Named, Rearrangement & Reagent


20 Questions MCQ Test GATE Chemistry Mock Test Series | Named, Rearrangement & Reagent


Description
This mock test of Named, Rearrangement & Reagent for Chemistry helps you for every Chemistry entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Chemistry Named, Rearrangement & Reagent (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Named, Rearrangement & Reagent quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemistry students definitely take this Named, Rearrangement & Reagent exercise for a better result in the exam. You can find other Named, Rearrangement & Reagent extra questions, long questions & short questions for Chemistry on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The major product formed are 

Solution:

First step is Freidel Craft alkylation and second step is wolf-Kishner reduction. Therefore, opteion (c) iscorrect.

QUESTION: 2

The product formed and the reaction name is 

Solution:

QUESTION: 3

The major product (P) formed is

Solution:

Step - 1: Hoffman bromode degradation(amide is converted into 10 amine)
Step - 2: Diazotization; followed by decarboxylation and removal of N2 gas by heat.

QUESTION: 4

The major product (P) formed is

Solution:


QUESTION: 5

The major product (P) formed is

Solution:

This is asymmetric induction, followed by metal reduction by LiA1H4.

QUESTION: 6

The following reaction is

Solution:
QUESTION: 7

The major product (P) formed is

Solution:

 

QUESTION: 8

The rearrangement involved is

Solution:
QUESTION: 9

The products formed in the following reaction sequence are

Solution:


Oxalic acid is a mild acid, it will not isomerize.

QUESTION: 10

The major product (A) formed is

Solution:

The chelation effect in OH group is not given by the hydroxylation process because of steric effect.

QUESTION: 11

The major product (P) is formed

Solution:

It is the Swern-Oxidation with in absence of base. So, substitution product will be formed

QUESTION: 12

Major product (P) formed is

Solution:

This is acyl ion reaction mechanism is shown below :
 
 
 

QUESTION: 13

The product formed is

Solution:



QUESTION: 14

The major product formed is

Solution:

DIBAL-H changes α - β unsaturated ester into alchol.

QUESTION: 15

The product formed is

Solution:

  

QUESTION: 16

The major product formed is

Solution:


L-selective role is a Bulky reagent. So, will attack from equatorial side of the carbonyl group.

QUESTION: 17

How many of following rearrangements form isocyanate______

Solution:

In the above rearrangement, Curtius, Hoffman, Lossen and Schmidt form isocyanate intermediate.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18


In the above structure, how many functional groups are reduced by LiAlH4.


Solution:

Total number of five functional groups reduced by LiAlH4.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19


In the above structure, how many functional groups not reduce by borane


Solution:

 

In the above structure, RCOCl and R-NO2 are not reduce by Borane.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20


In the above reaction, total number of hydroxyl group is/are oxidised _____________


Solution:

Similar Content

Related tests