Model Practice (Set- 1) - World Geography


25 Questions MCQ Test Geography for UPSC (Civil Services) Prelims | Model Practice (Set- 1) - World Geography


Description
This mock test of Model Practice (Set- 1) - World Geography for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Model Practice (Set- 1) - World Geography (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Model Practice (Set- 1) - World Geography quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Model Practice (Set- 1) - World Geography exercise for a better result in the exam. You can find other Model Practice (Set- 1) - World Geography extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the smallest planet?    

Solution:

Mercury is the smallest planet in our solar system. It's just a little bigger than Earth's moon. It is the closest planet to the sun, but it's actually not the hottest. 

QUESTION: 2

Which is the specific feature of the Mercator Projection?

Solution:

Mercator maps distort the shape and relative size of continents, particularly near the poles. This is why Greenland appears to be similar in size to all of South America on Mercator maps, when in fact South America is more than eight times larger than Greenland

QUESTION: 3

From which language is the word "Monsoon" derived?    

Solution:

The word “monsoon” comes from the Arabic word mausim, meaning season. The word “monsoon” comes from the Arabic word mausim, meaning season. Basically, it describes a seasonal wind shift over a region that is usually accompanied by a dramatic increase in precipitation.

QUESTION: 4

What common feature do Intermontane, Piedmont, and Continental describe?    

Solution:

Plateaus can be formed by a number of processes, including upwelling of volcanic magma, extrusion of lava, and erosion by water and glaciers. Plateaus are classified according to their surrounding environment as intermontane, piedmont, or continental.

QUESTION: 5

Where exactly is Aksai Chin?    

Solution:

Aksai Chin is one of the two large disputed border areas between India and China. India claims Aksai Chin as the easternmost part of the Jammu and Kashmir state.

QUESTION: 6

What is Jammu & Kashmir's best-known wildlife sanctuary?    

Solution:

Dachigam National Park is located 22 km from Srinagar in Jammu and Kashmir. The name literally stands for 'ten villages', which could be in memory of the ten villages that were relocated in order to create the park.

QUESTION: 7

What is another name for the Great Indian Desert?    

Solution:

The Thar Desert, also known as the Great Indian Desert, is a large arid region in the northwesternpart of the Indian subcontinent that covers an area of 200,000 km2 (77,000 sq mi) and forms a natural boundary between India and Pakistan.

QUESTION: 8

What is Keylang the entrance to?    

Solution:

Kyelang (or Keylong) is the administrative centre of the Lahaul and Spiti district in the Indian state of Himachal Pradesh, 126 km (78 mi) north of Manali and 120 km (75 mi) from the Indo-Tibetan border. It is located along the Manali-Leh Highway, about 7 km (4.3 mi) north-east of intersection of the Chandra Valley, the Bhaga Valley, and the Chenab Valley; on the banks of Bhaga River.

QUESTION: 9

Where is there said to be the highest cricket ground in the world?    

Solution:

The Chail cricket stadium Of Himachal Pradesh is the highest cricket ground in the world

Built in 1893 after leveling a hilltop, this cricket pitch is 2444 meters above sea level. Built by Maharaja of Patiala Bhupinder Singh, who developed Chail as his summer capital, the ground was used to play friendly matches by him. It was later transferred to the military school.

QUESTION: 10

What is Pantnagar famous for?    

Solution:

Pantnagar is an industrial town situated in the Udham Singh Nagar district of Uttarakhand state. The town is famous for two reasons. Firstly, the first agricultural university of India was established here in year 1960. Secondly, it houses the Pantnagar Airport of Kumaon region.

QUESTION: 11

Which is the best-known bird sanctuary in Haryana?    

Solution:

Sultanpur Bird Sanctuary is a very popular national park located in Gurgaon district in Haryana State. Sultanpur is located 40 kilometres (25 mi) from Dhaula Kuan in Delhi and 15 kilometres (9.3 mi) from tantan city on the Gurgaon – Farrukhnagar Road.

QUESTION: 12

Which is the Lake District of Telangana ?    

Solution:

Pakhal Lake is about 4 KMs from Narsampet in Warangal district of Telangana.

QUESTION: 13

Where exactly would you expect to find the Borra Caves?    

Solution:

The Borra Caves, also called Borra Guhalu, are located on the East Coast of India, in the Ananthagiri hills of the Araku Valley (with hill ranges' elevation varying from 800 to 1,300 m (2,600 to 4,300 ft)) of the Visakhapatnam district in Andhra Pradesh. The caves, one of the largest in the country, at an elevation of about 705 m , distinctly exhibit a variety of speleothems ranging in size and irregularly shaped stalactites and stalagmites.

QUESTION: 14

Which waterway runs through much of Andhra Pradesh and ends in northern Tamil Nadu?    

Solution:

The Buckingham Canal is a 796 kilometres long fresh water navigation canal, that parallels the Coromandel Coast of South India from Kakinada in the East Godavari district of Andhra Pradesh to Villupuram District in Tamil Nadu. The canal connects most of the natural backwaters along the coast to Chennai port.

QUESTION: 15

Kodikkarai is on the Cormandel Coast. On which coast is Kilakarai?    

Solution:

Keelakarai is in its way with fisheries which occupy Kilakarai economy .Keelakarai is located in coastal region and in early days it provide the way for trade through keelakarai coastal area .It has wonderful gigantic light house from where the entire kilakarai city is visible.

QUESTION: 16

What natural feature separates Pamban Island and Mannar Island?    

Solution:

Pamban Island is situated between 9 degree11' N and 9 degree19' N latitude and 79 degree12' E to 79 degree 23' E longitudes. The chain formed by Pamban Island, the shoals of Adam's Bridge, and Mannar Island of Sri Lanka separate Palk Bay and the Palk Strait in the northeast from the Gulf of Mannar in the southwest.

QUESTION: 17

Which is the major tea-producing centre in the Cardamom Hills?    

Solution:

Munnar is a beautiful hill station, and was a summer resort for the British during the British Raj. Tourists come here to see the vast tea plantations of the area. The town itself is typically Indian with the usual shops, guest houses and is really beautiful and traditional. It is a good place to see the surrounding countryside. It is also a popular place for Indian honeymooners.

QUESTION: 18

A portion of which Karnataka district is almost an enclave in Andhra Pradesh?    

Solution:

Tumakuru District is an administrative district in the state of Karnataka in India. It was formerly the part of old Mysuru State. It was formed in 1832 during the days of British commissioner of Mysuru Sir Mark Cubbon as Chitaldroog Division including the area of present Chitradurga and Tumakuru districts headquartered at Tumakuru, Major General Richard Stewart Dobbs was the first collector of the district (term of office 1835-1861), who was key responsible for the establishment of Munro system of administration.

QUESTION: 19

Which lake is partly in Andhra Pradesh and partly in Tamil Nadu?    

Solution:

Pulicat Lake is India's second largest brackish water lake after the Chilika Lake in Odisha. It straddles in the coast area of Andhra Pradesh and Tamil Nadustates with over 96% of it in Andhra Pradesh and 3% in Tamil Nadu situated on the Coromandel Coast in South India.

QUESTION: 20

What state is virtually sandwiched between Bangladesh and Myanmar?

Solution:

Mizoram, originally known as Lushai Hills, is sandwiched between Burma in the east and the south and Bangladesh in the west. It was a district in Assam till it became a Union territory in 1972 and a state in 1987. The word Mizo literally means hill man or highlander and hence Mizoram means the land of the hill people.

QUESTION: 21

Which is easternmost state or Union Territory in India?     

Solution:

Arunachal Pradesh was established as a state in India on February 20, 1987. Arunachal Pradesh was initially a Union Territory which was carved out of Assam. Arunachal Pradesh was known as the North East Frontier Agency during British India and the Republic of India until 1972.

QUESTION: 22

Which state/states in this region have borders with China?    

Solution:

The states of Jammu and Kashmir (J&K), Himachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and Arunachal Pradesh share their borders with China.

QUESTION: 23

Where is the Keibul Lamjao National park?    

Solution:

The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur in India. It is 40 km² in area, the only floating park in the world, located in North East India, and an integral part of Loktak Lake. 

QUESTION: 24

Where exactly is the Chhattisgarh plateau?    

Solution:

Chhattisgarh was a part of the state of Madhya Pradesh. It came to be recognized as a separate state in November 2000. Raipur is the capital of Chhattisgarh. The state is located in the central part of India. 

The geographical location of Chhattisgarh is 17 degree 46 min north to 24 degree 5 min north latitude and from 80 degree 15 min east to 84 degree 20 min east longitude. Madhya Pradesh borders Chhattisgarh in the north western part. Maharashtra borders on the west and Andhra Pradesh lies in its south. Orissa is located in the eastern side. The state of Jharkhand borders Chhattisgarh in the north eastern part. Chhattisgarh Geography is diverse and thus is very interesting. 

QUESTION: 25

What is the language of the majority of people in the Union Territories of Daman and Diu?    

Solution:

The main Daman and Diu language is Gujarati. In fact, the socio-cultural life of this union territory of India is very similar to that of the neighboring state of Gujarat. Gujarati is a descendant of Sanskrit. 

Related tests