Description

This mock test of NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam.
This contains 30 Multiple Choice Questions for Banking Exams NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams
students definitely take this NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1 exercise for a better result in the exam. You can find other NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1 extra questions,
long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer.

I. 2x^{2} - 21x + 54 = 0

II. y^{2} - 14y + 49 = 0

Solution:

QUESTION: 2

In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer.

I. x^{2} - 19x + 70 = 0

II. 2y^{2} - 17y + 35 = 0

Solution:

QUESTION: 3

In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer.

I. 3x^{2} + 5x - 8 = 0

II. y^{2} - 4y + 3 = 0

Solution:

QUESTION: 4

I. 3x^{2} + 11x + 8 = 0

II. 3y^{2} + 20y + 32 = 0

Solution:

QUESTION: 5

**In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.**

2, 11, 38, 197, 1172, 8227, 65806

Solution:

QUESTION: 6

Solution:

QUESTION: 7

In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

16, 19, 21, 30, 46, 71, 107

Solution:

QUESTION: 8

In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

7.5, 47.5, 87.5, 157.5, 247.5, 357.5, 487.5

Solution:

The given number series is based on the following pattern :

487.5 - 357.5 = 130

357.5 - 247.5 = 110

247.5 - 157.5 = 90

157.5 - 87.5 = 70

87.5 - 47.5 = 40

87.5 - 37.5 = 50

37.5 - 7.5 = 30

Clearly, 47.5 is the wrong number. It should be replaced by 37.5.

QUESTION: 9

In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

13, 16, 21, 27, 39, 52, 69

Solution:

QUESTION: 10

In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

1500, 1581, 1664, 1749, 1833, 1925, 2016

Solution:

The pattern is:+81,+83,+85,+87,+89,+91Clearly 1833is the wrong number.It should be replaced by 1836

QUESTION: 11

Study the following graph and answer the questions given below.

Runs scored by three different teams in five different cricket matches.

Q. The total runs scored by India and Australia in Match 4 together is approximately what percentage of the total runs scored by England in all the five matches together?

Solution:

Total runs scored by India and Australia in Match 4 together = 270 + 190 = 460

Total runs scored by England in all the five matches together= 160 + 180+ 230+ 220 + 150 = 940

QUESTION: 12

Study the following graph and answer the questions given below.

Runs scored by three different teams in five different cricket matches.

Q. In which match is the difference between the runs scored by Australia and England the second lowest?

Solution:

Difference between Australia and England in

The second lowest difference of runs scored was in Match 3.

QUESTION: 13

Study the following graph and answer the questions given below.

Runs scored by three different teams in five different cricket matches.

Q. In which match are the total runs scored by India and England together the third highest/ lowest?

Solution:

Total runs scored by India and England in Match

Hence the third highest/lowest was scored in Match 2.

QUESTION: 14

Runs scored by three different teams in five different cricket matches.

Q. What is the ratio of the runs scored by India in Match 5, Australia in Match 1 and England in Match 2?

Solution:

India scored in Match 5 = 220

England scored in Match 2 = 180

Australia scored in Match 1 = 260

Ratio of India : Australia : England

220 : 260 : 180

11 : 13 : 9

QUESTION: 15

Runs scored by three different teams in five different cricket matches.

Q What is the average runs scored by all the three teams in Match 3 together?

Solution:

QUESTION: 16

What should come in place of question mark (?) in the following equations?

23% of 460 × 35% of 270 × ? % of 172 = 429918.3

Solution:

QUESTION: 17

**What should come in place of question mark (?) in the following equations?**

Solution:

? = 1313 + 2121 – 1616 + 246 = 2064

QUESTION: 18

**What should come in place of question mark (?) in the following equations?**

Solution:

?=34×313+35-2627-35+46=8061

QUESTION: 19

**What should come in place of question mark (?) in the following equations?**

Solution:

?=2.5×4.5×11.2-7+7.1-1.2=124.9

QUESTION: 20

**What should come in place of question mark (?) in the following equations?**

Solution:

QUESTION: 21

A radio dealer sold a radio at a loss of 2.5%. Had he sold it for Rs. 100 more. He would have gained In order to gain he should sell it for

Solution:

QUESTION: 22

One trader calculates the percentage of profit on the buying price and another calculates on the selling price. When their selling prices are the same, then the difference of their actual profits is Rs. 85 and both claim to have made 20% profit, what is the selling price of each?

Solution:

QUESTION: 23

A person invests Rs. 12,000 as fixed deposit at a bank at the rate of 10% per annum simple interest. But due to some pressing needs he has to withdraw the entire money after 3 years, for which the bank allowed him a lower rate of interest. If he gets Rs. 3320 less than what he would have got at the end of 5 years, the rate of interest allowed by the bank is:

Solution:

Principal = Rs. 12000Rate % = 10%Interest would have been received by person in 5 years Interest received by the person after 3 years = Rs(6000 – 3320) = Rs 2680.By using formula,Rate %

QUESTION: 24

On a certain sum of money, the difference between the compound interest for a year, payable half-yearly, and the simple interest for a year is Rs. 180. If the rate of interest in both the cases is 10%, then the sum is:

Solution:

QUESTION: 25

Nikita bought 30 kg of wheat at the rate of Rs. 9.50 per kg and 40 kg of wheat at the rate of Rs.8.50 per kg and mixed them. She sold the mixture at the rate of Rs. 8.90 per kg. Her total profit or loss in the transaction was

Solution:

C.P of wheat = 30 × 9.5 + 40 × 8.5

= 285 + 340 = Rs. 625

SP of wheat = 70 × 8.9 = Rs. 623

Loss = CP – SP = 625 – 623 = Rs. 2 Loss

QUESTION: 26

200 litres of a mixture contains milk and water in the ratio 17 : 3. After the addition of some more milk to it, the ratio of milk to water in the resulting mixture becomes 7 : 1. The quantity of milk added to it was

Solution:

QUESTION: 27

A can do a piece of work in 20 days and B in 30 days. They work together for 7 days and then both leave the work. Then C alone finishes the remaining work in 10 days. In how many days will C finish the full work?

Solution:

QUESTION: 28

A, B, C walk 1 km in 5 minutes 8 minutes and 10 minutes respectively, C starts walking from a point, at a certain time, B starts from the same point 1 minutes later and A starts from the same point 2 minutes later than C. then A meets B and C after.

Solution:

Speed of A, B and C

= 200m/min, 125m/min, 100m/min

Distance travelled by B and C before A starts = 125, 200 metres

Time taken by A to meet B and C

QUESTION: 29

A farmer divides his herd of cows among his four sons so that the first son gets one-half the herd, the second son gets one – Fourth, the third son gets one– fifth and the fourth son gets 7 cows. The value of is:

Solution:

QUESTION: 30

The base and altitude of a right angled triangle are 12 cm and 5 cm respectively. The perpendicular distance of its hypotenuse from the opposite vertex is

Solution:

### Percentage Practice, Quantitative Aptitude

Doc | 16 Pages

### Quantitative Aptitude Problem Solving - 1

Video | 10:27 min

### Basic Aptitude Questions - Quantitative Aptitude

Doc | 4 Pages

- NABARD Quantitative Aptitude Practice: 1
Test | 30 questions | 25 min

- NABARD Quantitative Aptitude Practice: 2
Test | 30 questions | 25 min

- NABARD Quantitative Aptitude Practice: 5
Test | 30 questions | 25 min

- NABARD Quantitative Aptitude Practice: 3
Test | 30 questions | 25 min

- NABARD Quantitative Aptitude Practice: 4
Test | 30 questions | 25 min