NEET UG Botany Mock Test 1


45 Questions MCQ Test NEET Mock Test Series 2020 & Past Year Papers | NEET UG Botany Mock Test 1


Description
This mock test of NEET UG Botany Mock Test 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 45 Multiple Choice Questions for NEET NEET UG Botany Mock Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NEET UG Botany Mock Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this NEET UG Botany Mock Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other NEET UG Botany Mock Test 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Meiosis occurs in

Solution:

Megaspore mother cell is diploid so meiosis occur in it.

QUESTION: 2

Mitotic anaphase differs from metaphase in possessing

Solution: D) Same number of chromosome and half number of chromatids - each chromosome separates into its two chromatids at anaphase.
QUESTION: 3

Which of the following is a social foresting species with multiple utility?

Solution:

Leucaena leucocephala (Subabul) is a social foresting species with multiple utility like green manure, biomass production, food for humans, pulpwood for paper industry etc

QUESTION: 4
The product of hybridization is known as
Solution:
QUESTION: 5
Mitosis can be studied in
Solution:
QUESTION: 6

Which among the following is the man made cereal?

Solution:

Because triticale is the only cereal obtained from hybridization where the required character of 2 different or similar species and merged to form new individual

QUESTION: 7

During extreme aridity, Desert Rat

Solution:

The kangaroo rat or the dessert rat is one of the common animal found in the arid regions. The animals and the plants which live in the desserts have certain adaptations which enable the organism to survive in the extreme climate. The water which is produced as the product of the metabolic reactions is known as the metabolic water. The kangaroo rat uses the metabolic water which is produced by the reactions in the body rather than the less amount of water which is available in the environment.

QUESTION: 8

Green plants constitute

Solution:

It is because they are primary source of energy and every food chain start with a producer because they produce their own food and pass energy for the other tropical level

QUESTION: 9
Energy enters into the ecosystem through
Solution: Sun is the ultimate source of energy and plants (producers) are the only ones who can convert sunlight into chemical energy. Hence producers bring energy into the ecosystem.
QUESTION: 10

IPM (Intergrated Pest Management) involves

Solution:

Integrated pest management (IPM) combines the use of biological, cultural and chemical practices to control insect pests in agricultural production.It seeks to use natural predators or parasites to control pests, using selective pesticides for backup only when pests are unable to be controlled by natural means.

QUESTION: 11
A plant with both male and female flowers borne over it is
Solution: Monoecious” is translated as “single house,” meaning that male and female flowers are found on a single individual. This contrasts with the translation of dioecious, which is “double house.” This means that male flowers are on one plant and female flowers are on another plant.
QUESTION: 12

During DNA replication, the strands separate by

Solution:

DNA helicase is responsible for opening up our DNA to allow for replication as well as the transcription of our DNA . A DNA helicase is an enzyme that function by melting the hydrogen bonds that hold the DNA into the double helix structure .It is also know as Unwindase.

QUESTION: 13
In vitro synthesis of RNA and DNA was carried out first by
Solution: Kornberg's success in unraveling the process of coenzyme synthesis established him as a biochemist by the early 1950s. It had also suggested to him that other large molecules such as the nucleic acids RNA and DNA would be synthesized in a similar way. He began his investigations into nucleic acid synthesis during the same years that James Watson and Francis Crick, among others, were trying to work out the likely structure of DNA.
QUESTION: 14

Which one codes for an amino acid

Solution:

A codon is a trinucleotide sequence of DNA or RNA that corresponds to a specific amino acid. The genetic code describes the relationship between the sequence of DNA bases (A, C, G, and T) in a gene and the corresponding protein sequence that it encodes. The cell reads the sequence of the gene in groups of three bases. There are 64 different codons: 61 specify amino acids while the remaining three are used as stop signals.

QUESTION: 15
The number of prothallial cells in male gametophyte of Pinus is/are
Solution:
Two prothallial cells are present in pinus.
3. In pinus prothallial cells start disintegrating even prior to pollination.
4. Pollination takes place at 4-celled stage in pinus, i.e. two prothallial cells, a generative cell and a tube cell.

QUESTION: 16

An allele is dominant if it is expressed in

Solution:
QUESTION: 17
Mendel formulated the law of purity of gametes on the basis of :
Solution: The reason is simple. it was due to the monohybrid cross that Mendel could find that characters that we are not expressed in the F1 generation where expressed in the F2 generation .this could mean gametes independently contained alleles.
QUESTION: 18
F₂ generation of a cross between two white flowered strains of Sweet Pea yields 9 purple flowered plants : 7 white flowered plants. This is an example of
Solution:
QUESTION: 19

Photosystem-II takes place in

Solution:

PS II occurs mostly on the granal lamellae of the chloroplast. PS II uses light energy for photolysis of H2O molecules, or oxidizing H2O molecules producing electrons, protons (H+) and O2.

QUESTION: 20

Plants detoxify heavy metals by means of

Solution:

Plants respond to heavy metal toxicity in a variety of different ways. Such responses include immobilization, exclusion, chelation and compartmentalization of the metal ions, and the expression of more general stress response mechanisms such as ethylene and stress proteins. Phytochelatins are oligomers of glutathione, produced by the enzyme phytochelatin synthase. They are found in plants, fungi, nematodes and all groups of algae including cyanobacteria. Phytochelatins act as chelators, and are important for heavy metal detoxification. They are abbreviated PC2 through PC11.

QUESTION: 21

In presence of high concentration of oxygen,RuBP carboxylase converts RuBP to

Solution:

C2 cycle or photo respiration will begin and PGA &Phosphoglycolate is formed so,option D..

QUESTION: 22

Light energy is changed to chemical energy in the process of

Solution:

Photosynthesis in plants converts solar energy into chemical energy using electrons and protons from water.

QUESTION: 23

According to their modes of nutrition, the fungi are classified into

Solution:
QUESTION: 24

The first step in photosynthesis is the

Solution:

When light is incident on chloroplast, firstly exciting of an electron and then next reactions will occur.

QUESTION: 25

Which of the following depicts the characteristic of both plants and animals?

Solution:

In the old 5 kingdom system, the group Protista was created because there were some organisms (like Volvox and Euglena) that the scientists could not decide to which of the other groups (Monera, Fungi, Plantae and Animalia) they should belong. They have characteristics of both plants (chloroplasts with chlorophyll, so they can photosynthesize) and of animals (they have flagellae, and for colonies that are capable of coordinated movement).

QUESTION: 26

Agent orange is

Solution:

Agent Orange is an herbicide and defoliantchemical, one of the "tactical use" Rainbow Herbicides. It is widely known for its use by the U.S. military as part of its herbicidal warfare program, Operation Ranch Hand,during the Vietnam War from 1961 to 1971.It is a mixture of equal parts of two herbicides, 2,4,5-T and 2,4-D. In addition to its damaging environmental effects, traces of dioxin (mainly TCDD, the most toxic of its type) found in the mixture have caused major health problems for many individuals who were exposed.

QUESTION: 27

Bending of stem towards light is

Solution:

Heliotropism is a response to sunlight as opposed to general light conditions. Various plants show heliotropism the most obvious being the sunflower that racks the suns path during the day.
Phototropism is a more general response to light by various parts of a plant. Normally the leaves and flowers tend to seek light while the roots tend to have a negative phototropism.

QUESTION: 28
If a tree flowers thrice in a year in October, January and July in northern India, the plant is
Solution: Since flowering can take place during any part of the year therefore the plant is not senstitive to photoperiod.
QUESTION: 29
Nitrogen fixation occurs in
Solution: Nitrogen fixation occurs in some bacteria as rhizobium,cyno bacteria as nostok , anabaena , in node of root of legumes.
QUESTION: 30

In which one of the following pathogens do the cells of promycelium after the germination of teleutospore produce infection hyphae instead of basidiospores?

Solution:

In Basidiomycetes five type of spores are produced through spermatization mostly (eg puccnia ), but in case of ustilago triticum it forms hyphae as opposed to basidiospores as formed in puccinia

QUESTION: 31

Which one contains only living cells ?

Solution:

Parenchyma have primary cell wall and retains the ability for future cell division. They form 'filler' tissues in soft part of plants and are usually present in medullary rays and hence are called living cells.

QUESTION: 32

SO₂ affects

Solution:

It is an air pollutant and it affects metabolic activity of cell and disrupts the transport system of the cell and hence affect the whole membrane system.

QUESTION: 33

A person has impaired nervous system and signs of madness due to continued intake of metal contaminated water. The metal is

Solution:

Lead always impaire our nervous system when anyway it enters in our body.

QUESTION: 34

Which part of the reproductive structure produces both enzymes and hormones?

Solution:

Tapetum synthesizes callase enzyme which dissolves callose. It produces many hormones ,amino acids and nutrious substances that are needed for pollen grains.

QUESTION: 35

Study of formation, growth and development of new individual from an egg is

Solution:

Embryology is defined as the branch of biology and medicine that studies embryos and how they develop. The study of how human embryos develop from fertilization to birth is an example of embryology.

QUESTION: 36

Plants often reproduce vegetatively by forming new plants from portions of their

Solution:

Asexual plant propagation methods produce new plants from vegetative parts of the original plant, such as the leaves, stems and roots. These methods are generally referred to as vegetative propagation.

QUESTION: 37

Energy currency (reservoir) of the cells is

Solution:

Adenosine triphosphate (ATP) is a complex organic chemical that provides energy to drive many processes in living cells, e.g. muscle contraction, nerve impulse propagation, and chemical synthesis. Found in all forms of life, ATP is often referred to as the "molecular unit of currency" of intracellular energy transfer

QUESTION: 38
Anaerobic respiration is
Solution: Anaerobic respiration means that the respiration which occur in absence of oxygen . In human body mostly occur aerobic respiration but when we need extra energy then it is occurrence like, in muscles. so it is also known as intra- molecular respiration.
QUESTION: 39

Which is worng about cytochrome P-450 ?

Solution:

Cytochromes P-450 are proteins of the superfamily containing heme as a cofactor and, therefore, are hemeproteins. CYPs use a variety of small and large molecules as substrates in enzymatic reactions. They are, in general, the terminal oxidase enzymes in electron transfer chains, broadly categorized as P450-containing systems. The term "P-450" is derived from the spectrophotometric peak at the wavelength of the absorption maximum of the enzyme (450 nm) when it is in the reduced state and complexed with carbon monoxide. Most CYPs require a protein partner to deliver one or more electrons to reduce the iron (and eventually molecular oxygen). Depending on the substrate and enzyme involved, P-450 enzymes can catalyze any of a wide variety of reactions. A hypothetical hydroxylation is shown in this illustration. After the product has been released from the active site, the enzyme returns to its original state, with a water molecule returning to occupy the distal coordination position of the iron nucleus. 

So the correct option is 'it is a coloured cell'.

QUESTION: 40
Velamen is found in
Solution: Velamen is a spongy tissue found in aerial or hanging roots of epiphytes (eg : Orchids-Vanda ) It absorbs atmospheric moisture by imbibition.
QUESTION: 41

Modification of stem into leaf like cladodes is found in certain

Solution:

Cladodes are the modification of stem in leaves which contains chlorophyll for the process photosynthesis in xerophytes plants.

QUESTION: 42

Feathery stigma are present in-

Solution:

Wheat has animophilly mode of Pollination, and feathery stigma is a characteristic of animophillus flower

QUESTION: 43

Stomata of a plant open due to

Solution:

This is due to sodium pottasium pump hence when sodium go out of the pottasium ions took the inside place and vice versa.

QUESTION: 44

Which of the following is used to determine the rate of transpiration in plants ?

Solution:

A potometer is a device used for measuring the rate of water uptake of a leafy plant shoot. The main reason for water uptake by a cut shoot is transpiration (evaporation in plants) and is affected by the transpiration stream.

QUESTION: 45

Of the processes which occur in leaves, the one which may lower their temperature (cooling effect)is

Solution:

Transpiration lowers the temperature as during transpiration liquid water is absorbed by the plant. In the cells surrounding the substomata chamber, water evaporates from the cell wall into the chamber. When the stomata are open water vapour diffuses out into the chamber Transpiration cooling energy is needed to evaporate liquid into vapour. Energy is absorbed into liquid water and this reduces the temperature of the surrounding plant tissue and nearby atmosphere

Similar Content

Related tests