NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1


30 Questions MCQ Test Zoology for Class 11 - Notes and Tests | NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1


Description
This mock test of NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chymotrypsinogen is produced by

[Uttaranchal 2004]

Solution:

Chymotrypsin is produced by pancreas. 
Chymotrypsin is a digestive enzyme that breaks down proteins.It is naturally produced by the pancreas in the human body. However, it can also be taken as an enzyme supplement to improve health and digestion and aid in the treatment of various diseases.

QUESTION: 2

 Scurvy is caused due to deficiency of vitamin :

[Uttaranchal 2005]

Solution:

Scurvy is caused by the deficiency of vitamin C. Vitamin C is also called ascorbic acid. Symptoms of it include weakness, tiredness, sore arms and legs, gum disease, bleeding, etc. It can be easily cured by giving supplements of ascorbic acid.

QUESTION: 3

Contraction of gall bladder is carried by :

[Jharkhand 2004]

Solution:

Fatty acids in the lumen of the duodenum stimulate endocrine cells to release the hormone cholecystokinin (CCK). CCK stimulates contractions in the smooth muscle of the gallbladder. CCK causes relaxation of the sphincter of Oddi, allowing bile release into the duodenum.

QUESTION: 4

In human teeth, which help in cutting

[Bihar 2004]

Solution:

The incisors at the front of the mouth have a sharp biting surface and are used for cutting or shearing food into small chewable pieces.

QUESTION: 5

HCl is secreted by which of the following cell of stomach :

[Bihar 2004]

Solution:

Peptic cells or chief cells and oxyntic cells or parietal cells are found in gastric glands of stomach. Peptic cells secrete pepsinogen and oxyntic cells secrete hydrochloric acid. Goblet cells are distributed throughout the alimentary canal and are especially abundant in duodenum. They produce mucus.

QUESTION: 6

Fatty liver syndrome is due to excessive intake of

[Bihar 2003]

Solution:

Fatty liver syndrome occurs due to excessive intake of alcohol. It is the build-up of fat in liver. Gradually the liver hardens and dries up. The healthy cells of liver are replaced by fibrous tissue. This leads to build up of scar tissue in liver and leads to cirrhosis. Due to this, activities like protein synthesis and glycolysis are greatly reduced in liver. The structure of liver also gets changed and blood flow is blocked.

So, the correct answer is 'Alcohol'.

QUESTION: 7

Enterogastrone is present in :

[Bihar 2001]

Solution:

Enterogastrone is a hormone secreted by the duodenal mucosa, when fatty food is in the stomach or small intestine. It is also thought to be released, when sugars and proteins are in the intestine. Enterogastrone is transported by the bloodstream to the glands and muscles of the stomach, where it inhibits gastric movements and secretions, possibly by blocking the production or activity of gastrin, the hormone that initially causes these functions. Enterogastrone may slow down stomach emptying by reducing the amount of acid produced. High acid content causes the valve between the stomach and intestine to relax, allowing food passage.

QUESTION: 8

Carnesial teeth are modified for :

[Bihar 2006]

Solution:

Carnassials are paired upper and lower teeth (either molars or premolars and molars)which are modified in such a way as to allow self-sharpening edges to pass by each other in a cutting manner. 
And these type of teeth is used for tearing rather than grinding it.
They are found in animals of the order Carnivora (e.g. tigers, wolves), in which they are the first molars in the lower jaw and the last premolars in the upper. Hence, Carnassial teeth are modified for tearing.

QUESTION: 9

Glisson's capsules are present in

[UP CPMT 2003]

Solution:

Glisson's capsules are the capsule of the liver of mammals. A layer of connective tissue surrounding the liver and ensheathing the hepatic artery, portal vein, and bile ducts within the liver
So, the correct answer is 'Liver'.

QUESTION: 10

Osteomalacia occurs due to the deficiency of

[UP CPMT 2001]

Solution:

Osteomalacia is a bone disease characterized by bone demineralization due to deficiency or impaired metabolism of vitamin D or phosphates. It is also called adult rickets.

QUESTION: 11

 Pulp cavity of teeth is lined by :

[UP CPMT 2002]

Solution:

The blast cells are the macrophages which eat of the damaged materials of each cell.
Such as odontoblast for teeth , osteoblastic cells for bone and chondroblast for cartilage.

QUESTION: 12

Secretion of gastric juice is controlled by :

[UP CPMT 2002]

Solution:

Gastrin is peptide hormone . it acts on parietal hormone by directly or indirectly too , by the secretion of histamine.

QUESTION: 13

Enzyme present in saliva is :

[UP CPMT 2003]

Solution:

Saliva contains the enzyme amylase, also called ptyalin, which break downs starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine. About 30% starch digestion takes place in the mouth cavity.

QUESTION: 14

Which of the following metal is present in vitamin B 12

[UP CPMT 2003]

Solution:

Vitaman B12 also known as cyanocobalamin is a maturation factor for RBc, s and contains Cobalt as a constituent metal.

QUESTION: 15

Kupffer cells are present in :

[UP CPMT 2003]

Solution:

One of the functions of the liver is to remove the poisonous substances from blood flowed by their detoxification. Kupffer cells are the large fixed phagocytic cells that are attached to the lining of the hepatic sinusoids in the liver and serve to remove pathogens and debris that enter through the hepatic portal vein at the small intestine. Kupffer cells constitute 80-90% of the tissue macrophages present in the body. Thus, the correct answer is option A.

QUESTION: 16

Teeth of rabbits are :

[UP CPMT 2004]

Solution:

Rabbits have 4 incisors, two on the top,and two on the bottom.Right behind the top incisors teeth are two small peg-like teeth called auxiliary incisions, or peg-teeth.In addition, Rabbits have cheek teeth that they use to grind their food.

QUESTION: 17

Crypts of lieberkuhn are present in :

[UP CPMT 2006]

Solution:

Crypts of Lieberkuhn are present in the 'small intestine and secrete digestive enzymes'.

QUESTION: 18

Succus entericus is also called :

[UP CPMT 2006]

Solution:

Succus entericus is also known as Intestinal juice. It is an alkaline secretion which is produced by Glands in the wall of the Duodenum. And it is secreted by Crypts of Lieberkunh. It protects the duodenum from getting damaged.

QUESTION: 19

 Dental formula of rabbit is :

[UP CPMT 2007]

Solution:

Rabbit is herbivorous animal and depends on cellulose based food. It has no canines in jaw. The dental formula is  2 0 3 3 / 1 0 2 3 for incisors, canine, premolar and molars in each jaw. Thus the canines are absent. There is a gap in both the jaws at the location of canines. It is called as diastema. The total number of teeth in upper jaw are 16 and 12 teeth in lower jaw. The total number of teeth are 28.

QUESTION: 20

Deamination occurs in :

[UP CPMT 2007]

Solution:

In deamination , the removal of an amine group  takes place from a molecule. In our human body, deamination majorly takes place in the liver, however glutamate is  deaminated in the kidneys as well . So, deamination takes place in both kidney and liver

QUESTION: 21

Dental formula of man is :

[MP PMT 2001]

Solution:

QUESTION: 22

Which of the following vitamins is essential for D.N.A. synthesis and cell division :

[MP PMT 2001]

Solution:

Folic acid is also known as Vitamin B9​. It is also referred to as folacin or folate and its chemical name is pteroylglutamic acid. Folic acid is required for DNA synthesis and cell growth and is important for red blood cell formation, energy production as well as the forming of amino acids. Folic acid is essential for creating haeme, the iron containing substance in haemoglobin, crucial for oxygen transport. It is important for healthy cell division and replication, since its involvement as coenzyme for RNA and DNA synthesis. It is also required for protein metabolism and in treating folic acid anaemia.

QUESTION: 23

Marasmus disease is caused due to :

[MP PMT 2001]

Solution:

Marasmus is caused by protein-energy-malnutrition (PEM) or deficiency of protein. The common symptoms are impaired physical growth, subcutaneous fat disappears, ribs become very prominent, limbs become thin and skin becomes dry, thin and wrinkled and  loss of weight occurs. The cure is a diet with adequate proteins and proper caloric value.

QUESTION: 24

Brunner's gland are found in :

[MP PMT 2001]

Solution:

Brunner's glands are found in the submucosa of the first part of the small intestine. These glands produce mucus which is alkaline in nature. It acts as an antacid and protects the intestine from acid chyme of the stomach. It also lubricates the intestinal wall. 

QUESTION: 25

Specific cells found in liver are :

[MP PMT 2001]

Solution: C) kupffer's cell in liver act as macrophage.
QUESTION: 26

Which of the following does not belong to vitamin B group :

[MP PMT 2002]

Solution:

Vitamin E encompasses a group of eight compounds, including α, β, γ, and δ tocopherols and α, β, γ, and δ tocotrienols, with differing biological activities. Each compound contains a hydroxyl-containing chromanol ring with a varying number and position of methyl groups between the α, β, γ, and δ forms.

QUESTION: 27

Deficiency of which vitamin causes nigth blindness :

[MP PMT 2002]

Solution:

Vitamin A is a fat-soluble vitamin that is important for vision and cell differentiation. It is an essential component of rhodopsin. Rhodopsin is essential for vision in dim light. Thus, Vitamin A deficiency leads to night blindness, which is abnormally poor vision in dim light

So, the correct answer is 'Vitamin A'.

QUESTION: 28

Certain B vitamins are:

[MP PMT 2002]

Solution:

Vitamins are important nutritional components. Vitamins are grouped into two categories fat soluble (vitamin A, D, E and K) and water soluble (vitamin B complex and C). Many component vitamins of vitamin B complex act as coenzymes during metabolic reactions example thiamine is the precursor of thiamine pyrophosphate (TPP), niacin is the precursor of nicotinamide adenine dinucleotide (NAD), riboflavin is the precursor of flavin adenine dinucleotide (FAD) etc.

QUESTION: 29

Deficiency of thiamine causes :

[MP PMT 2002]

Solution:

Vitamin B1 (Thiamine) is also known as anti beri-beri factor or antineuritic factor.  Beriberi affects peripheral nervous system, alimentary canal  and cardiovascular system. Common dietary sources of thiamine are whole grains, egg and fish etc.
So, the correct answer is 'Beri-beri'.

QUESTION: 30

Anti-sterility vitamin is :

[MP PMT 2002]

Solution:

Originally called the anti-sterility factor or anti-sterility vitamin, tocopherol comes from the Greek words tokos (“offspring”) and pheros (“to bear”). Vitamin E is essential for normal reproduction, muscle development, formation of red blood cells.