NTSE Level Test: Life Processes


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | NTSE Level Test: Life Processes


Description
This mock test of NTSE Level Test: Life Processes for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 NTSE Level Test: Life Processes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NTSE Level Test: Life Processes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this NTSE Level Test: Life Processes exercise for a better result in the exam. You can find other NTSE Level Test: Life Processes extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

During systole of ventricle

Solution: During ventricular systole, blood from the left ventricle moves out to the systemic circulation. Deoxygenated blood from the right ventricle moves out into the pulmonary artery to reach the lungs.
QUESTION: 2

From which part of the alimentary canal does chemical digestion begins?

Solution: Chemical digestion involves enzymes. In the mouth, chemical digestion is initiated when the food comes in contact with saliva, which is secreted by salivary glands. It contains salivary amylase which begins the digestive process by breaking down starch and converting it into maltose. Chemical digestion then further continues in stomach and then finally in the small intestine.
QUESTION: 3

Atrial natriuretic factor

Solution: The atrial natriuretic hormone (ANP) is a cardiac hormone in which genes and receptors are widely present in the body. Its main function is to lower blood pressure and to control electrolyte homeostasis. So the correct option is 'Increase blood pressure'.
QUESTION: 4

Kidney has neurons for the digestive function.

Solution: The kidney is the excretory organ of the vertebrates. Each kidney has nearly one million complex tubular structures called nephrons, which are the functional units of the kidney and serve to filter wastes from the blood
QUESTION: 5

Which of the following sequences is truly a systemic circulation pathway?

Solution: Systemic circulation carries blood from the heart to the tissues and then carries deoxygenated blood from tissues towards the heart. It helps to distribute the nutrients to different tissues and picks the carbon dioxide and waste. Systemic circulation involves the movement of blood from lungs to the left auricle through pulmonary vein, which is then pumped to the left ventricle. From here the blood goes through the aorta which divides into arteries. The arteries carry the blood towards the tissues and the deoxygenated blood is returned to the right auricle through veins. Thus the correct option is (b)
QUESTION: 6

Which is the characteristic of heterotrophs?

Solution: Difference between autotrophs and heterotrophs is as follows

1. Autotrophs are the organisms that prepare their own food, whereas, heterotrophs are the organisms that are dependent on other organisms for food.

2. Autotrophs have chlorophyll, whereas, heterotrophs lack chlorophyll.

QUESTION: 7

The heart is covered by

Solution: The heart is covered by pericardium. It is a fluid-filled sac It protects the heart. It is made up of an outer fibrous layer and inner serous membrane. Beneath pericardium, epicardium is present. It is the outer layer of muscle covering the external surfaces of the heart. Endocardium is the inner layer of the heart.
QUESTION: 8

Autotrophs and heterotrophs differ in

Solution: Autotrophs are organisms that can produce their own food using light energy through photosynthesis or by using chemical energy through the process of chemosynthesis.

Hence, autotrophs obtain carbon from inorganic sources like carbon dioxide.

Heterotrophs cannot synthesize their own food and are dependent on other organisms for nutrition.

Hence, heterotrophs obtain reduced carbon in the form of carbohydrates from other organisms.

QUESTION: 9

Lymph can be defined as

Solution:
  • Lymph is a colorless fluid, containing specialized lymphocytes, which are responsible for the immune responses of the body.

  • Lymph is also an important carrier for nutrients, hormones, etc. Fats are absorbed through lymph in the lacteals present in the intestinal villi. Lymph lacks RBCs and platelets.

  • Lymph contains white blood cells. So option (d) is correct.

QUESTION: 10

Minerals absorbed by roots move to the leaf through

Solution: Mineral salts absorbed by the roots move laterally from epiblema to xylem through cortex, endodermis, and percycle. Finally, they are transported upwards through xylem along with the transpiration stream.
QUESTION: 11

The process of taking in CO2 by plants and releasing O2 is component of

Solution: The process of taking in CO2 by plants and releasing O2 is the component of Photosynthesis. Photosynthesis is an anabolic process happening in green plants during which the plant body synthesizes its own food material by taking carbon dioxide from the atmosphere and water from soil in presence of sunlight. It proceeds in the sequence of light phase and dark phase. The food formed by the process of photosynthesis is glucose. CO2 which is taken by the plants is released by humans as the by-product of respiration and O2 released by plants is taken by humans for respiration.
QUESTION: 12

Choose the correct answer from the alternatives given: The respiratory centre, which regulates respiration in humans is located in ______________.

Solution: The medulla oblongata is the primary respiratory control center. Its main function is to send signals to the muscles that control respiration to cause breathing to occur. There are two regions in the medulla that control respiration: The ventral respiratory group stimulates expiratory movements.
QUESTION: 13

Which of the following part/s of the human digestive system involves both chemical and mechanical ways of digestion?

Solution: a) Oesophagus: It is a long tube-like structure that leads food from mouth to stomach by peristalsis movement of muscles.

b) Stomach: It is the digestive part which is J shaped and store food around 4-5 hours and churn the food with churning movement and acid and pepsinogen mix with the food which forms pepsin which helps in the digestion of protein.

c) Mouth: It is the first part of the digestive tract where food is broken down into a paste by teeth and digestion of starch starts here with the help of enzyme salivary amylase. So the correct option is 'Both B and C'.

QUESTION: 14

Water lost by transpiration is?

Solution: Transpiration is a process by which the moisture is carried through plants from the roots to the stomata where it is converted into vapour and is released out to the atmosphere that is the evaporation of water from plant leaves. Transpiration along with evaporation of moisture from land produced two-third of atmospheric moisture.
QUESTION: 15

Doctors measure the blood pressure with the instrument known as__________.

Solution: The sphygmomanometer is a device used by doctors to measure the blood pressure of the patient. It measures the systolic and diastolic brachial artery pressure.

Similar Content

Related tests