NTSE Level Test: Forest & Wildlife Resources


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | NTSE Level Test: Forest & Wildlife Resources


Description
Attempt NTSE Level Test: Forest & Wildlife Resources | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Bengal tiger is specifically found in ______.

Solution: The Bengal tiger is named after the Indian province of Bengal and is primarily found in India. Bengal tigers live in the forests, hills and mountainous regions of India. They are found in the tropical rainforests of southern India, as well as mangrove swamps, open grasslands and dried forests or scrubland.

QUESTION: 2

Species, which are in danger of extinction, are called ______.

Solution: Species which are facing high risk of extinction are called endangered species.

QUESTION: 3

The species which are not found in the areas of their occurrence are known as

Solution: The species which are not found after searching known areas where they may occur is said to have undergone extinction.
  • Extinction in biology or ecology means the end of organism or group of organisms.

  • Some of the animals that faced extinction are woolly mammoth, stellar sea cow, dodo etc.

QUESTION: 4

The forests seen in Assam and Meghalaya are ______ forests.

Solution: Evergreen forests are found in the Assam Valley, the foothills of the eastern Himalayas and the lower parts of the Naga Hills, Meghalaya, Mizoram and Manipur, where the rainfall exceeds 2,300 mm (91 in) per annum.

QUESTION: 5

The state which has attained the dubious distinction of being a topper in the list with the highest encroachment of forest land is ______.

Solution: The state Haryana has attained the dubious distinction of being a topper in the list with the highest encroachment of forest land.

QUESTION: 6

The forests which are dense and unapproachable, and are not classified are known as

Solution: The forests which are dense and unapproachable, and are not classified are known as unclassified forest.

QUESTION: 7

Which is a medicinal plant used to treat some types of cancer?

Solution: Himalayan Yew is a medicinal plant. It is found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. It is used in making drugs. These drugs are used for treating some types of cancer.

QUESTION: 8

Name an endangered wildlife animal among the following

Solution: Among the given options, India Rhino is an endangered animal. In 2012, the IUCN Red List included 3079 animal and 2655 plant species as endangered (EN) worldwide.

QUESTION: 9

When was the programme of Biosphere Reserve initiated by UNESCO?

Solution: Launched in 1971, UNESCO's Man and the Biosphere Programme (MAB) is an Intergovernmental Scientific Programme that aims to establish a scientific basis for the improvement of relationships between people and their environments.

QUESTION: 10

The name of medicinal ______ plant under the threat of extinction is the

Solution: The name of a medicinal Himalayan yew plant under the threat of extinction.

QUESTION: 11

Species, found in areas isolated by geographical barriers, is called

Solution: Endemic species are species which are found isolated by geographical barriers.

QUESTION: 12

The number of plant species considered to be endangered in India is:

Solution: The number of Endangered Species: 79 species of mammals, 44 of birds, 15 of reptiles, and 3 of amphibians, 1,500 plant species are considered endangered.

QUESTION: 13

Wildlife species that is classified as rare species in India is

Solution: The brown bear—the Himalayan brown bear is an endangered animal that can be found in some of the most remote mountain regions of Nepal, India, Pakistan and Tibet.

QUESTION: 14

What is IUCN?

Solution: International Union for Conservation of Nature

QUESTION: 15

The number of zoological parks in India is

Solution: 72 zoological parks zoos in India | nature wildlife in India.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code