Olympiad Test: Direction Sense Test


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Direction Sense Test


Description
This mock test of Olympiad Test: Direction Sense Test for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Direction Sense Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Direction Sense Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Direction Sense Test exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Direction Sense Test extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From his house, Lokesh went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then he turned south and covered 5 km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house?

Solution:

Therefore, it is clear that Lokesh is in the North from his house.

QUESTION: 2

Sachin walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. How far is he from his starting position?

Solution:


Required distance = BC – DE = 40 – 20 = 20 km

QUESTION: 3

Sundar runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and moves 6 m. Now to which direction is Sundar facing?

Solution:


Therefore, it is clear that Sundar will face towards North.

QUESTION: 4

Radha moves towards South-East a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 km. From here she moves towards North-West a distance of 7 km and finally she moves a distance of 4 km  towards east. How far is she now from the starting point?

Solution:


Requird distance = AE     = 14 – 4 = 10 km

QUESTION: 5

Village Q is to the North of the village P. The village R is in the East of village Q. The village S is to the left of the village P. In which direction is the village S with respect to village R?

Solution:


S is to the South-West of R.

QUESTION: 6

Amit started walking positioning his back towards the sun. After some time, he turned left, then turned right and towards the left again. In which direction is he going now?

Solution:


If he starts walking the morning then finally he will face towards South and if he starts in the evening, then finally he will face towards North.

QUESTION: 7

One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?

Solution:

Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right. So he is facing South.

QUESTION: 8

A child went 90 m in the East to look for his father, then he turned right and went 20 m. After this he turned right and after going 30 m he reached to his uncle’s house. His father was not there. From there he went 100 m to his north and met his father. How far did he meet his father from the starting point?

Solution:


Required distance = AE

QUESTION: 9

Four friends A, B, C and D live in same locality. The house of B is in the east of A’s house but in the north of C’s house. The house of C is in the west of D’s house. D’s house is in which direction of A’s house?

Solution:


Therefore, D’s house is in the South-East direction of A.

QUESTION: 10

After walking 6 km, I turned to the right and then walked 2 km. After that I turned to the left and walked 10 km. In the end, I was moving towards the North. From which direction did I start my journey?

Solution:


The journey was started from the South.

QUESTION: 11

Reena walked 10 feet from A to B in the East. Then she turned to the right and walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she from A?

Solution:


Required distance = AD

QUESTION: 12

If A x B means A is to the south of B; A + B means A is to the north of B; A % B means A is to the east of B; A - B means A is to the west of B; then in P % Q + R - S, S is in which direction with respect to Q?

Solution:

According to P % Q + R–S

S is in the South-East of Q.

QUESTION: 13

One morning after sunrise, Vimal started to walk. During this walking he met Stephen who was coming from opposite direction. Vimal watched the shadow of Stephen to the right of him (Vimal). To Which direction Vimal was facing?

Solution:

Sun rises in the east. So the shadow of a man will always fall towards the west. Since the shadow of Stephen is to the right of Vimal. Hence Vimal is facing towards South.

QUESTION: 14

Golu started from his house towards North. After covering a distance of 8 km. he turned towards left and covered a distance of 6 km. What is the shortest distance now from his house?

Solution:


Required distance = AC

QUESTION: 15

P started from his house towards west. After walking a distance of 25 m. He turned to the right and walked 10 m. He then again turned to the right and walked 15 m. After this he is to turn right at 135o and to cover 30 m. In which direction should he go?

Solution:


Hence, he should go in the South-West direction.

QUESTION: 16

Rohit walked 25 m towards South. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and walked 15 m. At what distance is he from the starting point and in which direction?

Solution:


Required distance = AE
= 20 + 15
= 35 m towards east.

QUESTION: 17

Umesh directly went from P to Q which is 9 feet distant. Then he turns to the right and walked 4 feet. After this he turned to the right and walked a distance which is equal from P to Q. Finally he turned to the right and walked 3 feet. How far is he now from P?

Solution:


Required distance = PT
= 4 – 3
= 1 ft.

QUESTION: 18

Ravi left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?

Solution:


Required distance = AE
= 5 + 10
= 15 km.

QUESTION: 19

One morning after sunrise Nivedita and Niharika were talking to each other face to face at Dalphin crossing. If Niharika’s shadow was exactly to the right of Nivedita, Which direction Niharika was facing?

Solution:


In the morning the sun rises in the East. Hence any shadow falls in the West. Since Niharika shadow was exactly to the right of Nivedita. Hence, Nikharia is facing towards North.

QUESTION: 20

Shyam walks 5 km towards East and then turns left and walks 6 km. Again he turns right and walks 9 km. Finally he turns to his right and walks 6 km. How far is he from the starting point?

Solution:


Required distance = AE
= 5 + 9
= 14 km.

Related tests