NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2


30 Questions MCQ Test Zoology for Class 11 - Notes and Tests | NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2


Description
This mock test of NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for NEET NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET Past Year Paper: Digestion & Absorption- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Digestion of protein is completed in :

[UP CPMT 2007]

Solution:

Digestion of proteins starts in stomach and is completed in intestine. The pepsin is the most important proteolytic enzyme present in stomach. It is secreted in inactive pepsinogen form which is activated on exposure to gastric acid. Pepsin breaks proteins into smaller proteoses and peptones. The peptones, proteoses are acted upon by trypsin, chymotrypsin and carboxypeptidase present in pancreatic juice. The action of these enzymes breaks peptones and proteoses into dipeptides. In intestinal juice is present aminopeptidase which finally release amino acids from dipeptides, thus finishing the digestion of proteins.

QUESTION: 2

Enterogastrone is :

[UP CPMT 2007]

Solution:

Enterogastrone , a hormone secreted by the duodenal mucosa when fatty food is in the stomach or small intestine; it is also thought to be released when sugar and proteins are in the intestine. Enterogastrone may slow down stomach emptying by reducing the amount of acid produced.

QUESTION: 3

Part of bile juice useful in digestion is : [UP CPMT 2007]

Solution:

Bile salts are one of the primary components of bile.
Bile is a greenish-yellow fluid made by the liver and stored in our gallbladder.
Bile salts help with the digestion of fats in our bodies. They also help us to absorb fat-soluble vitamins like A, D, E, and K. Hence, Part of bile juice useful in digestion is bile salt.
So, the correct answer is 'bile salt'.

QUESTION: 4

Bile secretion is proportional to the concentration of :

[MP PMT 2007]

Solution: Bile helps in the emulsification of fat...so the vagal stimulation by the fatty food in the stomach increases the bile secretion...and hence bile secretion is directly proportional to the conc. of fat.
QUESTION: 5

Secretion of pancreatic juice is stimalated by :

[MP PMT 2007]

Solution:

Secretin is the most important hormone of digestive tract. This hormone stimulates pancreas for synthesis and secretion of non enzymatic part of pancreatic juice, while pancreozymin promotes the secretion of enzymatic part of the pancreatic juice. Secretin also stimulates liver for secretion of bile juice and inhibit the gastric acid secretion in stomach and reduces rate of contraction of stomach.

QUESTION: 6

Just as hydrochloric acid is for pepsinogen, so is the :

[MP PMT 2004]

Solution:

Trypsinogen is the precursor form of the pancreatic enzyme trypsin. It is found in pancreatic juice along with amylase, lipase, and chymotrypsinogen. It is activated by enterokinase which is found in the intestinal mucosa to form trypsin. The relation between enterokinase to trypsin is same as HCl to pepsinogen, because HCl activates pepsinogen to pepsin, in the stomach.

QUESTION: 7

What is the function of goblet cells :

[MP PMT 2004]

Solution:

Function. The main role of goblet cells is to secrete mucus in order to protect the mucous membranes where they are found. Goblet cells accomplish this by secreting mucins, large glycoproteins formed mostly by carbohydrates.

QUESTION: 8

Liver is the largest gland and is associated with various functions. Choose which is not correct from the following.

Solution:

Liver is the largest gland and is associated with functions metabolism of carbohydrate, digestion of fat and formation of bile.

QUESTION: 9

​The hormone which lowers the secretion of hydro chloric acid and gastric juice is :

[MP PMT 2005]

Solution:

Enterogastrone is a hormone secreted by the duodenal mucosa, when fatty food is in the stomach or small intestine; it is also released, when sugars and proteins are in the intestine. Enterogastrone is transported by the bloodstream to the glands and muscles of the stomach, where it inhibits gastric movements and secretions, by blocking the production or activity of gastrin.

QUESTION: 10

Which of the following is different from others :

[MP PMT 2005]

Solution: Ptyalin secret from salivary gland and other from pancreas.
QUESTION: 11

Trypsin differs from pepsin because it digests :

[MP PMT 2005]

Solution:

Pepsin works in acidic medium in stomach. it releases in its inactive form that is pepsinogen and activated by hcl and converted into pepsin which further works on protein. it takes place when the stomach ph is about 1.2-1.5
Whereas trypsin works in alkaline medium in duodenum although it also helps in protein digestion.

QUESTION: 12

Pancreatic juice is :

[MP PMT 2005]

Solution: The ph of pancreatic juice is 7.4 so it is alkaline in nature.
QUESTION: 13

Scurvy disease is due to the :

[MP PMT 2005]

Solution:
QUESTION: 14

 The chemical name of vitamin D is :

[MP PMT 2005]

Solution:
QUESTION: 15

From which of the following pepsin is secreted :

[MP PMT 2007]

Solution:
QUESTION: 16

Crypts of Lieberkuhn involved in :

[MP PMT 2006]

Solution:
QUESTION: 17

What is the Function of Hydrochloric Acid?
(i) It makes pepsin enzyme effective.
(ii) It kills bacteria which may enter in stomach with food.
Q. Which of the following statements is/are correct?

Solution:
QUESTION: 18

 Vitamin-C is mainly helpful in :

[MP PMT 2006]

Solution:

Vitamin-C (Ascorbic acid) play an important role in certain metabolic reactions. This vitamin activates an enzyme that is involved in synthesis of hydroxy praline which is an integral part of collagen. Obviously it is essential for formation and growth of connective tissues cartilage, bone, teeth etc.

QUESTION: 19

A person addict for alcohol gets his liver destroyed because :

[MP PMT 2006]

Solution: A person addicted to alcohol in his body the fat begins to build up in liver cells, which die and decomposers accumulating the organ. the buildup of fat in the liver is known as steatosis. the liver becomes inflamed so immune cell cause destruction of liver tissue which appears to have an infection. so deposition of fat is the reason of destruction of liver.
QUESTION: 20

Bilirubin and Biliverdin are present in :

[MP PMT 2001]

Solution:
QUESTION: 21

Vitamin C is helpful in the :

[MP PMT 2002]

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is necessary for the growth, development and repair of all body tissues. It's involved in many body functions, including formation of collagen, absorption of iron, the immune system, wound healing, and the maintenance of cartilage, bones, and teeth.

QUESTION: 22

Secretin hormone stimulates :

[MP PMT 2007]

Solution:

Secretin is a hormone that regulates water homeostasis throughout the body and influences the environment of the duodenum by regulating secretions in the stomach, pancreas, and liver.

QUESTION: 23

The longitudinal muscular folds of inner wall of stomach are called :

[MP PMT 2007]

Solution:
QUESTION: 24

Cells of liver which act as phagocytes are :

[MP PMT 2002]

Solution:
QUESTION: 25

The crypts of lieberkuhn secret :

[MP PMT 2003]

Solution:
QUESTION: 26

The amount of gastric juice secreted per day from man's stomach is about :

[MP PMT 2003]

Solution:

A typical adult human stomach will secrete 
about 1.5 liters of gastric acid daily.

QUESTION: 27

In adults the deficiency of vitamin D causes :

[MP PMT 2003]

Solution:

Osteomalacia is softening of the bones. It occurs because of a lack of vitamin D or a problem with the body's ability to break down and use vitamin D, which helps the body to absorb calcium. The body needs calcium to maintain the strength and hardness of bones.

QUESTION: 28

The function of enterogasterone hormone is :

[MP PMT 2003]

Solution:

Enterogastrone is transported by the bloodstream to the glands and muscles of the stomach, where it inhibits gastric movements and secretions, possibly by blocking the production or activity of gastrin, the hormone that initially causes these functions.

QUESTION: 29

Brunner's glands are located in :

[MP PMT 2003]

Solution:
QUESTION: 30

Which of the following inhibits secretion of gastric juice :

[MP PMT 2003]

Solution:

Gastrin is secreted in stomach by the parietal cells and stimulates the secretion of gastric juices from the gastric glands.

Secretin is secreted in duodenum and stimulates the secretion of pancreatic juice but inhibits the secretion of gastric juices.

Enterogastrone is secreted from the duodenal mucosa and decreases the secretion of gastric juices.

Cholecystokinin is secreted from the duodenum and causes contraction of gall bladder and secretion of pancreatic juice into duodenum.

So, the correct answer is 'Enterogastrone'.