Olympiad Test: Alphabet Test - 2


10 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Alphabet Test - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Alphabet Test - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Alphabet Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Alphabet Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Alphabet Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Alphabet Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

Solution:

The second and fourth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.

QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

ejo tyd ins xch ?

Solution:

There is a gap of four letters between the first and second, the second and third letters of each term, and also between the last letter of a term and the first letter of the next term.

QUESTION: 3

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

JAK, KBL, LCM, MDN, _____

Solution:

This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as the first letter in each subsequent three-letter segment.

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

BCB, DED, FGF, HIH, ___

Solution:

This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

QUESTION: 5

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

A, B, N, C, D, O, E, F, P, ?, ?, ?

Solution:

The given series may be divided into 2 groups: I. A, B, C, D, E, F, ?, ? and II. N, O, P, ?
Clearly, the given series consists of two terms of I followed by one term of II.
The missing terms in I are G and H while the missing term in II is Q.

QUESTION: 6

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

A, B, B, D, C, F, D; H, E, ?, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series: I. 1st, 3rd, 5th, 7th, 9th, 11th terms i.e. A, B, C, D, E, ? II. 2nd, 4th, 6th, 8th, 10th terms i.e. B, D, F, H, ?
Clearly, I consist of consecutive letters while II consists of alternate letters. So, the missing letter in I is F, while that in II is J. So, the missing terms i.e. 10th and 11th terms are J and F respectively.

QUESTION: 7

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

Solution:

The number of letters in the terms of the given series increases by one at each step.
The first letter of each term is two steps ahead of the last letter of the preceding term.
However, each term consists of consecutive letters in order.

QUESTION: 8

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

D, W, H, S, L, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series:
I. D, H, L and II. W, S, ?
I consists of every fourth letter from the beginning  of the English alphabet while II consists of every fourth letter from the end of the English alphabet.
So, the missing letter in II is the third 4th letter from the end of the English alphabet, which is O.

QUESTION: 9

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

b e d f ? h j ? l

Solution:

The series may be divided into groups as shown:
b e d / f ? h / j ? l
Clearly in the first group, the second and third letters are respectively three and two steps ahead of the first letter. A similar pattern would follow in the second and third groups.

QUESTION: 10

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose  the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

ZA5, Y4B, XC6, W3D, _____

Solution:

There are three series to look for here. The first letters are alphabetical in reverse: Z, Y, X, W, V. The second letters are in alphabetical order beginning with A. The number series is as follows: -1, + 2, -3, + 4...... i.e. 5 – 1 = 4
4 + 2 = 6
6 – 3 = 3
3 + 4 = 7

Similar Content

Related tests