation?

Solution:

Inflation measures how much more expensive a set of goods and services has become over a certain period. So lowering the rates will bring back the inflation situation back to normal.

QUESTION: 10

Directions : In each of the questions below is given a statement followed by a question. Read the statement carefully and answer the question that follows.

Q. 

Statement: A severe cyclonic storm hit the eastern coastline last month, resulting in huge loss of life and property on the entire east coast, and the government had to disburse a considerable amount for relief activities through the district administration machineries.Which of the following may possibly be a follow-up measure to be taken up by the government?

Solution:

This is  the only follow up measure because the committee can only assess a considerable amount for relief activities.

QUESTION: 11

Directions : In each of the questions below is given a statement followed by a question. Read the statement carefully and answer the question that follows.

Q. 
Statement: It has been reported in a recent study that intake of moderate quantity of milk chocolate reduces the risk of suffering from central nervous system-related illnesses.Which of the following would weaken the findings of the study reported in the above statement?

Solution:

This will weaken the finding of the study because the person suffering from diabetes cannot intake milk chocolate and cannot avail benefits.

QUESTION: 12

Directions : Read the following statement and answer the question that follows.

‘The first ever low-cost tablet with a three-hour battery which works only with Wi-Fi for accessing the Internet will be a game changer for India’s rural population who have been on the wrong side of the digital divide in the country.’ – Stated Company X, the manufacturers of the tablet on their role in providing access to Internet throughout India.

Which of the following can be assumed/inferred from the given statement? (An assumption is something that is not directly stated but is supposed or taken for granted and an inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

Solution:

From the following lines it is clear that wifi is already available in rural areas. ‘‘The first ever low-cost tablet with a three-hour battery which works only with Wi-Fi for accessing the Internet will be a game changer for India’s rural population’.

QUESTION: 13

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A)  As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B)  Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e) ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 

‘Blind imitation of a product can never be successful and sustainable.

Which of the statements (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above proves the above statement most appropriately?

Solution:

Blind imitation is a way to copy other's thoughts, or beliefs.
This option says about duplicating the product.

QUESTION: 14

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A) As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B) Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e) ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 
Which of the statements (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above represented an advantage of imitating an existing product?

Solution:

Direct from the statement ‘‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation’.

QUESTION: 15

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A) As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B) Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e) ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 

Which of the statements (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above would contradict the fact that imitation of products is a successful market strategy?

Solution:

Let's assume x is an innovator of a new phone
The idea of the new phone is confined to x and no one else so x goes ahead and makes the new phone and sells it,since no one else had the idea what x had therefore the phone made by x is one of its kind, hence he makes huge profits.
but when it comes to immitating x products. There are several other people who would want to imitate his product hence the profits would be less.

QUESTION: 16

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A)  As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B)  Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e)  ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 
Companies must add such values to their imitated products that not only distinguish their imitation but also add to customer satisfaction.

Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above proves the above statement most appropriately?

Solution:

From the statement B it is clear that someone tried to copy the product but couldn't make an impact in the market. So the reason can be values added to the product by the original company. 
And statement D states Appleenabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, which can be considered a value to the product.

QUESTION: 17

Read the following information carefully and answer the question which follows.

A recent report points to the fact that what stands between girls in village Regari and a good education is the lack of transport to and from the only school in the area.

Which of the following can be inferred from the given statement?

(An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

Solution:

(a) Is wrong because the context doesn't talk about EVERYONE living in Regari, only the girls of Regari.
(b) Is absolutely wrong because Regari does have a school though it is the only school in the area it can still be inferred that people living in Regari are concerned about education of girls, i.e there is no discrimination in the village
(c) No where in the context do we get information that Regari is shown in poor light, it is only the girls who have difficulty to go and come from the only school in the area because of lack of transport just for this purpose and not other things.
(d) It is the correct option because honestly if the school were at walking distance girls would have walked but still they have problems regarding going and coming from their school because there is a lack of transport, i.e there is a shortage of vehicles and other means to go to the school which is at a distance.

QUESTION: 18

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A) As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B) Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e)  ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. It has been reported in recent years that a very large number of seats in engineering colleges in the country remain vacant at the end of the admission session.

Which of the following may be the probable cause of the above effect?

Solution:

Due to lack of job, it is possible that students don't want to take admission in engineering colleges. Hence option (a) may be probable cause of the above effect.

QUESTION: 19

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A) As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B) Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e) ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 
The condition of the roads in the city has deteriorated considerably during the first two months of monsoon and most of the roads have developed big potholes.

Which of the following can be a possible effect of the above cause?

Solution:

Option (a), (c), and (d) does not explain the effect of given cause. Only option (b) can be effect of damaged roads.

QUESTION: 20

Directions : Read the following information and the five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Steve Jobs himself said it: “It’s smart to take an existing idea and enhance it beautifully,” Apple did it and so did some of the most successful brands worldwide. To be successful, it is not essential to imovation’ which is a combination of innovation and imitation.

(A) As an innovation is a standalone product in the market, it reaps in all the profit till the ‘innovators’ imitate it. ‘Imovation’, however, is not profitable as there are many imitated products in the market at the same time, all reducing each other’s profits.

(B) Brand X duplicated Brand Y’s mobile phones with exactly the same features and same price range but failed to make an impact in the market.

(C) No one remembers the innovators after some time because they did not turn their idea into success. On the other hands, the imitators did what they had to just at the right time.

(D) While Sanfy invented portable MP3 players, it was Apple which enabled MP3 players to play videos and games at a fairly reasonable price, thus capturing the market.

(e) ‘Imovation’ is a lot less risky business venture. An imitator is already equipped with the analysis of how market received the innovation

Q. 

Majority of the students who appeared in the final examination of postgraduate course in management in the local college have secured first class, which is comparatively higher than the performance of students of other management colleges in the state.

Which of the following may indicate that the results are not in line with the general trend?

Solution:

Only statement (c ) says that in previous years, the performance of other management colleges was better than the performance of other management colleges was better than the performance of local colleges.

Similar Content

Related tests