Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1


25 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1


Description
This mock test of Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Model Practice Test Papers - Indian Polity - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following has a close affinity to the rule of law?

Solution:

Constitutionalism is "a compound of ideas, attitudes, and patterns of behavior elaborating the principle that the authority of government derives from and is limited by a body of fundamental law".

Constitutionalism and the Rule of Law are related ideas about how the powers of government and of state officials are to be limited. The two ideas are sometimes equated. But constitutionalism, generally understood, usually refers to various constitutional devices and procedures, such as the separation of powers between the legislature, the executive and the judiciary, the independence of the judiciary, due process or fair hearings for those charged with criminal offences, and respect for individual rights, which are partly constitutive of a liberal democratic system of government. The Rule of Law, on the other hand, embodies certain standards that define the characteristic virtues of a legal system as such.

QUESTION: 2

In the Lok Sabha elections, who among the following can order recount of the votes polled, if a candidate so demands?

Solution:

The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India at national, state and district level. The body administers elections to the Lok Sabha, Rajya Sabha, state Legislative Assemblies, state legislative Councils, and the offices of the President and Vice President of the country. The Commission also implements a model code of conduct for parties and candidates. It can order a re-poll in a specific constituency. It can also order a recount of votes when it feels that the counting process has not been fully fair and just.

QUESTION: 3

Participatory democracy calls for

Solution:

Participatory democracy is primarily concerned with ensuring that citizens are afforded an opportunity to participate or otherwise be involved in decision making on matters that affect their lives. Participatory democracy is not a novel concept and has existed under various political designs since the Athenian democracy. The theory of participatory democracy was developed by Jean-Jacques Rousseau and later promoted by J.S. Mill and G. D. H. Cole, who argued that political participation is indispensable for the realization of a just society.

QUESTION: 4

Which one of the following is NOT a mechanism to ensure political accountability?

Solution:

A pressure group, also known as an interest group or lobby, is an organization formed by like-minded people who seek to influence public policy to promote interest. Pressure groups exist in all modern pluralist democracies and have sprung up on all sides.

QUESTION: 5

Consider the following statements with regard to Judicial System in India:

1. Panchayat Courts function in some of the states

2. The Supreme Court of India consists of 26 judges now (Possible strength of 34)

3. Union Territories of Delhi and Chandigarh both have High Courts

4. The National Judicial Academy has been set up by the government of India

Which of these is/are CORRECT?

Solution:

1. Panchayat courts are basically Nyaya Panchayats. These are not present in every states like Delhi.  

2.As of September 2019, Supreme court had 30 judges ,the count was supposed to increase with 4 more judges taking oath.

3 is wrong because UT of Chandigarh does not have a separate HC. It functions under the judicature of Punjab & Haryana HC

4. NJA has been set up by GOI in Madhya Pradesh.

QUESTION: 6

Consider the following statements with regard to the powers enjoyed by the governor of a state of India:
1. He addresses the Legislative Assembly of the State at the Commencement of the first session of each year
2. He can send massages to the Legislative Assembly with respect to a Bill pending in the Assembly at that time
3. He can summon, prorogue and dissolve the Legislative Assembly of the State
4. He can give assent to a Bill to curtail the powers of the State High Court

Which of these are CORRECT?

Solution:

A governor is an integral part of the state legislature. In that capacity, he has the following legislative powers and functions:

  • He can summon or prorogue the state legislature and dissolve the state legislative assembly.
  • He can address the state legislature at the commencement of the first session after each general election and the first session of each year.
  • He can send messages to the house or houses of the state legislature, with respect to a bill pending in the legislature or otherwise.
  • He can appoint any member of the State legislative assembly to preside over its proceedings when the offices of both the Speaker and the Deputy Speaker fall vacant.
  • Similarly, he can appoint any member of the state legislature council to preside over its proceedings when the offices of both Chairman and Deputy Chairman fall vacant.
  • He nominates one-sixth of the members of the state legislative council from amongst persons having special knowledge or practical experience in literature, science, art, cooperative movement and social service.
  • He can nominate one member to the state legislature assembly from the Anglo-Indian Community.
  • He decides on the question of disqualification of members of the state legislature in consultation with the Election Commission.
QUESTION: 7

Consider the following statements with regard to the Chief Minister of a State in India:
1. He/She is appointed by the Governor of the State
2. He/She and his/her Council of Ministers is collectively responsible to the Governor
3. He/She must communicate to the Governor all the decisions of Council of Ministers relating to the administration of the State and proposals for legislation
4. If the Governor of the State so requires, the Chief Minister shall submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a minister but which has not been considered by the Council of Ministers.

Which of these is/are correct?

Solution:
  • The governor appoints the chief minister of a state. He or she also appoints the Advocate General and the chairman and members of the State Public Service Commission.
  • It is the duty of the Prime Minister to communicate to the President all decisions of Council of Ministers relating to administration of affairs of the Union and proposals for legislation and information relating to them.
  • To communicate to the Governor of the State all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the State and proposals for legislation.
QUESTION: 8

Consider the following statements with regard to the Advocate-General of a State in India:
1. He/She is appointed by the President of India
2. He/She can take part in the proceedings of the State Legislative Assembly
3. His/Her salary is paid from the Consolidated Fund of India
4. He/She advises the State government on legal matters

Which of these is/are correct?

Solution:

The Governor of each State shall appoint a person who is qualified to be appointed as a Judge of a High Court to be Advocate General for the State. The Governor appoints the Advocate General of the state. The person who is appointed should be qualified to be appointed a judge of a high court.
It shall be the duty of the Advocate General to give advice to the Government of concerned State upon such legal matters and to perform such other duties of a legal character; as may from time to time be referred or assigned to him by the Governor and to discharge the functions conferred on him

QUESTION: 9

Consider the following:
1. Swatantra Party
2. Hindu Maha Sabha
3. Communist Party of India
4. Bharatiya Jana Sangh

The correct chronological order of their establishment is

Solution:

Swatantra Party- 4 june 1959
Hindu Sabha - April 1915,
Communist party of india -26 December 1925
Bharatiya Jana Sangh- 21 October 1951

QUESTION: 10

Consider the following:
1. District Board
2. Municipal Corporation
3. Notified Area Authority and Town Area Committee
4. Township Committee and Port Trust

Which of these is/are urban locals body/bodies in India?

Solution:

Because these bodies are elected by public voting for developement of cities & town.

QUESTION: 11

The State Election Commissioner can be removed

Solution:

The procedure relating to the removal of a judge of the High Court by the process of impeachment is regulated by The Judges Enquiry Act (1968) -

1. Removal motion is signed by 100 members (for Lok Sabha) or 50 members (for Rajya Sabha). This is given to the Speaker/Chairman.

2. The Speaker/Chairman may admit or refuse the motion.

3. If admitted, a 3-member committee is formed by the Speaker/Chairman to investigate into the charges.

QUESTION: 12

The Members of the Panchayat Samiti are

Solution:

The samiti is elected for five years and is headed by a chairman and deputy chairman elected by the members of the panchayat samiti. One sarpanch samiti supervises the other grampanchayats. It acts as a co-ordinating body between district panchayat and grampanchayat.

QUESTION: 13

Which one of the following States was the first to introduce the Panchayat Raj system?

Solution:

The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2nd Oct 1959. The second state was Andhra Pradesh, while Maharashtra was the Ninth state. State governments during the 1950s and 60s adopted this system as laws were passed to establish panchayats in various states.

QUESTION: 14

Which one of the Articles provide for the reservation of seats for the Schedule Castes and Schedule Tribes in the Panchayats?

Solution:

243D. Reservation of seats
Seats shall be reserved for
(a) the Scheduled Castes; and
(b) the Scheduled Tribes,
in every Panchayat and the number of seats of reserved shall bear, as nearly as may be, the same proportion to the total number of seats to be filled by direct election in that Panchayat as the population of the Scheduled Castes in that Panchayat area or of the Scheduled Tribes in that Panchayat area bears to the total population of that area and such seats may be allotted by rotation to different constituencies in a Panchayat.

QUESTION: 15

The decisions of the Central Administrative Tribunals can be challenged in the Supreme Court of India under the Article

Solution:

The Central Administrative Tribunal was established in pursuance of Article 323-A of the Constitution. According to this article, the Parliament may by law exclude the jurisdiction of all Courts, except the jurisdiction of the Supreme Court under Article 136 with respect to the disputes or complaints regarding the (XI. Hence, the correct option is (b).

QUESTION: 16

Consider the following statements about Secularism:
1. It promotes religious philosophy
2. It separates religion from politics
3. It denies state support to religious organizations
4. It oppose religious ideas and ideology

Which of these statements is/are correct

Solution:

In political terms, secularism is the principle of the separation of government institutions and persons mandated to represent the state from religious institutions and religious dignitaries (the attainment of such is termed secularity).

QUESTION: 17

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answers using the codes given below.

Assertion (A) : Through Satyagraha and Ahimsa, Gandhi not merely attempted to transform the external world but also sought freedom from inner passions and impulses.

Reason (R) : Gandhi’s concept of Swaraj meant not merely freedom from external constraints but also self realisation

Solution:

Although the word swaraj means self-rule, Gandhi gave it the content of an integral revolution that encompasses all spheres of life. And in its fullest sense, swaraj is much more than freedom from all restraints, it is self-rule, self-restraint and could be equated with moksha or salvation."

QUESTION: 18

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answers using the codes given below.

Assertion (A) : Bureaucracy usurps the goal setting function which properly belong to the politicians.

Reason (R) : Bureaucracy has an inherent tendency to exceed its instrumental functions and emerge as a responsible force within society, capable of influencing the goals and character of that society.

Solution:

A is the correct option.Bureaucracy refers to both a body of non-elected government officials and an administrative policy-making group. Historically, a bureaucracy was a government administration managed by departments staffed with non-elected officials. 
Bureaucracy usurps the goal setting function which properly belong to the politicians because Bureaucracy has an inherent tendency to exceed its instrumental functions and emerge as a responsble force within society, capable of influencing the goals and character of that society.
 

QUESTION: 19

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer using the codes given below.

Assertion (A) : Regionalism in Indian politics reflects the cultural diversity of the country.

Reason (R) : The political leaders whip up the ethnic identities.

Solution:

Regionalism in India is a multidimensional phenomenon as it is a complex amalgam of geographical, historical, cultural, economic, politico-administrative and psyche factors. It is not possible to indicate exactly any particular factor, which has been solely responsible for the phenomenon of regionalism. So targeting a particular religion or ethic is just brainless business.

QUESTION: 20

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer using the codes given below.

Assertion (A) : Every municipal corporation in the country levies octroi.

Reason (R) : Octroi is a lucrative source of revenue for municipal corporations.

Solution:

Octroi has been levied on the entry of goods into municipal limits of Maharashtra by the municipal corporations of the state since 1965. It has been a cash cow since — the total collection of octroi last year for the Mumbai Municipal Corporation alone was Rs 6,770 crore, contributing to about 45 per cent of total receipts.

QUESTION: 21

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer using the codes given below.

Assertion (A) : The challenge that the Indian state is facing today is how to achieve an equivalence between the state and the civil society within a democratic framework.

Reason (R) : Criminalisation of politics, political corruption and communal violence stand in the way of creating a value based political culture.

Solution:

A is the correct option.Both A and R are true and R is the correct explanation of A
The communal politics - Criminalisation of politics, political corruption and communal violence stand in the way of creating a value based political culture has led to the Indian state to face made it difficult to achieve an equivalence between the state and the civil society within a democratic framework.
 

QUESTION: 22

Directions : The following question consist of two statements, one labelled as Assertion ‘A’ and the other labelled as Reason ‘R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer using the codes given below.

Assertion (A) : The parliamentary democratic system as adopted and operating in India is not capable of responding effectively to the challenges of economic equalities, development and social justice.

Reason (R) : The most explosive issues faced by India’s post-independence leadership have been the problems of caste oppressions and socio-economic inequalities.

Solution:

The most explosive issues faced by India’s post-independence leadership have been the problems of caste oppressions and socio-economic inequalities, is a correct statement but it is not the correct reason for the statement, The parliamentary democratic system as adopted and operating in India is not capable of responding effectively to the challenges of economic equalities, development and social justice. 

QUESTION: 23

Which one of the following statements is correct?

Solution:

The Prime Minister of France ensures the implementation of laws and exercises regulatory powers.  He is responsible for the policies of the Nation.

QUESTION: 24

The German Chancellor is elected

Solution:

In German politics, the chancellor is the equivalent of a prime minister in many other countries. The chancellor is elected by the Bundestag.

The current, official title in German is Bundeskanzler, which means "Federal Chancellor", and is sometimes shortened to Kanzler. The 8th and current chancellor is Angela Merkel, who is serving her fourth term in office. She is the first female chancellor.

QUESTION: 25

Which one of the following statements is NOT correct in respect of China?

Solution:

China is a country which has unique culture of their own and it was successfully attained in China during the period of 1964-1974 to attain self culture by the cultural revolution.

Related tests