Description

This mock test of Model Test Paper for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam.
This contains 35 Multiple Choice Questions for Class 4 Model Test Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Model Test Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4
students definitely take this Model Test Paper exercise for a better result in the exam. You can find other Model Test Paper extra questions,
long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

Which of the given rectangle has the largest perimeter?

Solution:

QUESTION: 2

Which one of the following has NO line of symmetry ?

Solution:

QUESTION: 3

Find the values of P and Q respectively.

Solution:

The common difference between each consecutive term is 1400.

So P =10200+1400 = 11600

Q = 13000+1400 = 14400

QUESTION: 4

Which house has the largest value ?

Solution:

QUESTION: 5

12 friends met at a party. Each friend shook hands with each other exactly once. Number of handshakes took place is _____.

Solution:

The first person shook hands with 11 remaining people, the second person also shook hands with 11 people, but we count 10, as the hand shake with the first person has already been counted.

Then add 9 for the third person, 8 for the fourth one & proceeding in this fashion

We get: 11 + 10 + 9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 66.

QUESTION: 6

Riya is 17th from the front in a queue. She is 19th from the end. Then how many students are there in the queue?

Solution:

QUESTION: 7

Removing which of the following square will result no change in the perimeter of the given figure?

Solution:

QUESTION: 8

If there are 6 cells around one cell, 8 cells around two cells in a row, then number of cells around a row of three cells is _____.

Solution:

QUESTION: 9

Rohan wants to move just one matchstick to make the equation correct. Which part will he take out ?

Solution:

QUESTION: 10

Find the missing number in Fig. (X).

Solution:

QUESTION: 11

Which of the following is equivalent to “five lakhs one hundred and nine”?

Solution:

QUESTION: 12

The given bar graph shows the height of five children. What is the difference between the height of the tallest child and the shortest child ?

Solution:

QUESTION: 13

The perimeter of the star equals the perimeter of the hexagon (all sides are equal). If each side of the hexagon is 20 cm long, then each side of the star is ____.

Solution:

Perimeter is the sum of all boundaries of a figure.

Hexagon has 6 sides so permieter will be 6 x side length = 6x20 = 120 cm

Now since star and hexagon have same perimeter, Star has 10 sides

so perimeter will be

10 x side length = 120

side length = 120/10 = 12cm

QUESTION: 14

If = 120 and = 100, then

Solution:

Circle * Circle = 100

Let Circle = y

y * y = 100

y^{2} = 100

y = 10

Triangle + Triangle + Circle = 120

Let Triangle = x

x + x + 10 = 120

2x = 110

x = 55

Therefore, Triangle - Circle

= 55 - 10 = 45

QUESTION: 15

Which of the following shows all the factors of 30?

Solution:

QUESTION: 16

Find the value of Y to make the expression true. 8000 = 50 × 80 × Y

Solution:

QUESTION: 17

Arrange the boxes in order, beginning from the heaviest to lightest.

Solution:

QUESTION: 18

How much does the cost ?

Solution:

QUESTION: 19

Which fraction of the given figure is unshaded?

Solution:

QUESTION: 20

Where will the minute hand point after 1 hour 45 minutes from the time shown on the clock ?

Solution:

QUESTION: 21

Roman numeral equivalent to 89 is ______.

Solution:

QUESTION: 22

What is the weight of each box?

Solution:

QUESTION: 23

In which of the following dotted lines shows a line of symmetry?

Solution:

The line in Q only, divides the figure in two equal halves

QUESTION: 24

The product X = 2 × 2 × 3 × 5 × 7 × 7 × 11 × 13 × 17 × 19 is not divisible by a number. Which is the number?

Solution:

QUESTION: 25

Find the value of X.

Solution:

X - 2 + 6 + 3 = 12

X = 5

QUESTION: 26

Jenny and Henry sold together 90 chocolates during a sales promotion. Henry sold twice as many chocolates than Jenny. How many chocolates did Jenny sell?

Solution:

QUESTION: 27

The capacity of a small container is 380 ml and the capacity of a big container is 1250 ml. If Aakash uses 8 small containers and 1 big container of water to fill up an empty tank, then what is the capacity of the tank?

Solution:

QUESTION: 28

Priya is practicing for a race. She uses the given map to find the possible routes. The route must start from her home and end at the park. She wants to run exactly 7 km. Which of the following is the best route?

Solution:

QUESTION: 29

The length of a square field is 480 m. Vishal runs 5 rounds around the field. Find the total distance ran by Vishal.

Solution:

QUESTION: 30

Looking at the adjoining figure, how many ancestors did Garima had four generations ago?

Solution:

QUESTION: 31

Arshan packed 726 burgers into packets of 3. He sold them at Rs. 2 per packet. How much did he get in all?

Solution:

QUESTION: 32

There are 200 people in a hall. They are divided equally into 7 groups of adults and 3 groups of children. If there are 2 adults in each group, then how many children are there in each group ?

Solution:

**The correct answer is d**

**Let adult number be A and children number be C**

**7A + 3C = 200……Eq..1**

**7 × 2 + 3C = 200.. Eq..2**

**14 + 3C = 200**

**3C = 200 - 14**

**3C = 186**

**C = 186/3**

**C = 62**

**There are 62 children in each of the 3 groups**

QUESTION: 33

Three friends, Payal, Latika and Megha are at the corners of a rectangular field. At which point should they meet so that the distances they walk to that point is minimized?

Solution:

QUESTION: 34

Prerna bought 80 peaches. She found out that out of every 10 peaches, 2 are rotten and had to be thrown away. How many peaches in the end are left with her?

Solution:

QUESTION: 35

In a grazing field there are 60 goats, 30 deers and 10 children. How many legs are there in the field?

Solution:

Goats and deers have 4 legs each. So number of legs of all goats and deers is

60+30 =90 x 4 = 360

and children (human) have 2 legs each, so

10 x 2 = 20 legs

total number of legs = 360+20 = 380

### Model Test Paper - GATE

Doc | 18 Pages

### BSEB-X-Model-Test-Paper-Maths

Doc | 1 Page

### Model Test Paper - Mathematics, Class 11

Doc | 5 Pages

### Model Test Paper - 1 French, Class 10

Doc | 12 Pages

- Model Test Paper
Test | 35 questions | 70 min

- Model Test Paper
Test | 40 questions | 80 min

- Model Test Paper - 1
Test | 30 questions | 60 min

- Model Test Paper - 2
Test | 30 questions | 60 min

- Model Paper – 2
Test | 50 questions | 100 min