Olympiad Test : Coding – Decoding - 1


20 Questions MCQ Test Maths Olympiad Class 6 | Olympiad Test : Coding – Decoding - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Coding – Decoding - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test : Coding – Decoding - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Coding – Decoding - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test : Coding – Decoding - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Coding – Decoding - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If TRUTH is coded as SUQSTVSUGI, then the code for FALSE will be

Solution:

Each letter of the word ‘TRUTH’ is replaced by a set of two letters – one preceding it and the other following it – in the code. Thus, T is replaced by SU, R is replaced by QS and so on.

QUESTION: 2

In a certain code, INACTIVE is written as VITCANIE. How is COMPUTER written in the same code?

Solution:

All the letters of the word, except the last letter, are written in a reverse order to obtain the code. 

QUESTION: 3

In a certain code, COVALENT, is written as BWPDUOFM and FORM is written as PGNS. How will SILVER be written in that code?

Solution:

Here,

QUESTION: 4

In a certain code, VISHWANATHAN is written as NAAWTHHSANIV. How is KARUMAKARANA written in that code?

Solution:

Divide the given word into six sets of two letters each and label these sets from 1 to 6. Then the code contains these sets in the order 4, 3, 5, 2, 6, 1 with the letters of sets 3, 2, 1 written in a reverse order. Thus, we have:

QUESTION: 5

In a certain code, MOTHER is written as ONHURF. How will ANSWER be written in that code?

Solution:

Divide the word into three groups of two letters each and write the letters of each group in the reverse order.

QUESTION: 6

In a certain code, the words COME AT ONCE, were written as XLNVZGLMXV. In the same code, which of the following would code OK?

Solution:

Each letter in the word is replaced by the letter which occupies the same position from the other end of the alphabet, to obtain the code. 

QUESTION: 7

In a certain code, RAIL is written as KCTN and SPEAK is written as CGRUM. How will AVOID be written in that code?

Solution:

All the letters of the word, except the last letter, are written in the reverse order and in the group of letters so obtained each letter is moved into steps forward to get the code.

QUESTION: 8

If CONTRIBUTE is written as ETBUIRNTOC, then which letter will be in the sixth place when counted from the left it POPULARISE is written in the same way?

Solution:


Clearly, the sixth letter from the left in the code is L. 

QUESTION: 9

If in a certain code, GRASP is coded as BMVMK, which word would be coded as CRANE? 

Solution:

Each letter of the word is five steps ahead the corresponding letter of the code.

QUESTION: 10

If NARGRUED is the code for GRANDEUR, which word is coded as SERPEVRE?

Solution:

The code has been obtained by writing the first four and the last four letters of the word in the reverse order. Thus, we have.

QUESTION: 11

If CONCEPT is written as unmulqr and FRIEND is written as ysglmt, then how is PREDICT written in that code?

Solution:

QUESTION: 12

In a certain code, FIRE is written as QHOE and MOVE as ZMWE. Following the same rule of coding what should be the code for the word OVER?

Solution:


The code for OVER is MWEO.

QUESTION: 13

If WORK is coded as 4 – 12 – 9 – 16, then how will you code WOMAN?

Solution:

Each letter is coded by the numeral obtained by subtracting from 27 then numeral denoting the position of the letter in the English alphabet. W, O, M, A, N are 23rd, 15th, 13th, 1st and 14th letters. So their codes are (27 – 23), (27 – 15), (27 – 13), (27 – 1), (27 – 14) 
i.e. 4, 12, 14, 26, 13 respectively. 

QUESTION: 14

If GO = 32, SHE = 49, then SOME will be equal to

Solution:

In the given code, Z = 1, Y = 2, X = 3, ……. C = 24, B = 25, Z = 26. 
So, GO = 20 + 12 = 32 and SHE = 8 + 19 + 22 = 49. 
Similarly, SOME = S + O + M + E = 8 + 12 + 14 + 22 = 56. 

QUESTION: 15

If ZIP = 198 and ZAP = 246, then how will you code VIP ?

Solution:

Taking

QUESTION: 16

If MASTER is coded as  then POWDER will be coded as.

Solution:

Let A = 1, B = 2, C = 3, ……, Z = 26.
Now, M = 13 = (Remainder obtained after dividing by 9).
S = 19 = 1 (Remainder obtained after dividing by 9 twice)
T = 20 = 2 (Remainder obtained after dividing by 9 twice)
R = 18 = (Remainder obtained after dividing by 9)
So, MASTER = , POWDER =

QUESTION: 17

In a certain code, BRAIN is written as * % ÷ # × and TIER is written as $ # + %. How is RENT written in that code?

Solution:


The code for RENT is % + × . 

QUESTION: 18

If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded?

Solution:


The code for CALICUT is 8251896. 

QUESTION: 19

If NOIDA is written as 39658, how will INDIA be written?

Solution:


The code for INDIA is 63568. 

QUESTION: 20

If ENGLAND is written as 1234526 and FRANCE is written as 785291, how is GREECE coded?

Solution:


The code for GREECE is 381191. 

Similar Content

Related tests