Olympiad Test: Blood Relation Test - 2


15 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Blood Relation Test - 2


Description
Attempt Olympiad Test: Blood Relation Test - 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Pointing to a girl Sandeep said, “She is the daughter of the only sister of my father.” How is Sandeep related to the girl?

Solution:

The girl is the daughter of the sister of Sandeep’s father. Hence, the girl is the cousin; or Sandeep is the cousin of the girl.

QUESTION: 2

Pointing to a boy in the photograph Reena said, “He is the only son of the only child of my grandfather.” How is Reena related to that boy?

Solution:

The boy in the photograph is the son of the only child of Reena’s grandfather i.e. the boy is the son of Reena’s father. Hence Reena is the sister of that boy.

QUESTION: 3

A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

Solution:

C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A; or Z is the mother of Q.
Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.

QUESTION: 4

If P + Q means P is the brother of Q; P x Q means P is the wife of Q, and P % Q means P is the daughter of Q, then which of the following means D is the uncle of A?

Solution:

None of these can be the correct option.

QUESTION: 5

P is the mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J?

Solution:

P is the mother of K.
K is the sister of D D is the father of J.
Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

QUESTION: 6

Sanjay introduces Ravi as the son of the only brother of his father’s wife. How is Ravi related to Sanjay?

Solution:

Only brother of his father’s wife - Sanjay’s maternal uncle and Ravi is the son of Sanjay’s maternal uncle. Hence Ravi is the cousin of Sanjay.

QUESTION: 7

Praveen said to Nilesh, “That boy playing with the football is the younger of the brothers of the daughter of my father’s wife”. How is the boy playing football related to Praveen?

Solution:

Brothers of the daughter of my (Praveen) father’s wife” - Praveen’s Brother and sister.
Hence the boy playing the football is the younger brother of Praveen.

QUESTION: 8

Raj told Anil, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother”. Who did Raj defeat?

Solution:

Daughter of grandmother - Aunt; Aunt’s only brother - Father.

QUESTION: 9

Ankit is the son of Zubin. Manju is the daughter of Anil. Sheela is the mother of Manju. Mohan is the brother of Manju. How is Mohan related to Sheela?

Solution:

Mohan is the brother of Manju and Sheela is the mother of Manju. Hence Mohan is the son of Sheela.

QUESTION: 10

Prakash is the son of Pramod. Neha is the daughter of Abhishek. Ruchi is the mother of Neha. Awadhesh is the brother of Neha. How is Awadhesh related to Ruchi?

Solution:

Awadesh is brother of Neha and Neha is daughter of Ruchi. Hence Awadesh is the son of Ruchi.

QUESTION: 11

Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it?

Solution:
QUESTION: 12

Pointing towards a person in a photograph, Anjali said, “He is the only son of the father of my sister’s brother.” How is that person related to Anjali ?

Solution:
QUESTION: 13

Pointing to a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?

Solution:
QUESTION: 14

Pointing to the photograph, Vipul said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vipul related to the girl in the photograph?

Solution:
QUESTION: 15

Looking at the portrait of a man, Harsh said, “His mother is the wife of my father’s son. I have no brothers or sisters.” At whose portrait was Harsh was looking?

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code