Olympiad Test: Direction Sense Test - 2


15 Questions MCQ Test Cyber Olympiad Class 4 | Olympiad Test: Direction Sense Test - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Direction Sense Test - 2 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 4 Olympiad Test: Direction Sense Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Direction Sense Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4 students definitely take this Olympiad Test: Direction Sense Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Direction Sense Test - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A man is facing South. He turns 1350 in the anti clockwise direction and then 1800 in the clockwise direction. Which directions is he facing now?  

Solution:

The correct answer is d

Firstly the person is facing the south direction. From there when it turns 135 degree anticlockwise then the direction is North East.

Now again it is said that the person turns 180 degrees clockwise so the direction will be southwest.

QUESTION: 2

Manick walked 40 metres towards North, took a left turn and walked 20 metres. He again took a left turn and walked 40 metres. How far and in which direction is he from the starting point?  

Solution:

The correct answer is d

    The distance from the starting point is 20 m to the west that is (D)none of these. Manick walked 40 m to the north . After walking 40 m to the north he took a left turn, that is he moved towards the west 20 m. After walking 20 m he took a left turn and walked 40 m again that is he walked in the direction of south 40 m.

QUESTION: 3

Going 50 m to the South of her house, Radhika turns left and goes another 20 m. Then, turning to the North, she goes 30 m and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?  

Solution:

Radhika’s movements are as shown in Fig. (A to B, B to C, C to D and D to A).

Clearly,  she is finally moving in the direction DA i.e. North

QUESTION: 4

Laxman went 15 Km to the West from my house, then turned left and walked 20 Km. He then returned East and walked 25 Km and finally, turning left covered 20 Km. How far was he from his house?  

Solution:

Points A and E show the starting and end position respectively of Lakshman. 

It is clear that E is 10 km away from A. 

QUESTION: 5

Amit walked 30 metres towards East, took a right turn and walked 40 metres. Then he took a left turn and walked 30 metres. In which direction is he now from the starting point?  

Solution:
QUESTION: 6

K is 40 m South-West of L. If M is 40 m South-East of L, then in which is M from K?

Solution:

QUESTION: 7

A man walks 2 Km towards North. Then he turns to East and walks 10 Km. After this he turns to North and walks 3 Km. Again he turns towards East and walks 2 Km. How far is he from the starting point?

Solution:
QUESTION: 8

The length and breadth of a room are 8 m and 6 m respectively. A cat runs along all the four walls and finally along a diagonal order to catch a rat. What is the total distance covered by the cat?

Solution:
QUESTION: 9

Sujata started to walk towards the rising Sun. After covering some distance she turned to right then again to the right and after covering some distance she again turns to the right. Which  direction is she facing?

Solution:
QUESTION: 10

Some boys are sitting in three rows all facing North such that A is in the middle row. P is just to the right of A but in the same row. Q is just behind of P while R is in the North of A. In which direction of R is Q?

Solution:
QUESTION: 11

One morning after sunrise, Vimal started to walk. While walking he met Stephen who was coming from  the opposite direction. Vimal saw that Stephen’s shadow was towards his right. In Which direction Vimal was facing?

Solution:

Sun rises in the east. So the shadow of a man will always falls towards the west. Since the shadow of Stephen is to the right of Vimal. Hence Vimal is facing towards South.

QUESTION: 12

Golu started from his house towards North. After covering a distance of 8 Km. he turned towards left and covered a distance of 6 Km. What is the shortest distance now from his house?

Solution:
QUESTION: 13

P started from his house towards west. After walking a distance of 25 m. He turned to the right and walked 10 m. He then again turned to the right and walked 15 m. After this he is to turn right and cover 30 m. In which direction should he go?

Solution:

Hence, he should go in the South-West direction

QUESTION: 14

X started to walk straight towards south. After walking 5 m. he turned to the left and walked 3 m. After this he turned to the right and walked 5 m. In which direction X is facing?

Solution:

Hence, X will face in the end towards
South

QUESTION: 15

Hemant in order to go to university started from his house in the east and came to a crossing. The road to the left ends in a theatre, straight ahead is the hospital. In which direction is the university?

Solution:

Therefore, university is in North.

Similar Content

Related tests