Olympiad Test : Analogy - 1


20 Questions MCQ Test Math Olympiad for Class 5 | Olympiad Test : Analogy - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Analogy - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test : Analogy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Analogy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test : Analogy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Analogy - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

​Sword is related to Slaughter in the same way as Scalpel is related to

Solution:

Second denotes the purpose for which the first is used.

QUESTION: 2

Life is related to Autobiography in the same way as Witness is related to

Solution:

Second contains an account of the first.

QUESTION: 3

Chef is related to Restaurant in the same way as Druggist is related to

Solution:

Second is the working place of the first.

QUESTION: 4

Jade is related to Green in the same way as Garnet is related to

Solution:

Jade is a green precious stone and garnet is a red precious stone.

QUESTION: 5

Dancer is related to Stage in the same way as Priest is related to

Solution:

Second is the place for the first to perform on.

QUESTION: 6

Birds is related to Aviary in the same way as Bees is related to

Solution:

Second denotes the place where the first is kept and reared.

QUESTION: 7

Resign is related to Politician in the same way as Abdicate is related to

Solution:

First denotes the act leaving the post of the second willingly.

QUESTION: 8

Scissors is related to Cloth in the same way as Scythe is related to

Solution:

First is used to cut the second.

QUESTION: 9

Gardener is related to Trowel in the same way as Seamstress is related to

Solution:

Second is the tool used by the first.

QUESTION: 10

Prose is to Writing as Lisp is to

Solution:

First is a type of second.

QUESTION: 11

Anthropology is related to Man in the same way as Anthology is related to

Solution:

Anthropology deals with the study of man. Similarly, anthology deals with collection of poems

QUESTION: 12

What is related to Leaves in the same way as Chatter is related to

Solution:

First is the noise produced by the second.

QUESTION: 13

Lion is related to Prowl in the same way as Bear is related to?

Solution:

Second is the manner of walking of the first.

QUESTION: 14

Mirror is related to Reflection in the same way as Water is related to

Solution:

Light rays falling on a mirror undergo reflection and those falling on water undergo refraction.

QUESTION: 15

Firm is related to Flabby in the same way as Piquant is related to

Solution:

The words in each pair are antonyms of each other.

QUESTION: 16

Happiness is related to Sorrow in the same way as Comfort is related to

Solution:

The words in each pair are opposites of each other

QUESTION: 17

In the following questions, choose the missing word in place of sign?
​Q. Appreciation : Reward :: Disgrace : ?

Solution:

Second brings the first.

QUESTION: 18

In the following questions, choose the missing word in place of sign?
Q. ​Naphthalene : Woollen :: Antibiotics ?

Solution:

First is used to protect the second from attack by germs and insects.

QUESTION: 19

In the following questions, choose the missing word in place of sign?
​Q. Retirement: Service :: Dismissal : ?

Solution:

First terminates the second.

QUESTION: 20

In the following questions, choose the missing word in place of sign?
Q. Drummer : Orchestra :: Minister : ?

Solution:

First is a member of the second.

Similar Content

Related tests