Olympiad Test: Alphabetical Series


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Alphabetical Series


Description
This mock test of Olympiad Test: Alphabetical Series for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Alphabetical Series (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Alphabetical Series quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Alphabetical Series exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Alphabetical Series extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

_ op _ mo _ n _ _ pnmop _.

Solution:

The series is mopn/mopn/mopn/mopn. Thus, the pattern ‘mopn’ is repeated.

QUESTION: 2

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

_bcc _ ac _ aabb _ ab _ cc

Solution:

The series is bbccaa/ccaabb/aabbcc. Thus, the letter pairs move in a cyclic order.

QUESTION: 3

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

m _ nm _ n _ an _ a _ ma _

Solution:

The series is man/man/man/man/man. Thus, the pattern ‘man’ is repeated.

QUESTION: 4

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

ab __ d __ aaba __ na _ badna _ b

Solution:

The series is abadna/abadna/abadna/ab. Thus, the pattern ‘abadna’ is repeated.

QUESTION: 5

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

bca _ b _ aabc __ a __ caa

Solution:

The series is bcaa/bcaa/bcaa/bcaa. Thus, the pattern ‘bcaa’ is repeated.

QUESTION: 6

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

ab _ _ baa _ _ ab _

Solution:

The series is aba/aba/aba/aba. Thus, the pattern ‘aba’ is repeated.

QUESTION: 7

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

_ bc _ ca _ aba _ c _ ca

Solution:

The series is abc/bca/cab/abc/bca, Thus, the letters change places in a cyclic order.

QUESTION: 8

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

ba _ cb _ b _ bab _

Solution:

The series is babc/babc/babc. Thus, the pattern ‘babc’ is repeated.

QUESTION: 9

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

c _ bba _ cab _ ac _ ab _ ac

Solution:

The series is cabbac/cabbac/cabbac. Thus, the pattern ‘cabbac’ is repeated.

QUESTION: 10

Directions: In each of the following letter series, some of the letters are missing, which are given in such order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

_ aa _ ba _ bb _ ab _ aab

Solution:

The series is baab/baab/baab/baab. Thus, the pattern ‘baab’ is repeated.

QUESTION: 11

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

QAR, RAS, SAT, TAU, _____

Solution:

In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order beginning with R.

QUESTION: 12

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

DEF, DEF2, DE2F2, _____, D2E2F3

Solution:

In this series, the letters remain the same: DEF.
The subscript numbers follow this series:
111, 112, 122, 222, 223, 233, 333, ...

QUESTION: 13

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

P5QR, P4QS, P3QT, _____, P1QV

Solution:

The first two letters, PQ, are static. The third letter is in alphabetical order, beginning with R. The number series is in descending order beginning with 5.

QUESTION: 14

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

FAG, GAF, HAI, IAH, ____

Solution:

The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

QUESTION: 15

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

Solution:

The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

QUESTION: 16

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

Solution:

The second and fourth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.

QUESTION: 17

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

ejo tyd ins xch?

Solution:

There is a gap of four letters between the first and second, the second and third letters of each term, and also between the last letter of a term and the first letter of the next term.

QUESTION: 18

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

JAK, KBL, LCM, MDN, _____

Solution:

This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as the first letter in each subsequent three-letter segment.

QUESTION: 19

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

BCB, DED, FGF, HIH, ___

Solution:

This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

QUESTION: 20

Directions: In each of the following questions, an alphabet  series is given with one missing term. Choose correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

A, B, N, C, D, O, E, F, P, ?, ?, ?

Solution:

The given series may be divided into 2 groups :
I. A, B, C, D, E, F, ?, ? and II. N, O, P, ?
Clearly, the given series consists of two terms of I followed by one term of II.
The missing terms in I are G and H while the missing term in II is Q.