Olympiad Test: Comparing Quantities

# Olympiad Test: Comparing Quantities

Test Description

## 20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Olympiad Test: Comparing Quantities

Olympiad Test: Comparing Quantities for Class 7 2022 is part of Mathematics (Maths) Class 7 preparation. The Olympiad Test: Comparing Quantities questions and answers have been prepared according to the Class 7 exam syllabus.The Olympiad Test: Comparing Quantities MCQs are made for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Olympiad Test: Comparing Quantities below.
Solutions of Olympiad Test: Comparing Quantities questions in English are available as part of our Mathematics (Maths) Class 7 for Class 7 & Olympiad Test: Comparing Quantities solutions in Hindi for Mathematics (Maths) Class 7 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Attempt Olympiad Test: Comparing Quantities | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 7 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics (Maths) Class 7 for Class 7 Exam | Download free PDF with solutions
 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 1

### In a computer lab, there are 3 computers for every 6 students. How many computers will be needed for 24 students?

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 2

### Out of 32 students, 8 are absent. What percent of the students are present?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 2

No. of students that are present
=32-8=24
Percentage of absent students =24/32*100=75%

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 3

### There are 25 radios, 16 of them are out of order. What percent of radios are out of order?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 3

No. of radios out of order=16
Percentage of radios out of order=16/25*100=64%

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 4

A shop has 500 parts, out of which 5 are defective. What percent are not defective?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 4

%defective = 5/500 x 100 = 1%

so %not defective = 100 - 1 =99%

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 5

There are 120 voters, 90 of them voted yes. What percent voted yes?

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 6

A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children not liked playing football?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 6

Total number of children=40
25% like football
Children who don’t like playing football=100-25=75%
So no. of children who don’t like football=75% of 40
= 75/100 * 40 = 30 children

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 7

8% children of a class of 25 like getting wet in the rain. How many children do not like getting wet in the rain.

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 7

Number of children that like getting wet in rain = 8% of 25
= 8/100 × 25
= 8/4
= 2 children.
Number of children that don't like getting wet in rain
= 25 - 2
= 23 children
Therefore, there are 23 such students that don't like getting wet in rain.

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 8

Rahul bought a sweater and saved Rs 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 8

discount=25%
25% of x =20
25/100*x=20
25x=2000
x=2000/25=Rs. 80

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 9

Out of 15,000 voters in a constituency, 60% voted. Find the number of voters who did not vote.

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 10

Meeta saves Rs 400 from her salary. If this is 10% of her salary. What is her salary?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 10

400 is the 10% of the salary
10% of x = 400
10/100*x = 400
x=400*10 = Rs. 4000

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 11

A local cricket team played 20 matches in one season. It won 25% of them. How many matches did they lose?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 11

Percentage of lost matches=75%
No. of matches lost=75% of 20
=75/100*20
=15 matches

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 12

A school team won 6 games this year against 4 games won last year. What is the percent increase?

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 13

The number of illiterate persons in a country decreased from 150 lakhs to 100 lakhs in 10 years. What is the percentage of decrease?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 13

Percentage of decrease = change in illiterate people/150*100 =(150-100)*100/150=50*100/150=100/3%

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 14

Cost of an item is Rs 50. It was sold with a profit of 12%. Find the selling price.

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 15

How much will an item cost if 10% discount is given on the marked price Rs 100?

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 16

A football team won 10 matches out of the total number of matches they played. If their win percentage was 40, then how many matches did they play in all?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 16 Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 17

If Chameli had Rs 600 left after spending 75% of her money, how much did she have in the beginning?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 17

After spending 75% of money , chameli has Rs. 600.
So 600=25% of the money
25% of x=600
25/100*x=600
x=600*4=Rs. 2400

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 18

The price of a scooter was Rs 34,000 last year. It has increased by 20% this year. What is the price now?

Detailed Solution for Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 18

Price of the scooter last year=34000
Increase=20%
Amount of increase=20% of 34000=20/100*34000=6800
New price=34000+6800=Rs. 40800

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 19

The price of a scooter was Rs 34,000 last year. It has decreased by 5% this year. What is the price now?

Olympiad Test: Comparing Quantities - Question 20

Mohit bought a CD for Rs. 750 and sold it Rs. 875. Find his gain or loss percent.

## Mathematics (Maths) Class 7

168 videos|252 docs|45 tests
 Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF Use Coupon Code
Information about Olympiad Test: Comparing Quantities Page
In this test you can find the Exam questions for Olympiad Test: Comparing Quantities solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Olympiad Test: Comparing Quantities, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## Mathematics (Maths) Class 7

168 videos|252 docs|45 tests