Noun MCQ 1


20 Questions MCQ Test English for CLAT | Noun MCQ 1


Description
This mock test of Noun MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Noun MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Noun MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Noun MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Noun MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Order has been issued (A) / for his transfer to another district (B) / but he has not received them so far (C) / No error (D)

Solution:

Correct answer :-a

‘Orders have been’ in place of ‘order has been’.

QUESTION: 2

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

Although she has studied (A) / English for almost a year (B) / she is yet to learn the alphabets.(C) / no error (D)

Solution:

‘Alphabet’ in place of ‘alphabets’

QUESTION: 3

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

There are two scores of books (A) / which are lying (B) / unused in the library (C) / no error (D)

Solution:

Score’ in place of ‘scores’.

QUESTION: 4

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Children are prone (A) / to making mischiefs (B) / if they have nothing to do.(C) / no error (D)

Solution:

‘Mischief’ in place of ‘mischiefs’.

QUESTION: 5

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Sheeps are economically useful (A) / and so they are reared (C) / in the hills.(C) / no error (D)

Solution:

‘Sheep’ in place of ‘sheeps’

QUESTION: 6

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I have not gone through (A) / the letter and so I am not aware (B) / of its content (C) / no error (D)

Solution:

of it's content is the correct answer. 

It should be like:- 

" Of it's contents"

(This is gramatticaly correct) 

QUESTION: 7

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I shall not attend the meeting (A) / since I have many works to complete (B) / within allotted time.(C) / no error (D)

Solution:

Option ( b) is correct answer. 

" Since I have many works to complete "

 There is a Graametical error. 

Instead of " Many works " 


" Much work" Should be used.

QUESTION: 8

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

You should always be (A) / true to your words (B) / if you are to succeed in life.(C) / no error (D)

Solution:

The correct option is B.

 ‘word’ in place of ‘words’.

QUESTION: 9

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

It is a pity (A) / that even five years old boy (B) / are engaged in hazardous factories (C) / no error (D)

Solution:

Option ( b) is correct

" That even give years old boy"

There is a grammatical error. 

Instead of "  Years old boy" ,, " Year old boys"  Should be used.

QUESTION: 10

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I gave him (A) / two hundred rupees notes (B) / for depositing.(C) / no error (D)

Solution:

‘Rupee’ in place of ‘rupees’.

QUESTION: 11

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

It is not my business (A) / to give an advice to those (B) / who are not sensible enough to deal with their own problems. (C) / no error (D)

Solution:

Advice is Singular Uncountable Noun. So, an will not be there.

QUESTION: 12

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I don’t think (A) / it is your house (B) / it is somebody’s else. (C) / no error (D)

Solution:

Option ( c) is correct


" It is somebody else's "

QUESTION: 13

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

She misplaced her spectacle (A) / and is now feeling (B) / great difficulty in studying (C) / no error (D)

Solution:

‘Spectacles’ in place of ‘spectacle’.

QUESTION: 14

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Arabian nights are (A) / a collection of (B) / very interesting episodes of adventure, (C) / no error. (D)

Solution:

"Arabian nights are" 

There is an error in the sentence. 

Instead of  are, " Is "  Should be used. 

QUESTION: 15

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I hope to visit (A) / my uncle only next year (B) / during summer vacations (C) / no error (D)

Solution:

‘Vacation’ in place of ‘vacations’.

QUESTION: 16

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Ration has run out (A) / and the District Magistrate (B) / has been informed (C) / no error (D)

Solution:

‘Rations have’ in place of ‘ration has’.

QUESTION: 17

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

The table’s wood (A) / is infested with mite (B) / and I am likely to dispose it off (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘table’s wood’ by ‘wood of the table’.

QUESTION: 18

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

The morale of the army (A) / was high because the news (B) / coming from the front are very encouraging. (C) / no error (D)

Solution:

Since the tense used in the opening clause is simple past (was) , the tense in the other clause must also be in simple past in this case.

According to Subject verb concord rules , news is taken as singular verb.

So, the correct sentence is:- 

The morale of the army was high because the news coming from the front was very encouraging.

QUESTION: 19

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

I can’t come to you now (A) / because a lot of works (B) / remains to be done. (C) / no error (D)

Solution:

‘Work’ in place of ‘works’.

QUESTION: 20

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

A farmer was leading oxes (A) / to his field for ploughing (B) / early in the morning. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘oxes’ by ‘oxen’ .

Similar Content

Related tests