Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test


15 Questions MCQ Test | Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test


Description
This mock test of Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for LR Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test exercise for a better result in the exam. You can find other Number And Letter Series - Practice Test (With Solutions) CAT, Common Admission Test extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

0, 3, 8, 15, 24, 35, 48?

Solution:

The series is following the pattern +3, +5, +7, +9, +11, +13 and hence the next term should be 48 + 15 = 63. Answer is option (b).

QUESTION: 2

Obtain the missing term B, G, K, ?

Solution:

The series is defined by the 2nd, 7th, 11th term of the alphabet. Hence, the next term would be the 14th term i.e., N. Option (a) is the correct answer.

QUESTION: 3

1, 121, 12321, 1234321, ___?

Solution:

The series is representing the values of 12, 112, 1112, 11112. Hence, the next value would be 111112 = 123454321, so option (a) is the answer.

QUESTION: 4

31, 32, 36, 45, ?

Solution:

+1, +4, +9, thus +16 and hence the next term should be 61. Correct answer is option (c).

QUESTION: 5

83, 82, 80, 77, ?

Solution:

The logic of the series is –1, –2, –3 and hence –4 should give us 73. So, the answer is option (b).

QUESTION: 6

1,1,5,49,11,169,19,?

Solution:

There are two series intermingled in the given series of numbers. 1, 5, 11, 19 and the other series is 12, 72, 132 and 192 = 361. Hence, option (d) is the answer.

QUESTION: 7

45678912, 5678912, 567891, ?

Solution:

We are consecutively deleting one digit from the left and then one digit from the right and then the next move has to be to delete one digit from the left. Hence, the answer is option (b).

QUESTION: 8

(1, 1), (2, 16), (3, 81), ?

Solution:

The relationship followed in each bracket is the fourth power of the first digit in the bracket.
Hence, option (c) is correct.

QUESTION: 9

40, 24, 16, 12, 10, 9, ?

Solution:

The series follows a logic of –16, –8, –4, –2, –1. Hence, the next term in the series would be 9 – 0.5 = 8.5. Correct answer is option (a).

QUESTION: 10

729, 1331, 1728, ?

Solution:

The series represents 93,113,133 and hence the next term should be 153; correct answer is (d).

QUESTION: 11

600, 550, 450, 300, ?

Solution:

The series follows the logic of –50, –100, –150 and hence the next term of the series should be 300 – 200 = 100. Correct answer is option (c).

QUESTION: 12

12, 24, 36, 48, ?, 72

Solution:

AP with common difference 12. Hence, the unknown term is 12. So option (c) is the answer.

QUESTION: 13

–3, 4, 23, 60, 121?

Solution:

+7, +19, +37, +61. Hence, the next term in the series would be 121 + 91 = 212, answer is (b).

QUESTION: 14

45, 40, 35, _____ which term will be the first negative term of the series?

Solution:

The first negative term will be –5 (11th term). Hence, option (b) is the answer.

QUESTION: 15

1, 3, 2, 5, 3, 7, 4, 9, 5, 11, 6, ?

Solution:

Two series are intermixed. 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 3, 5, 7, 9, 11. Hence, the next term should be 13. So option (c) is the answer.