Current Affairs  >  October 9, 2017 - Current Affairs Quiz Download as PDF

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz


Test Description

25 Questions MCQ Test | October 9, 2017 - Current Affairs Quiz

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz for Current Affairs 2022 is part of Current Affairs preparation. The October 9, 2017 - Current Affairs Quiz questions and answers have been prepared according to the Current Affairs exam syllabus.The October 9, 2017 - Current Affairs Quiz MCQs are made for Current Affairs 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz below.
Solutions of October 9, 2017 - Current Affairs Quiz questions in English are available as part of our course for Current Affairs & October 9, 2017 - Current Affairs Quiz solutions in Hindi for Current Affairs course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Current Affairs Exam by signing up for free. Attempt October 9, 2017 - Current Affairs Quiz | 25 questions in 50 minutes | Mock test for Current Affairs preparation | Free important questions MCQ to study for Current Affairs Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Where did the International Conference on Dialogue of Civilizations – IV took place? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Answer – 4. Delhi & Gujarat
Explanation

Archaeological Survey of India (ASI) in collaboration with National Geographic Society is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV”from 8th – 15th October, 2017 at Delhi, Gandhinagar (in Gujarat) and Dholavira (in Gujarat).

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Which Indian state launched ‘Solar Briefcase’ to provide electricity in remote areas? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Answer – 2.Uttarakhand
Explanation

On October 8, 2017, Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation, launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

Where is the headquarters of Ministry of Tourism, Kerala located? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

Answer – 2. Thiruvananthapuram
Explanation

Headquarters – Thiruvananthapuram. The Department of Tourism (Kerala) launched a 3 year long Continuous Tourist Survey (CTS), to increase the growth of tourism in Kerala.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

Why did Supreme Court imposed a ban on firecrackers for Diwali in Delhi? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

Answer – 2. To reduce Pollution
Explanation

The Supreme Court has banned the sale of firecrackers prior to Diwali. The SC had issued a similar ban in the NCR region in 2016. But it did not have the opportunity to observe the impact on pollution levels. Hence the SC has also ordered that a relevant agency should compute the impact of a noise-and smoke-free festival this year.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

What is the position of India in the survey of “most valuable nation brand” as per Brand Finance’s Nation Brands 2017 report ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

Answer – 1. 8th
Explanation

India has ranked as 8th most valuable nation brand as per Brand Finance’s Nation Brands 2017 report. In 2017, India has slipped down by one spot as compared to 2016 ranking.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

Which two armed forces began their participation in the Pacific Resilience Disaster Response Exercise and Exchange (DREE)? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

Answer – 3. Bangladesh and U.S
Explanation

Bangladesh Armed Forces Division and U.S. Army began their participation in the Pacific Resilience Disaster Response Exercise and Exchange (DREE).It is a civil-military disaster preparedness and response initiative between the governments of Bangladesh and US.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

What is SS Athenia ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

Answer – 1. Ship
Explanation

SS Athenia, the first British ship to be sunk during the Second World War was believed to be found, in Ireland.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

On what date The World Post Day is celebrated? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

Answer – 1. October 9
Explanation

On 9th October 2017, World Post Day was celebrated all over the world.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

Where did the Epic world solar car race begin? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

Answer – 1. Australia
Explanation

2017 World Solar Challenge – the solar car race, began on October 8, 2017 from the northern Australian city of Darwin. In this race, 42 solar cars will cover a distance of 3,000 kms from Northern Australian city of Darwin to southern city of Adelaide.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

What was the profession of Bismoy Kumar Mohanty who recently passes away? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

Answer – 1. Journalist
Explanation

Noted journalist Bismoy Kumar Mohanty died due to heart attack at Puri, Odisha.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Who won the World Open Under-16 Snooker Championship title in the girls category, in Saint Petersburg, Russia? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Answer – 4. Anupama Ramachandran
Explanation

On 8th October 2017, Anupama Ramachandran of India won the World Open Under-16 Snooker Championship title in the girls category, in Saint Petersburg, Russia. Federation of Billiards Sports of Russia (FBSR) hosted the first ever World Open championships for Under-16 boys and girls.A total of 73 cueists from all over the world participated.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Which Indian state’s Cooperative Milk Marketing Federation was awarded as the best FMCG in the food sector, at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards, in Mumbai ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Answer – 1. Gujarat
Explanation

The Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation (GCMMF), was awarded as the best FMCG(Fast Moving Consumer Good) in the food sector, at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards, in Mumbai.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Who is appointed as the MD & CEO of PNB MetLife India Insurance Company Ltd ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Answer – 5. Ashish Srivastava
Explanation

PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife), has appointed Ashish Srivastava as its MD & CEO. He would be responsible for leading all aspects of the business in India.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Who defeated Australia’s Nick Kyrgios and won the title in the china open tennis 2017? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Answer – 4. Raphael Nadal
Explanation

Spanish tennis player Rafael Nadal won the men’s singles title at China Open 2017. He defeated Australia’s Nick Kyrgios in the final match.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Who has inaugurated first ever conference ‘Implementation of Policies, Schemes and Programmes for Women and Children: Challenges and Way Forward’ of Partner NGOs in New Delhi? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Answer – 3. Ms.Maneka Sanjay Gandhi
Explanation

The first ever conference of Partner NGOs was held in New Delhi today. The Minister of Women and Child Development, Smt Maneka Sanjay Gandhi inaugurated the conference titled “Implementation of Policies, Schemes and Programmes for Women and Children: Challenges and Way Forward”. More than 130 participants from various NGOs across the country attended today’s conference aimed at sensitizing them about the various schemes of WCD Ministry and to give them an opportunity to share their experiences and insights.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Goods and Services Tax (GST) Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley constituted a group of ministers (GoM) to make the ‘composition scheme’ more attractive and also revisit GST rates on restaurants. Under whom the GoM has been setup? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Answer – 1. Himanta Biswa Sarma
Explanation

October 6, 2017, Goods and Services Tax (GST) Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley constituted a group of ministers (GoM) to make the ‘composition scheme’ more attractive and also revisit GST rates on restaurants.The GoM has been set up under Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma and will submit its report within 2 weeks.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

The first conference of “Dialogue of Civilizations” conference was held in which country? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

Answer – 3. Guatemala
Explanation

First conference of this series was inaugurated in Guatemala in 2013 followed by Turkey in 2014 and China in 2015.Archaeological Survey of India (ASI) in collaboration with National Geographic Society is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” from 8th – 15th October, 2017 at Delhi, Gandhinagar (in Gujarat) and Dholavira (in Gujarat).

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

In which part of Kerala, The President Ram Nath Kovind launched Mata Amritanandamayi Math (MAM)’s, ‘Jivamritam’ filtration system, a clean water initiative? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

Answer – 3. Kollam
Explanation

President Ram Nath Kovind launched Mata Amritanandamayi Math (MAM)’s, ‘Jivamritam’ filtration system, a clean water initiative, in Vallikkavu, Kollam district of Kerala.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

Why did UGC panel recommend to remove words such as ‘Hindu’ and ‘Muslim’ in names of Banaras Hindu University (BHU) and Aligarh Muslim University (AMU) ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

Answer – 3. They donot reflect secularity
Explanation

The recommendations made by the UGC panel state that,centrally funded universities are secular institutions, but such words related to religion in their names do not reflect their secular character.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

To which African countries did Indian President Ram Nath Kovind made his first foreign trip? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

Answer – 5. Ethiopia and Djibouti
Explanation

Indian President Ram Nath Kovind made his first foreign trip as the head of state from 4th – 5th October 2017. He visited two African countries, Ethiopia and Djibouti.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 21

Which two countries topped the survey of most valuable nation brand 2017 ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 21

Answer – 4. US and China
Explanation

US retained its top spot as most valuable nation brand and China occupied the second spot and has been adjudged as fastest growing nation brand in 2017.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 22

Oman announced that, it has revised the tourist visa for people from India, China and Russia in order to attract more tourists from these countries. What is the specified period of stay after the revision of visa? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 22

Answer – 3. 1 month
Explanation

The visa will be granted for a period of one month for a fee of 20 Rial. The spouse and children of the visa holder would also be allowed to enter Oman. However, the applicants, must also have a return ticket and confirmed hotel reservation in order to be granted the visa.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 23

Who is the present FADA (Federations of Automobile Dealers Associations ) President? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 23

Answer – 4. John K Paul
Explanation

John K Paul was unanimously re-elected as the President of the Federations of Automobile Dealers Associations (FADA) for 2017-18, in New Delhi.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 24

Which bollywood star will be the first ever brand ambassador of Lenskart Online eyewear firm? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 24

Answer – 3. Katrina Kaif
Explanation

Lenskart announced that, Bollywood actress, Katrina Kaif will be the brand ambassador of Lenskart for the next two years and would feature in the brand’s new campaign.

October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 25

Who is selected for this year’s prestigious Vayalar award ? 

Detailed Solution for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 25

Answer – 3. T D Radhakrishnan
Explanation

Novelist T D Radhakrishnan’s has been selected for this year’s prestigious Vayalar award. The award will be presented to him on October 27, 2017, the death anniversary of poet and lyricist Vayalar Ramavarma.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about October 9, 2017 - Current Affairs Quiz Page
In this test you can find the Exam questions for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for October 9, 2017 - Current Affairs Quiz, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice