Current Affairs  >  October 2, 2017 - Current Affairs Quiz Download as PDF

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz


Test Description

20 Questions MCQ Test | October 2, 2017 - Current Affairs Quiz

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz for Current Affairs 2023 is part of Current Affairs preparation. The October 2, 2017 - Current Affairs Quiz questions and answers have been prepared according to the Current Affairs exam syllabus.The October 2, 2017 - Current Affairs Quiz MCQs are made for Current Affairs 2023 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz below.
Solutions of October 2, 2017 - Current Affairs Quiz questions in English are available as part of our course for Current Affairs & October 2, 2017 - Current Affairs Quiz solutions in Hindi for Current Affairs course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Current Affairs Exam by signing up for free. Attempt October 2, 2017 - Current Affairs Quiz | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Current Affairs preparation | Free important questions MCQ to study for Current Affairs Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Who has announced that five more States such as Madhya Pradesh, Maharashtra, Chattisgarh, Jharkhand and Haryana have reached the milestone of making all cities and towns Open Defecation Free?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Answer – 1. Mr. Hardeep Singh Puri
Explanation
On October 2, 2017, Minister of Housing and Urban Affairs Mr. Hardeep Singh Puri announced that five more States viz., Madhya Pradesh, Maharashtra, Chattisgarh, Jharkhand and Haryana have reached the milestone of making all cities and towns Open Defecation Free. It is to be noted that On October 2, 2017, ‘Swacch Bharat Mission’ completed three years.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Where did Benghazi’s commercial port reopen for the first time in three years on October 1, 2017?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Answer – 3.Libya
Explanation
Benghazi’s commercial port in east Libya reopened on October 1, 2017 for the first time in three years. The reopening of port happened in presence of Abdullah al-Thinni, the Prime Minister of Libyan government based in the east.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

In Which Country Jagmeet Singh becomes first non-white politician to lead a major political party?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

Answer – 4. Canada
Explanation
On 1st October 2017, Jagmeet Singh, a 38 year old Sikh lawyer, was elected to lead Canada’s New Democratic Party, in Toronto, Canada. Jagmeet Singh is a provincial lawmaker, in Ontario, Canada.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

How much percent of stake Qatar Airways acquires in Italy’s Meridiana?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

Answer – 3. 49
Explanation
Qatar Airways, one of the Middle East’s biggest carriers has announced that it has completed the acquisition of a 49 per cent stake in Italy’s AQA Holding. Alsarda, previous sole shareholder will retain a 51 per cent share in the company.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

International Day of Non-Violence was observed on 2nd October all over the world to mark the birth day of which Indian leader?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

Answer – 2. Mahatma Gandhi
Explanation
International Day of Non-Violence is observed on 2nd October every year, to mark the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

On 2nd October 2017, World Habitat Day was observed all over the world. The theme for World Habitat Day 2017 is ___________.

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

Answer – 3. ‘Housing Policies: Affordable Homes’
Explanation
On 2nd October 2017, World Habitat Day was observed all over the world.
The theme for World Habitat Day 2017 is ‘Housing Policies: Affordable Homes’
This day is celebrated to reflect on the state of our towns and cities, and to emphasize the basic right of all to receive adequate shelter.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

Name the bank levied closure charges of Rs 500 with Goods and Service Tax (GST) to savings bank account customers .

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

Answer – 4. State Bank of India
Explanation
From October 1, 2017, savings bank account customers of State Bank of India (SBI) will not have to pay any charges for closing the account. Now with the closure charges being waived off, only those customers who close their accounts after 14 days and before completing 1 year after opening an account will be charged Rs 500 plus GST.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

Rajghat, the Samadhi of Mahatam Gandhi in Delhi, has for the first time acquired a statue of Mahatma Gandhi on the occasion of the ________ Birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

Answer – 4. 148
Explanation
Rajghat, the Samadhi of Mahatam Gandhi in Delhi, has for the first time acquired a statue of Mahatma Gandhi. The statue was unveiled by Vice-President of India Mr. M.Venkaiah Naidu on October 2, 2017, on the occasion of the 148 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

Which country has opened a 409-km new expressway linking Tibet’s provincial capital Lhasa with Nyingchi, which is close to Arunachal Pradesh border?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

Answer – 1. China
Explanation
On October 1, 2017 China opened a 409-km new expressway linking Tibet’s provincial capital Lhasa with Nyingchi, which is close to Arunachal Pradesh border. Lhasa and Nyingchi, both are major tourist attractions in Tibet.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

India’s first International Financial Services Centre GIFT- IFSC has ranked at _______ place in the latest September 2017 edition of Global Financial Centres Index 22 (GFCI) of London.

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

Answer – 4.10th
Explanation
India’s first International Financial Services Centre (IFSC), Gujarat International Finance Tec-City (GIFT) IFSC has ranked at 10th place in the latest September 2017 edition of Global Financial Centres Index 22 (GFCI) – London.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Which temple was awarded the best ‘Swachh Iconic Place’ (Cleanest Iconic Place) in India?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Answer – 5. Meenakshi Sundareswarar Temple, Tamilnadu
Explanation
On 2nd October 2017, the Meenakshi Sundareswarar Temple of Madurai Tamilnadu awarded the best ‘Swachh Iconic Place’ (Cleanest Iconic Place), in India. Madurai District Collector K.Veera Raghava Rao and Corporation Commissioner S.Aneesh Sekhar received the ‘Swachh Iconic Place’ award from Uma Bharati, Minister for Drinking Water and Sanitation.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Who has conferred Swacchhata awards on those who contributed towards the Clean India objective in urban areas?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Answer – 2. Ministry of Housing and Urban Affairs
Explanation
On October 2, 2017, Ministry of Housing and Urban Affairs conferred Swacchhata awards on those who contributed towards the Clean India objective in urban areas. 20 individuals and agencies in seven categories were felicitated with these awards.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Birendra Prasad Baishya has elected as chairman of two sub-committees to which of the following federation?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Answer – International Weightlifting Federation
Explanation
Birendra Prasad Baishya the President of Indian Weightlifting Federation has been elected as chairman of two sub-committees of International Weightlifting Federation (IWF).

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Who won the sixth title in a row at in the MRF MMSC FMSCI Indian National Motorcycle Racing Championship, in Chennai?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Answer – 3. Jagan Kumar
Explanation

On 1st October 2017, Jagan Kumar of TVS Racing won his sixth consecutive title in the premier Super Sport Indian (165cc) class, in the MRF MMSC FMSCI Indian National Motorcycle Racing Championship, in Chennai.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Name the state government has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on October 2nd,2017?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Answer – 4. Bihar
Explanation
The Bihar government has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on the occasion of Mahatma Gandhi’s birth anniversary.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Where did India received its first-ever shipment of US crude oil?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Answer – 3. Paradip Port
Explanation
On 2nd October 2017, India received its first-ever shipment of US crude oil at Paradip port, in Odisha, as a part of purchases made by Indian Oil Corporation (IOC) and Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL).

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

In which field Jeffrey C Hall, Michael Rosbash and Michael W Young awarded received 2017 Nobel Prize?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

Answer – 4. physiology or medicine
Explanation
Jeffrey Hall, Michael Rosbash and Michael Young have been awarded the 2017 Nobel Prize for Physiology or Medicine for their discoveries of molecular mechanisms controlling our biological clocks.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

Who has launched ‘Swachh Andhra Mission’ and PV Sindhu chosen as the brand ambassador on the occasion of Gandhi Jayanti?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

Answer – 5. Shri. Nara Chandrababu Naidu
Explanation
On 2nd October 2017, Andhra Pradesh Chief Minister Mr.Chandrababu Naidu launched ‘Swachh Andhra Mission’ on the occasion of Gandhi Jayanti.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

Which country will be the guest of honour in 6th edition of World Government Summit in Dubai,UAE?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

Answer – 5. India
Explanation
The sixth edition of the World Government Summit (WHS) is s to be held from February 11th – 13th, 2018 in Dubai, UAE. India will be the guest of honour in this summit. The summit is the largest movement to review and share the best experiences, and the first global forum for governments, countries, organizations and private sector leaders interested in the industry of the future.

October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

In which of the following female assistant referees will work in the, for the first time in a men’s competition?

Detailed Solution for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

Answer – 4. FIFA World Cup U-17
Explanation
On 1st October 2017, FIFA (International Federation of Association Football) announced that, female assistant referees will work in the FIFA U-17 World Cup, for the first time in a FIFA men’s competition.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about October 2, 2017 - Current Affairs Quiz Page
In this test you can find the Exam questions for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for October 2, 2017 - Current Affairs Quiz, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice