Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 12


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 12


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 12 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In a certain office, (1/3) of the workers are women, (1/2) of the women are married and (1/3) of the married women have children. If (3/4) of the men are married and (2/3) of the married man have children, then what part of workers are without children?

Solution: Let, total number of employees be (x). Total number of women in company

Total number of women are married.

Total number of married women have Children .……(1))

Total number of men in company

Total number of men are married

Total number of married men have children

From equation (1) and (2) Total number of workers without children

Total number of workers without children are of the total number of workers.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Algeria : Algiers : : Angola : ?

Solution: Algiers is the capital of Algeria same as Luanda is the capital of Angola.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 3

In the given options, which option is the mirror image of the question image?

Solution:

Hence the option C is correct.

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

POLICE : OPILEC :: LEADER : ?

Solution: The sequence of letters given is given below

same as,

Hence the option D is correct.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

123 : 4 : : 726 : ?

Solution: 12/3=4,

72/6=12

So the answer is 12.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Writer : Pen : : ?

Solution: Writers use pens to write, Artists use brushes to make paintings.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 7

Direction : In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

6 : 64 : : 11 : ?

Solution:

(6 : 64 ⇒ 6 : (62)2 = 64)

(11 : ? ⇒ 11 : (112)2 = 169)

Hence the option B is correct.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

FGHI : OPQR : : BCDE : ?

Solution:

Hence the option B is correct.

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Binding : Book::?

Solution: A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

17 : 60 : : 20 : ?

Solution:

(⇒ 17 :(173) × 3)

(⇒ 17 : (20) × 3)

(⇒ 17 : 60)

(Similarly,

(20 : (203) × 3)

(⇒ 20 : (23) × 3)

⇒ 20 : 69)

Hence the option B is correct.

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

NUMBER : UBREMN : : ALGEBRA : ?

Solution:

Hence the option D is correct.

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

PNLJ : IGEC : : VTRP : ?

Solution:

Hence the option A is correct.

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

BDAC : FHEG : : NPMO : ?

Solution:

Hence the option D is correct.

QUESTION: 14

Ganesh cycles towards South-West a distance of 8m, then he moves towards East a distance of 20m. From there he moves towards North-East a distance of 8m, then he moves towards West a distance of 6m. From there he moves towards North-East a distance of 2m. Then he moves towards West a distance of 4 m and then towards South-West 2m and stops at that point. How fat is he from the starting point?

Solution:

From diagram

distance from starting point

(=20−10) (=10m.)

Hence the option B is correct.

QUESTION: 15

Some equations have been solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 9 * 7 = 32, 13 * 7 = 120, 17 * 9 = 208, then 19 * 11 = ?

Solution: The pattern of equation is ((9×7)×(9−7)=16×2=32)

((137)×(13−7)=20×6=120)

((179)×(17−9)=26×8=208)

((1911)×(19−11)=30×8=240)∣

Hence the option D is correct.

QUESTION: 16

Ravi has spent a quarter ((1/4)) of his life as a boy. one-fifth ((1/5)) as a youth, one-third

((1/3)) as a man and thirteen (13) years in old age. What is his present age?

Solution:

Let, present age (=x) According to question

So, the present age is 60 year.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 17

If a man of a moped starts from a point and rides 4 km South, then turns left and rides 2 km to turn again to the right to ride 4 km more, towards which direction is he moving?

Solution:

Hence the option D is correct.

QUESTION: 18

In the following questions, number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observes the rule?

Solution:

Hence the option B is correct.

QUESTION: 19

In which option question diagrams are fulfilled in option diagrams.

Solution:

Hence the option C is correct.

QUESTION: 20

Out of 100 families in the neighbourhood, 50 have radios, 75 have TVs and 25 have VCRs only 10 families have all three and each VCR owner also has a TV. If some families have radio only, how many have only TV?

Solution: The venn diagram of given data is:-

Families have T.V. only (=75 − (2510) = 40)

Hence the option C is correct.

QUESTION: 21

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

14 : 225 : : 21 : ?

Solution: The sequence of the given numbers is as follows 14+1=152=225

21+1=222=484

Hence the option D is correct.

QUESTION: 22

At what time are the hands of clock together between 6 and 7?

Solution: At 60′ clock the hour hand is at 6 and minute hand is at 12. It means that they are 30 minute space apart. (30 minute gain =

Therefore, the hands will be together at minutes part 6

Hence the option A is correct.

QUESTION: 23

If ‘-’ means ‘+’, ‘+’ means ‘-’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘×’ then which of the following will be the correct equation?

Solution: From option (d),

30 ÷ 5 + 4 * 10 - 15

= 6 + 40 - 15

= 46 - 15 = 31

Hence, option D is the correct answer.

QUESTION: 24

Arrange the following words as per order in the dictionary.

1- Dissident

2- Dissolve

3- Dissent

4- Dissolute

5- Dissolution

Solution: Dissent Dissident Dissolute Dissolution Dissolve

Hence the option A is correct.

QUESTION: 25

Forecast the Growth Rate for the year 1995 from the following data :

Solution: The given growth rate series is: -

3.5, 3.7, 4.1, 4.9, 6.5, ?

Difference between these consecutive number are :

0.2, 0.4, 0.8, 1.6

So, that next number is 3.2 to be added. 6.5.

6.5+3.2 = 9.7

Hence the option C is correct.

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(a)JKOP (b)MNST

(c)CABD (d)OPWX

Solution:

Hence the option C is correct.

QUESTION: 27

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ARSENAL: GUNS :: INDEX:?

Solution: We found guns in arsenal. Similarly, we found contents in the Index.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 28

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

REMEMBER : 79 :: ACOUSTIC : ?

Solution:

Hence the option A is correct.

QUESTION: 29

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

El : G :: GK :?

Solution: The sequence of letters given is given below, which is the way-

Similarly,

Hence the option C is correct.

QUESTION: 30

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(a)CAFD (b)TSWV

(c)IGLJ (d)OMRP

Solution:

Hence the option B is correct.

QUESTION: 31

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given

224 : 817 : 163 : ?

Solution:

2+2+4=8

And 8+1+7=16

Similarly, 1+6+3=10

And 4+9+7=20

Here, the sum of the digits of the second group of numbers is twice the sum of the digits of the first group of numbers.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 32

Among her children, Ganga's favourites are Ram and Rekha. Rekha is the mother of Sharat, who is loves most by his uncle Mithun. The head of the family is Ram Lal, who is succeeded by his son Gopal and Mohan. Gopal and Ganga has been married for 35 years and have 3 children. What is the relation between Mithun and Mohan?

Solution:

Hence the option A is correct.

QUESTION: 33

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

8, 15, 36, 99, 288, ?

Solution:

8,15,36,99,288,?

((8×3)−9=15)

((15×3)−9=36)

((36×3)−9=99)

((99×3)−9=288)

((298×3)−9=885)

Hence the option C is correct.

QUESTION: 34

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

4, 196, 16, 169, ?, 144, 64

Solution:

(also,(2)2,(4)2,(6)2,(8)2)

(∴⋅62=36)

Hence the option C is correct.

QUESTION: 35

In a row of girls, Kamla is (9th) from the left and Veena is (6th) from the right. If they interchange their positions. Kamla becomes (25th) from the left. How many girls are there in the

Solution: Kamal location from left =9th

Veena location from right =16th Kamal location from left =25th

So, that Kamal location from right =16th Total no. student ( = (2516) - 1 = 40)

QUESTION: 36

Five boys A, B, C, D, E are sitting in a park in a circle. A is facing South-West, D is facing South-East, B and E are right opposite A and D respectively and C is equidistant between D and B. Which direction is C facing?

Solution:

Hence the option D is correct,

QUESTION: 37

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: '

CONCENTRATION'

Solution: All the given options can be formed from the letter CONCENTRATION except Centre because it has 'E' twice.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 38

Directions: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Lawyer : Court : : ? : School

Solution: Just as the lawyer works in the court, the teacher teaches in the School.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 39

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:

9,9 X 2-1=17

17 X 2-1=33

33 X 2-1=65

Hence the option D is correct.

QUESTION: 40

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:

Hence the option C is correct.

QUESTION: 41

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:

Hence the option C is correct.

QUESTION: 42

Find out the pair of numbers that does not belong to the group for lack of common property.

Solution:

(11→11×10≠115)

(10→10×9=90)

(9→9×8→72)

(8→8×7→56)

Hence the option A is correct.

QUESTION: 43

If in a certain code HYDROGEN is written as JCJZYSSD, then how can ANTIMONY be written in that code?

Solution:

Hence the option B is correct.

QUESTION: 44

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

_ cd _ cab _ baca _ cba _ ab

Solution: b c b a c a / b c b a c a / b c b a c a / b

Hence the option C is correct.

QUESTION: 45

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

reoc, pgme, nikg, lkii, ?

Solution:

Hence the option B is correct.

QUESTION: 46

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

X Y Z C B A U V W F E ? ?

Solution:

Hence the option A is correct.

QUESTION: 47

If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, then how can CALICUT be coded?

Solution:

D E L H I and

7 3 5 4 1

C A L C U T T A

8 2 5 8 9 6 6 2

C A L I C U T

8 2 5 1 8 9 6

Hence the option C is correct.

QUESTION: 48

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

1- Major

2- Captain

3- Colonel

4- Brigadier

5- Lt. General

Solution:

Lt. General → Brigadier → Colonel → Major → Captain.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 49

Suresh was born of (4th) October 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The Independence day of that year fell on Sunday. Which day was Shahikanth born?

Solution: Suresh data of birth =(4th) oct 1999

Shashikant data of Birth = 28 sep 1999

Given, 15 Aug 1999 is sunday.

Therefore, sunday dated between

15 August and 28 october on

(i) 22 August

(ii) 29 August

(iii) 5 September

(iv) 12 September

(v) 19 September

(vi) 26 September

So, that 28 September is Tuesday.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 50

Which of the following diagrams represents the relationship among Sun, Moon and Star?

Solution:

Hence the option D is correct.

QUESTION: 51

The total population divided by available arable land area is referred to as-

Solution: Agricultural density is calculated by determining the area of arable (farmable land) divided by the number of farmers in that region.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 52

‘International Day of Tolerance’ is observed on:

Solution: The International Day for Tolerance is an annual observance day declared by UNESCO in 1995 to generate public awareness of the dangers of intolerance. It is observed on 16 November.

Observed by: UN Members

Next time: 16 November 2020

Date: 16 November

Begins: 1995

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 53

The used as an antacid is-

Solution: Magnesium hydroxide also reduces stomach acid, and increases water in the intestines which may induce defecation. Magnesium hydroxide is used as a laxative to relieve occasional constipation (irregularity) and as an antacid to relieve indigestion, sour stomach, and heartburn.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 54

Find the odd one,

Solution: Slaked lime is calcium hydroxide while the other three are calcium carbonate. Calcium hydroxide (traditionally called slaked lime) is an inorganic compound with the chemical formula Ca(OH)2. It is a colorless crystal or white powder and is produced when quicklime (calcium oxide) is mixed, or slaked with water.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 55

Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India?

Solution: The Narsimham-II Committee was tasked with the progress review of the implementation of the banking reforms since 1992 with the aim of further strengthening the financial institutions of India. It focussed on issues like size of banks and capital adequacy ratio among other things.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 56

During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of-

Solution: Gas exchange during respiration occurs primarily through diffusion. Diffusion is a process in which transport is driven by a concentration gradient. Blood that is low in oxygen concentration and high in carbon dioxide concentration undergoes gas exchange with air in the lungs.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 57

The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of-

Solution: The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of Pascal's law. Pascal's law basically states that any pressure applied to a fluid inside a closed system will transmit that pressure equally in all directions throughout the fluid. This law is the basic principle that causes hydraulic power in heavy construction machines to work.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 58

Which country in January 2021 got GI (Geographical Indicator) tag for Basmati rice?

Solution: Pakistan has received the Geographical Indicator (GI) tag for its Basmati, paving the way for creating a local registry for the particular strain of rice and making a case in the international market, as the country fights a case in the EU against India's move to get Basmati rice registered as its product.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 59

Spot the odd one from the following :

Solution: Windmills can be made with a variety of materials. Post mills are made almost entirely of wood. A lightweight wood, like balsa wood, is used for the fan blades and a stronger, heavier wood is used for the rest of the structure. rest are natural disasters.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 60

Who among the following first propounded the idea of Basic Education?

Solution: The idea of basic education is propounded by Mahatma Gandhi.

Other Information :

The full name of Gandhi Ji is Mohandas Karamchand Gandhi.

Mahatma Gandhiji was born on Oct 2nd, 1869 at Porbandar, Gujarat, India.

Mahatma Gandhi was died on Jan 30th, 1948 in New Delhi, India.

The most popular name of Gandhi Ji is Bapu.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 61

Green glands are associated with-

Solution: In many higher crustaceans the excretory glands are located in the head. They are called antennal glands or maxillary glands, depending on whether they open at the base of the antennae or at the maxillae. If the tubule adjacent to the excretory pore is green, the gland is called a green gland.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 62

The 12th Five Year Plan was operated for the period-

Solution: 12th Five Year Plan of the Government of India (2012–17) was India's last Five Year Plan.I think given that the world economy deteriorated very sharply over the last year. The growth rate in the first year of the 12th Plan (2012-13) is 6.5 to 7 percent."

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 63

The Central Drug Research Institute of India is located in-

Solution: The Central Drug Research Institute (CDRI) is a multidisciplinary research laboratory in Lucknow, India, employing scientific personnel from various areas of biomedical sciences.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 64

Which one of the following is an example for a non-economic good?

Solution: Non-economic goods are called free goods because they are free gifts of nature. They do not have any price and are unlimited in supply. Mother's service is an example for a non-economic good.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 65

Amides can be converted to amines by the reaction named-

Solution: The Hofmann rearrangement is an organic reaction used to convert a primary amide to a primary amine using a halogen, base, water, and heat. The reaction begins with deprotonation of the amide by the base to form an anion which then attacks the halogen to form a N-haloamide.

Hence, the correct option is ©

QUESTION: 66

The earth is at its maximum distance from the sun on

Solution: Earth is at perihelion, closest to the Sun around January 4, and at aphelion, farthest from the Sun, around July 4.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 67

Phenolics as pollutants can be removed from wastewater by use of-

Solution: Ion exchange is a reversible chemical reaction where dissolved ions are removed from solution and replaced with other ions of the same or similar electrical charge. Not a chemical reactant in and of itself, IX resin is instead a physical medium that facilitates ion exchange reactions.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 68

Prithvi Raj Chauhan was defeated in, the Second Battle of Tarain by-

Solution: The Second Battle of Tarian (Taraori) was again fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Train. In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 69

Which one of the following is not correctly matched?

Solution: Shimla also known as Simla, is the capital and the largest city of the Indian state of Himachal Pradesh.

The former summer capital of the British in India, and the present capital of Himachal Pradesh, Shimla has been blessed with all the natural bounties which one can think of. It has got a scenic location, it is surrounded by green hills with snow-capped peaks. The spectacular cool hills accompanied by the structures made during the colonial era creates an aura which is very different from other hill. Bulging at its seams with unprecedented expansion, Shimla retains its colonial heritage, with grand old buildings,

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 70

An alternate name for the completely interconnected network topology is-

Solution: A mesh topology can be a full mesh topology or a partially connected mesh topology. In a full mesh topology, every computer in the network has a connection to each of the other computers in that network.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 71

Denatured alcohol-

Solution: Denatured alcohol is ethanol (ethyl alcohol) made unfit for human consumption by adding one or more chemicals (denaturants) to it. Denaturing refers to removing a property from the alcohol (being able to drink it), not to chemically altering or decomposing it, so denatured alcohol contains ordinary ethyl alcohol.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 72

Which of the following cereals was among the first to be used by man?

Solution: Barley is widely accepted as the first cereal to have been cultivated by humans around 8000 B.C. Rice and wheat is considered to have been cultivated later. However, the excavations carried out at Lahuradewa (Sant Kabir Nagar, UP) between 2001 to 2006 reported the evidence of human activity and beginning of rice cultivation between 9000-8000 B.C.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 73

The Fundamental Rights can be suspended by-

Solution: The fundamental rights can be suspended during the proclamation of the emergency. As Article 358 provides that when the proclamation of emergency is made by the President under Art.352 the freedom guaranteed by Art.19 are automatically suspended and would continue to be so for the period of the emergency

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 74

Of the following which is the fastest?

Solution: Register memory is faster. Register is an integral part of the CPU chip. Thereby fetching data is faster. Registers are a type of computer memory used to quickly accept, store, and transfer data and instructions that are being used immediately by the CPU. A processor register may hold an instruction, a storage address, or any data.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 75

Which one of the following is not a quantitative credit control measure of the RBI?

Solution: Open market operations is a tool that the RBI uses to smoothen liquidity conditions through the year and regulate money supply in the economy. Open market operations are the sale and purchase of government securities and treasury bills by RBI or the country’s central bank.

Hence, the correct option is (c)

QUESTION: 76

Who among the following was the First Viceroy of India?

Solution: Charles John Canning, Earl Canning, statesman and governor-general of India during the Indian Mutiny of 1857. He became the first viceroy of India in 1858 and played an important part in the work of reconstruction in that colony.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 77

Supersonic airplanes create a shock wave called-

Solution: The sound waves produced in front of the air is compressed as the aircraft moves faster. The faster the aircraft move, the closer these waves get. As long as the object's velocity does not cross the speed of sound which is 340.29m/s, the waves will not collide with each other.

A sonic boom is the sound associated with the shock waves created whenever an object travels through the air faster than the speed of sound. Sonic booms generate enormous amounts of sound energy, sounding similar to an explosion or a thunderclap to the human ear.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 78

A Retired Judge of a High Court is permitted to practice as a lawyer in-

Solution: Article 220 says that No person who, after the commencement of this Constitution, has held office as a permanent Judge of a High Court shall plead or act in any court or before any authority in India except the Supreme Court and the other High Courts. Originally, article 220 contained an important factor affecting the selection of High Court judges from the bar, that is the total prohibition on practice after their retirement from the bench. It was the 7th amendment act of the Constitution of India that proposed to revise the article to relax this complete ban and permit a retired judge to practice in the Supreme Court and in any High Court other than the one in the which he was a permanent judge.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 79

The original name of Nana Phadnavis was-

Solution: Nana Phadnavis (sometimes spelled Furnuwees) was born Balaji Janardan Bhanu on February 12, 1742 at Satara, Maratha Empire.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 80

Arrange the following in chronological order:

I. Dandi March

II. Simon Commission

III. Poona Pact

IV. Gandhi Irwin Pact

Solution:

1.Simon Commission

2.Dandi March

3.Gandhi Irwin Pact

4.Poona Pact

The correct arrangement is II, I, IV, III.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 81

A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is

Solution: Photochemical smog is produced when sunlight reacts with nitrogen oxides and at least one volatile organic compound (VOC) in the atmosphere. Nitrogen oxides come from car exhaust, coal power plants, and factory emissions. When sunlight hits these chemicals, they form airborne particles and ground-level ozone—or smog.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 82

Heart is devoid of-

Solution: Cardiac muscle (also called heart muscle or myocardium) is one of three types of vertebrate muscles, with the other two being skeletal and smooth muscles. It is an involuntary, striated muscle that constitutes the main tissue of the walls of the heart.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 83

Instruments can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with-

Solution: Using Ampere's law, we can calculate the magnetic field inside a metallic shield (iron). Which turns out to be zero. So instrument can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with iron shield.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 84

A process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is-

Solution: The rusting of iron can be prevented by painting oiling greasing and varnishing.2. galvanization is the another method for preventing iron from rust by coating iron with a thin layer of zinc.3.corrosion of iron is prevented by coating iron with non-corrosive substances like carbon. This process is termed as alloying.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 85

The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because-

Solution: The primary reason why the color red is used for danger signals is that red light is scattered the least by air molecules. The effect of scattering is inversely related to the fourth power of the wavelength of a color. The wavelength of red light is more than yellow light.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 86

Which of the following determines 'the chemical properties of an element?

Solution:

The number of electrons determines the chemical properties of the atom. Protons contribute to the mass of an atom and provide the positive charge to the nucleus. The number of protons also determines the identity of the element.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 87

Who among the following has won the Pantaloon's Femina Miss India World, 2012 Award?

Solution: Vanya Mishra is an Indian actress, engineer, entrepreneur and beauty pageant titleholder who was crowned Femina Miss India World in 2012. Vanya was born in Jalandhar, Punjab, raised in Chandigarh and studied electrical engineering at Punjab Engineering College.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 88

The national income of a nation is the-

Solution: National income is the total value a country's final output of all new goods and services produced in one year. Understanding how national income is created is the starting point for macroeconomics.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 89

Which of the following is a fungal disease?

Solution: Ringworm is a contagious fungal infection caused by mold-like parasites that live on the cells in the outer layer of your skin. It can be spread in the following ways: Human to human. Ringworm often spreads by direct, skin-to-skin contact with an infected person.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 90

Who advocated the adoption of 'PURA' model to eradicate rural poverty?

Solution: PURA model to eradicate rural poverty was advocated by Dr. A.P.J. Abdul Kalam, the former president of India. In PURA model (Provision of urban amenities to rural areas) he discussed about the development of the rural development in India. He discussed this concept in his book Target 3 Billion.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 91

The city of Prayag was named Allahabad-the city of Allah by-

Solution: Prayag was renamed as Allahabad in 1580 by Mughal emperor Akbar as he maintained that it was a place of Allah (God) and hence its name should be changed.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 92

The main reason for the growth of communalism in India is-

Solution: The main reason for the growth of communalism in India is educational and economic backwardness of minority groups.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 93

The main factor which determines the balance of nature is-

Solution: The main factor which determines the balance of nature is environmental conditions. Environmental Conditions means the presence in the environment, including the soil, groundwater, surface water, or ambient air, of any Hazardous Materials at a level which exceeds any applicable standard or threshold under any Environmental Law or otherwise requires investigation or remediation.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 94

Which one of the following does not match?

Solution: The Protection of Women from Domestic Violence Act 2005 is an Act of the Parliament of India enacted to protect women from domestic violence. It was brought into force by the Indian government from 26 October 2006. The Act provides for the first time in Indian law a definition of "domestic violence", with this definition being broad and including not only physical violence, but also other forms of violence such as emotional/verbal, sexual, and economic abuse. It is a civil law meant primarily for protection orders and not for meant to be enforced criminally.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 95

Chickenpox is caused by-

Solution: Chickenpox, also known as varicella, is a highly contagious disease caused by the initial infection with varicella-zoster virus (VZV). The disease results in a characteristic skin rash that forms small, itchy blisters, which eventually scab over.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 96

The stability of a pond ecosystem depends on-

Solution: The stability of a pond ecosystem depends on microorganisms and zooplankton.

A lake ecosystem includes biotic (living) plants, animals, and microorganisms, as well as abiotic (nonliving) physical and chemical interactions.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 97

The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of proclamation of national emergency is the-

Solution: The 44th amendment seeks to protect the people of India from such an injustice as the fundamental rights are truly necessary. It also said that right to property under article 31 of the Constitution is removed from the fundamental rights and is made a legal right.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 98

The high boiling point of water compared to hydrogen sulphide or hydrogen chloride is due to

Solution: A hydrogen bond is a type of dipole-dipole interaction. The high boiling point of water compared to hydrogen sulphide or hydrogen chloride is due to Hydrogen bonding.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 99

Which among the following is a pseudo-force:

Solution: In Newtonian mechanics, the centrifugal force is an inertial force (also called a "fictitious" or "pseudo" force) that appears to act on all objects when viewed in a rotating frame of reference. It is directed away from an axis passing through the coordinate system's origin and parallel to the axis of rotation.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 100

Which one of the following though called a garden is in fact, not a garden?

Solution: Eden Gardens is a cricket ground in Kolkata, India. It was established in 1864. It is the oldest cricket stadium in India. It is the home venue of the Bengal cricket.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 101

The constant head parameter is suitable for-

Solution: The constant head permeability test is a laboratory experiment conducted to determine the permeability of soil. The soils that are suitable for this tests are sand and gravels. The test can be employed to test granular soils either reconstituted or disturbed.
QUESTION: 102

The most common cause of acidity in water is:

Solution: Carbon dioxide, produced in the decomposition of organic material, is the primary source of acidity in unpolluted rainwater.
QUESTION: 103

For cereal crops, the commonly adopted method of irrigation is-

Solution: For cereal crops, the commonly adopted method of irrigation is the furrow method.
QUESTION: 104

In the post-tensioning system for small, medium and large force, following system is used :

Solution: In the post-tensioning system for small, medium and large force, following system is used: le-McCall system.
QUESTION: 105

Fully prestressed concrete beam resists

Solution: Fully prestressed concrete beam resists all the vertical loads by priestess.
QUESTION: 106

The secondary pollutant among the following is :

Solution: Examples of a secondary pollutant include ozone, which is formed when hydrocarbons (HC) and nitrogen oxides (NOx) combine in the presence of sunlight; NO2, which is formed as NO combines with oxygen in the air; and acid rain, which is formed when sulfur dioxide or nitrogen oxides react with water.
QUESTION: 107

A solid circular shaft has been subjected to a pure torsion moment. the ratio of maximum shear stress to maximum normal stress at any point would be -

Solution:

Shear stress to Max. Normal stress is 1:1. Because pour torsion is applied so shear stress is developed when we draw the mohr circle we find maximum shear stress is equal to maximum normal stress. This discussion on A solid circular shaft is subjected to pure torsion.

QUESTION: 108

Backwashing of rapid gravity filters, may face rough weather due to :

Solution: Backwashing of rapid gravity filters, may face rough weather due to mud-balls.
QUESTION: 109

Transpiration is measured by an instrument called-

Solution: A potometer sometimes known as a transpirometer, is a device used for measuring the rate of water uptake of a leafy shoot which is almost equal to the water lost through transpiration. The causes of water uptake are photosynthesis and transpiration.
QUESTION: 110

The process of incorporating changes and rescheduling or replanting is called-

Solution:

The process of incorporating changes and rescheduling or replanning is called. updating

QUESTION: 111

Low workability of concrete conforms to slump of-

Solution: Very dry mixes having slump 0 – 25 mm are typically used in road making, low workability mixes having slump 10 – 40 mm are typically used for foundations with light reinforcement, medium workability mixes with slump 50 – 90 mm, are typically used for normal reinforced concrete placed with vibration, high workability concrete with slump > 100 mm is typically used where reinforcing has tight spacing, and/or the concrete has to flow a great distance.
QUESTION: 112

In PERT analysis the time estimates of activities and probability of their occurrence follow-

Solution:

In PERT analysis the time estimates of activities and probability of their occurrence follow Beta distribution curve.

QUESTION: 113

The operation of revolving a plane table about its vertical axis so that all the lines on the sheet become parallel to the corresponding lines on the ground is known as-

Solution: The operation of revolving a plane table about its vertical axis so that all the lines on the sheet become parallel to the corresponding lines on the ground is known as orientation.
QUESTION: 114

The gross bearing capacity of a 1.5 m wide strip footing at a depth of 1.0 m is (430kN/m2). If (γ = 20kN/m2), what is the net bearing capacity?

Solution:

Total bearing capacity - (4s)

Net bearing capacity - (4rs)

depth of footing - (D f)

QUESTION: 115

In an anisotropic soil the value of the coefficient of horizontal and vertical permeability are (Kx) and (Ky) respectively. For a transformed isotropic soil the value of coefficient of permeability shall be-

Solution: Flow net for anisotropic soil.

If we transformed geometry in x-direction let x coordinate be transformed to the new coordinate xt by the transformation.

From eq. (i) & (ii),

So, multiplied factor =

QUESTION: 116

Rankine-Gordan formula accounts for direct as well as buckling stress and is applicable to-

Solution: The experimental formula related to the middle pillars, which is the root formula, is useful only on tall columns.
QUESTION: 117

The multiplying constant of a the dolomite is-

Solution: the multiplying constant of a dolomite is-
QUESTION: 118

A beam is said to have been subjected to a pure bending when-

Solution:

Or m = constant

Thus zero shear force implies that the damping is constant at each transverse cut of the rotating constant or beam. This type of situation can be imagined for the beam or part of it while the beam has a load at its ends.

QUESTION: 119

Shear strength in double shear riveted joints is given by-

Solution: Shear strength in double shear riveted joints is given by-

QUESTION: 120

In which of the following directions the strength of timber is maximum?

Solution: End grain (directions parallel to grain) is the grain of wood seen when it is cut across the growth rings. Rather than cutting a plank of wood the length of the trunk, end grain wood is actually cut at a 90-degree angle to the grain. This type of cut exposes the character of the wood rings and graining.
QUESTION: 121

The product of moment of inertia about the principal axis is-

Solution: The principal axis is the symmetric axis and the product of inertia about symmetric axes is always zero.
QUESTION: 122

Diagonal tension reinforcement is provided in a beam as

Solution: A bent-up bar called as crank bar is provided to make RCC slab safe from compressive stresses. When bent-up bars are provided, the strength and deformation capacity of slabs with bent-up bars compared to slabs without bent-up bars is sufficiently increased.
QUESTION: 123

For standing crops in undulating sandy fields, the suitable method of irrigation is

Solution:

Sandy fields are the field of light soils in which the percolation of water is very deep. So to avoid the loss of water, sprinkler method is preferred and also no need for the land leveling that’s why this method is suitable for undulating field.

QUESTION: 124

Consider the following statements about major uses of piles: -

(i) To carry vertical loads

(ii) To resist uplift loads

(iii) To resist horizontal loads

(iv) To resist inclined loads Out of these,

the correct statements are

Solution:

(i) To carry vertical loads

(ii) To resist uplift loads

(iii) To resist horizontal loads

QUESTION: 125

The available moisture of the soil is equal to its -

Solution: Moisture equivalent is defined as the percentage of water which a soil can retain in opposition to a centrifugal force 1000 times that of gravity. It is measured by saturating sample of soil 1 cm thick, and subjecting it to a centrifugal force of 1000 times gravity for 30 min.
QUESTION: 126

Enoscope is used to determine-

Solution: Spot speed is the instantaneous speed of a vehicle at a specified location. Spot speed can be used to design the geometry of road like horizontal and vertical curves, super elevation etc. Location and size of signs, design of signals, safe speed, and speed zone determination, require the spot speed data.
QUESTION: 127

As per IS: 4453 the clear working space at the bottom of a soil exploration pit should be-

Solution: According to IS 4453 1967, a clear working space at the bottom of the pit should be 1.2 m x 1.2 m. Shallow pits (upto 3m) do not require lateral support.
QUESTION: 128

A foundation is considered shallow if its depth-

Solution: According to Terzaghi, a foundation is shallow if its depth is less than or equal to its width. In the case of deep foundations, the depth is more than or equal to the width.

So, for a shallow foundation, the depth should be less than or equal to width.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 129

The performance of a well is measured by its:

Solution: Specific capacity is the measure of the well performance indicating the rate of water percolation into a well. It is also defined as the yield of a well under the head of one meter.
QUESTION: 130

The state of the soil, when plants fail to extract sufficient water for their requirement is-

Solution: The state of the soil when plants fail to extract sufficient water for their requirements, is. Permanent wilting point (PWP) or wilting point(WP) is defined as the minimal amount of water in the soil that the plant requires not to wilt.
QUESTION: 131

Soundness of cement is tested by-

Solution: Soundness of cement may be determined by two methods, namely Le-Chatelier method and autoclave method. In the soundness test a specimen of hardened cement paste is boiled for a fixed time so that any tendency to expand is speeded up and can be detected. Soundness means the ability to resist volume expansion.
QUESTION: 132

The deflection caused by the transverse shear force is not negligible in-

Solution: In the case of deep beams, the shear stress on the neutral axis is very high.
QUESTION: 133

When the higher values are inside the loop, it indicates a-

Solution: A loop of a contour plot represents a specific level, when the loop values of the plot increase within it, they show an increase in levels that are commonly classified as hills.
QUESTION: 134

Edge distance is distance between center of the rivet and edge of the plate element measured :

Solution: Perpendicular to the direction of force Generally, pitch is taken as the center to center distance between rivets measured along the long direction and gauge is the center to center distance between rivets measured along the short direction. lap joint or between the joint and the end of cover plates in a butt joint.
QUESTION: 135

A horizontal curve composed of two arcs having their centers on the opposite sides of a curve, is known as-

Solution: A reverse or serpentine curve is made up of two arcs having equal or different radii bending in opposite direction with a common tangent at their junction. Their centers lie on opposite sides of the curve.
QUESTION: 136

The recommended values of camber provided on cement concrete roads are-

Solution: The recommended values of camels provided on cement concrete roads are -1.7 to 2.0%.
QUESTION: 137

In case of deep beam or in thin webbed RCC members, the first crack form is-

Solution: For slender beams with no or a low level of web reinforcement, the typical failure mode is diagonal-tension failure. This type of failure is sudden and is due to the loss of equilibrium after the development of inclined flexure–shear cracks.
QUESTION: 138

The minimum number of longitudinal bars provided in a RCC circular column is-

Solution: The numerical number of unresponsive rods given in a column is four in rectangular columns and 6 in circular columns.
QUESTION: 139

Following method is used to calculate the crossing angle-

Solution: 1. Right Angle or Cole's Method. In this method, a right-angle triangle is used to determine the angle of crossing.
QUESTION: 140

The variation of influence line for stress function in a statically determinate structure is-

Solution: The variation of the effect line for the stress function in a statistically determined structure is linear.
QUESTION: 141

The precipitation caused due to upward movement of the air that is warmer than its surroundings-

Solution: It is due to the upward movement of warm air. Generally this type of precipitation occurs in tropical regions, where on hot days, the ground surface is heated unequally, causing the warmer air to lift up as the colder air comes to take its place.
QUESTION: 142

A member carrying compressive loads resulting from dead and imposed load should have maximum slenderness ratio equal to-

Solution: According to IS: 800-1984, the maximum dilution ratio for columns only relative to dead and imposed loads should not exceed 180.
QUESTION: 143

Intersection method of detailed plotting is most suitable for -

Solution: This is the method mentioned above for accessible areas.
QUESTION: 144

Bleeding in concrete is when :

Solution: Bleeding of concrete causes more water in the mixture to rise on the surface of the concrete through smaller pockets. Whereas separation occurs when removal of raw materials from good substances creates a large void. Which leads to less stability and less strength.
QUESTION: 145

In columns lap length is kept as-

Solution: In columns, lap length is kept as equal to development length.
QUESTION: 146

Bearing strength of single riveted lap joint is equal to-

Solution: Single-Riveted Lap-Joint Formulas for Stress and Strength Design. The efficiency of a riveted joint is equal to the strength of the joint divided by the strength of the unriveted plate, expressed as a percentage.
QUESTION: 147

The sensitivity of a soil can be determined by conducting unconfined compression test on-

Solution: The purpose of this laboratory is to determine the unconfined compressive strength of a cohesive soil sample. We will measure this with the unconfined compression test, which is an unconsolidated undrained (UU or Q-type) test where the lateral confining pressure is equal to zero (atmospheric pressure).
QUESTION: 148

Duty of canal water will be less if-

Solution: More the useful rainfall, less will be the requirement of irrigation water, and hence more will be the duty of irrigation water. Type of soil: If the permeability of the soil under the irrigated crop is high, the water lost due to percolation will be more, and hence, the duty will be less.
QUESTION: 149

The limit of proportionality is applicable more in the case of-

Solution: Mild steel applies in case of excess of proportionality limit.
QUESTION: 150

Maximum permissible horizontal and vertical deflection in steel structure is :

Solution: Generally, the maximum deflection for a beam shall not exceed 1/325 of the span. This limit may be exceeded in cases where greater deflection would not impair the strength or efficiency of the structure or lead to damage to finishing.
QUESTION: 151

The shear strength can be ensured in a beam by providing-

Solution: Vertical or inclined stirrups provide shear resistance to members. Bent-up bars are also used to provide shear resistance upto certain limit. . Vertical or inclined stirrups provide shear resistance to members. Bent-up bars are also used to provide shear resistance upto certain limit.
QUESTION: 152

In limit state design of reinforced concrete, deflection is computed by using-

Solution: Initial tangent modulus is also known as short term elastic modulus is used to calculate the elastic deflections. For long-term deflection that is due to creep is computed by the long-term value of Young's modulus.
QUESTION: 153

Equivalent area of a reinforced cement concrete section is -

Solution: Equivalent area of a reinforced cement concrete section is -(AcmAsc)
QUESTION: 154

Safe speed for B.G. track on transition curve is limited to-

Where R = radius of curve

Solution:

Maximum or safe speed over the curve based on theoretical considerations, i.e., 110.1 km/h.

Also, there is no constraint on speed due to the transition length of the curve. Therefore, the maximum permissible speed over the curve is 110 km/h and the superelevation to be provided is 100.8 mm or approx. 100 mm.

QUESTION: 155

In direct shear test, proving ring is used to measure-

Solution: A proving ring is used to indicate the shear load taken by the soil initiated in the shearing plane.
QUESTION: 156

Shallow pits should be provided with lateral support when depth exceeds-

Solution: Shallow pits with lateral support should be provided if the depth exceeds 3.0 m.
QUESTION: 157

Degrees of freedom of a rigid block foundation are-

Solution:

Any displacement can be divided into the following independent displacements.

(i) Shifting along the x-axis

(ii) the transfer along the y-axis

(iii) transfer along the z-axis

(iv) rotation along the x-axis

(v) rotation along the y axis

(vi) rotation along the z-axis

QUESTION: 158

Atterberg limit tests wee carried on a certain soil with the following results:

(i) Liquid Limit = 40%

(ii) Plastic Limit = 25%

(iii) Shrinkage Limit = 10%

The value of plasticity index is-

Solution: Compensability Index = Fluid Limit - Plastic Limit = 40 - 25 = 15
QUESTION: 159

Coagulants used in water treatment, function better when raw water is-

Solution: Inorganic coagulants are particularly effective at treating raw water with low turbidity, and can be used to treat this kind of water when organic coagulants prove insufficient. Inorganic coagulants are largely aluminium or iron-based.
QUESTION: 160

The maximum efficiency of BOD removal is achieved in :

Solution:

The maximum efficiency of BOD removal is achieved in oxidation ditch.

QUESTION: 161

The depth of root zone of rice crop-

Solution: The depth of root zone of rice crop 90 cm.

Root zone for rice is 90cm.

120cm is Avg delta for rice crop.

QUESTION: 162

The critical activity has-

Solution: A critical path is the longest duration for the completion of a project. It is the path connected by all the critical activities. A critical activity cannot be delayed as delay in critical activity will increase the project completion time therefore critical activity or critical path have zero float or slack.
QUESTION: 163

The time with which direct cost does not reduce with the increase in time is known as-

Solution: The time in which the direct cost does not decrease with increase is known as crash time time.
QUESTION: 164

Refractory bricks resists-

Solution: Refractory bricks or fire bricks are the type of bricks which can withstand high temperature as a construction material. The color of fire bricks is usually white, or yellowish white, and they weigh about 3 kg each. They must have a high fusion point. Fire clay is used for making this type of bricks.
QUESTION: 165

The property by which material can be stretched, and large deformations are possible before the absolute failure takes place is

Solution: The material in which large deformation is possible before absolute failure by rupture takes place, is known as. Ductile.
QUESTION: 166

Pedestal is a-

Solution: Pedestal is a vertical compression member whose effective length is less than three times its least lateral dimension.
QUESTION: 167

If the young modulus E is equal to bulk modulus K, then the value of Poisson’s ratio is

Solution:

Young modulus E and bulk modulus K is related as

E = 3K (1-2μ)

Where,

μ= Poisson ratio

If E = K

13= 1-2μ

μ = 0.33

QUESTION: 168

If S is the length of a sub-chord and R is the radius of circular curve, the angle of deflection between the tangent and sub-chord in minutes, is equal to-

Solution: Rekin's method works on the principle that the deflection angle at a point of the circle curve is measured by the angle of the angle subtended by the arc at that point from PC. It is assumed that the arc length is approximately equal to its arc.
QUESTION: 169

Rivet value is equal to-

Solution: Rivet value is defined as the minimum value of shearing strength or (capacity) and bearing strength of a rivet.
QUESTION: 170

The maximum safe permissible limit of sulphates in domestic water supplies is:

Solution: The maximum safe permissible limit of sulphates in domestic water supplies is 200 mg/l.
QUESTION: 171

The frog of the brick masonry is generally kept on-

Solution: Brick masonry frogs are usually placed on the top face.
QUESTION: 172

The type of bond in which every course contains both header and stretchers is called-

Solution: It's a Flemish bond. In English bond: alternate course of headers and stretcher. In Flemish bond: every course contains header and stretcher.
QUESTION: 173

Which method is not used in the analysis of a fixed beam?

Solution: The deformation energy method is used to find the deflection of the beam.
QUESTION: 174

The fineness modulus of fine sand is-

Solution:

The fine sand modulus is 2.2–2.6.

The fineness modulus of medium sand is 2.6–2.9.

The fine sand modulus is 2.9–3.2.

The fine sand modulus is 3.2–4.0.

QUESTION: 175

Number of links in a 30 m metric chain is-

Solution: The number of links in a 30-meter metric chain is 150.
QUESTION: 176

New marks charts can be used to determination of vertical stress under a loaded area of-

Solution: Newmark's influence chart. Newmark's Influence Chart is an illustration used to determine the vertical pressure at any point below a uniformly loaded flexible area of soil of any shape. This method, like others, was derived by integration of Boussinesq's equation for a point load.
QUESTION: 177

Duty is largest-

Solution: Duty is largest on the fields.
QUESTION: 178

The quantity of water required per 50 kg of cement for nominal mix concrete for M20 is-

Solution: According to IS: 450 : 2000

Grade of concrete per volume of water 50 kg

MS - 60

M7.5 - 45

M10 - 34

M15 - 32

M20 - 30

QUESTION: 179

In a beam the diagonal compression is inclined at an angle of ____with horizontal.

Solution: In a beam the diagonal compression is inclined at an angle of 135° with horizontal.
QUESTION: 180

Side force reinforcement is provided in RCC beams when the depth exceeds-

Solution: According to IS450: 2000, when the depth of the web in the beam exceeds 750 mm, the arm pane reinforcement is directed along the two faces.

In this type of reinforcement, the total area should not be less than 0.1% of the web area and evenly distributed at intervals of not more than 300mm or web thickness whichever is less.

QUESTION: 181

Effective cover of reinforcement is-

Solution: The effective cover is the distance between the outermost compression face of RCC to the center of the area of main reinforcement in tension. In the following image, d is the total diameter of the stirrup & D is the total diameter of the main reinforced bar, an.

Clear cover (1/2×) bar diameter

QUESTION: 182

Which of the following scales is largest one ?

Solution: 1cm = 50 cm is the largest scale.
QUESTION: 183

For steel structures maximum factor of safety is adopted for :

Solution: For shear stresses, the security coefficient 2.5 is taken
QUESTION: 184

In the triaxial test the major principal stress is-

Solution: The small principal stress is equal to the cell pressure. The prime principal stress is equal to the sum of the cell pressure and the deviator stress.
QUESTION: 185

The treatment of water with bleaching powder is known as-

Solution: A mixture of lime and calcium chloride, it is marketed as chlorine powder or bleaching powder for water treatment and as a bleaching agent. It is also known as chlorinated lime. This compound is relatively stable and has greater available chlorine than sodium hypochlorite (liquid bleach).
QUESTION: 186

Useful soil moisture for plants growth is :

Solution: At Field Capacity, water is easily available to plants, and the soil solution contains ample oxygen. Optimal growing conditions for most plants occur at Field Capacity or slightly drier than Field Capacity. Tension at Field Capacity is between -10 and -20 centibar. VWC can range from 10% to 50% depending on soil type.
QUESTION: 187

The object of surveying is to prepare a-

Solution: Creating a map is the first objective of the survey.
QUESTION: 188

Triangulated structure is used for:

Solution: Triangulated structure is also referred to as truss. It is widely used in roofing. It is also employed in bridges.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 189

The shear center in standard rolled channel section is-

Solution: The shear center is always located on the symmetric axis.
QUESTION: 190

In concrete following are in the order of increasing strength :

Solution: Split is in increasing order of tensile strength, flexural strength, cylindrical power, cubic strength, strength.
QUESTION: 191

Minimum tension steel in RCC beam needs to be provided to-

Solution: Prevent sudden failure of providing minimum tension steel in RCC beam is required.
QUESTION: 192

In an axially loaded spirally reinforced short column, the concrete inside the core is subjected to-

Solution: Spiral reinforcement is designed to increase the core's capacity by controlling the production loss of columns. The spiral reinforcement provides the core to be bonded from all directions and the core comes under triaxial compression in axially loaded columns.
QUESTION: 193

Spacing between longitudinal bars measured along the periphery of RCC columns should not exceed-

Solution: The spacing of longitudinal bars measured along the periphery of the column shall not exceed 300 mm. (12) In a pedestal of a column the area of the longitudinal reinforcement shall not be less than 0.15% of the gross area.
QUESTION: 194

Which of the following types of roof truss is provided for large pitch?

Solution: The type of roof scissors given depends mainly on the pitch of the scissors.
QUESTION: 195

If wind and earthquake loads are considered then the permissible stress in steel structures are :

Solution: increased by 33.33%

When the effect of wind or seismic load is taken into account, the permissible stress in steel are increased by 33.33% percent. For rivets, bolts, and tension rods, the permissible stresses are increased by 25 percent, when the effect of wind or seismic load is taken into account.

QUESTION: 196

The type of transition curve used in Indian railways is-