NTSE Level Test: Resources And Development


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | NTSE Level Test: Resources And Development


Description
This mock test of NTSE Level Test: Resources And Development for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 NTSE Level Test: Resources And Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NTSE Level Test: Resources And Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this NTSE Level Test: Resources And Development exercise for a better result in the exam. You can find other NTSE Level Test: Resources And Development extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is an inexhaustible resource?

Solution: Based on the availability, resources are classified as renewable, which is also called as inexhaustible resources and nonrenewable which are used up during the course of time.

QUESTION: 2

Rocks and metals are resources.

Solution: All those things which are composed of non-living things are called abiotic resources. For example, rocks and metals.

QUESTION: 3

Who will maintain the organic matter of the soil?

Solution: Bacteria and fungi carry out the decomposition of plant residues, breaking them down and holding the nutrients in their bodies; this prevents the nutrients leaching out into the soil.

QUESTION: 4

The state, which is the best example of gully erosion is ______.

Solution: The running water cuts through the clayey soils and makes deep channels known as gullies. The land becomes unfit for cultivation and is known as bad land. In the Chambal basin, such lands are called ravines. Chambal is in the state of Madhya Pradesh.

QUESTION: 5

Biotic resources are those obtained from the

Solution: Biotic resources are resources or substances which are derived from the biosphere like living things and from forest and the materials derived from them.

QUESTION: 6

The lower horizon of desert soil has deposits of______.

Solution: Deserts soils are usually light coloured with minimal humus content due to which the plant productivity is low. Also, the water-retaining capacity is very less. However, they are rich in minerals- calcium carbonate (caliche), gypsum, and/or salts.

QUESTION: 7

A: Fossil fuels are an important source of energy.

R: Fossil fuels provide energy to different industries.

Solution: The major energy sources are fossil fuels such as coal, petroleum and natural gases. They are an important source of energy for modern technology. Fossil fuels are used in industry, thermal plants, agricultural operations, automobiles etc.

QUESTION: 8

Which of the weathering agents is almost peculiar to the Indian Himalayas?

Solution: A glacier erodes through a process called 'plucking' in which it lifts pieces of rock and transports them. In the Himalayan region, the glacier is the major weathering agent.

QUESTION: 9

Black cotton soil of the Deccan region is associated with ______ rocks.

Solution: Black soil is typical of the Deccan trap (Basalt) region spread over northwest Deccan plateau and is made up of volcanic lava flows.

QUESTION: 10

In areas getting more than 200cms of annual rainfall, which type of soil is found?

Solution: Intensive leaching is the primary explanation for the formation of laterite soils. Owing to heavy tropical rainfall more than 200 cms and high temperatures, leaching occurs.

QUESTION: 11

Soil can be conserved in a best on the hills by which of the cultivating methods?

Solution: Ploughing along the contour lines can decelerate the flow of water down the slopes. This is called contour ploughing. This is the best method to reduce soil erosion in the hilly areas.

QUESTION: 12

Which of the following statements represents characteristics of black soil?

1) It develops cracks during hot weather

2) Iron content present in this soil turns into iron oxide due to diffusion.

3) It's made of fine clay particles

4) It retains moisture for long

Solution: The black soils are made up of extremely fine clayey material and develop cracks during hot weather. They are well known for their capacity to hold moisture. They are rich in soil nutrients such as calcium carbonate, potash, lime etc.

QUESTION: 13

Minerals are ______ resource.

Solution: Renewable resources are those which get renewed or replenished quickly, for ex- wind energy, solar energy etc.

QUESTION: 14

Natural resources are resources?

Solution: Natural resources are the resources that exist without action of humankind; this includes all valued characteristics such as magnetic, gravitational, electrical properties and forces etc.

QUESTION: 15

Arches, stacks and caves are formed by erosional features of ______.

Solution: Caves, arches, stacks, and stumps are erosional features that are commonly found on a headland. Cracks are widened in the headland through the erosional processes of hydraulic action and abrasion. As the waves continue to grind away at the crack, it begins to open up to form a cave.

Similar Content

Related tests