Olympiad Test: Friction


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Olympiad Test: Friction


Description
Attempt Olympiad Test: Friction | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 8 preparation | Free important questions MCQ to study General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi for Class 8 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Friction always

Solution: The force which opposes the motion of an object is called frictional force and frictional force always act in a direction opposite to the direction of motion of the object.
QUESTION: 2

Friction is a

Solution:
QUESTION: 3

Smooth surface has

Solution:
QUESTION: 4

Substances are called lubricants which are used to

Solution:

A lubricant is a substance, usually organic, introduced to reduce friction between surfaces in mutual contact, which ultimately reduces the heat generated when the surfaces move. It may also have the function of transmitting forces, transporting foreign particles, or heating or cooling the surfaces.

QUESTION: 5

Fluids are

Solution: In physics, a fluid is a substance that continually deforms under an applied shear stress. Fluids are a phases of matter and include liquids, gases and plasmas. Fluids are substances that have zero shear modulus, or, in simpler terms, a fluid is a substance which cannot resist any shear force applied to it.
QUESTION: 6

Force of friction depends on

Solution:

Force of friction depends on smoothness, roughness of surface, inclination of surface. 
When the two surfaces in contact are very rough, then the friction between them will be very large because the interlocking of very rough surface is too much. 

As the angle of incline is increased, the normal force is decreased, which increases the frictional force.

QUESTION: 7

Friction is a/an

Solution:

Friction is both friend as well as foe. 
Friend:-  as friction helps us to write, walk to control our speed .
Foe:-  as it cause wear and tear in object. 
So, friction is both Friend and foe.

QUESTION: 8

If a body moves on the sandy surface, its motion will

Solution:

The body will slow down as a sandy surface produces more frictional force.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Rolling friction is smaller than

Solution:

The rolling friction is smaller than both sliding friction and static friction, but it is larger than the fluid friction. 

QUESTION: 10

The shape of an aeroplane is like a

Solution:

Airplanes have wings, just like birds. They also have a light Skelton to decrease their weight, and they have a streamlined shape to decrease drag. Airplanes wings are designed to create lift by changing the pressure, rather than by flapping them up and down.

QUESTION: 11

Friction always works in opposite direction of motion of the surface.

Solution:
QUESTION: 12

Irregularities between two surfaces interlock to produce friction.

Solution:
QUESTION: 13

Friction increases with increase in the smoothness of the surface.

Solution:
QUESTION: 14

Soapy floor is slippery due to increased friction.

Solution:

Soapy floor is slippery due to decreased friction. The soap covers the roughness of floor and makes it smooth, which restricts our walk on the floor.
So, the given statement is false.

QUESTION: 15

Friction is a necessary evil.

Solution:
QUESTION: 16

Spring balance is a device used for measuring the force.

Solution:

A spring scale or spring balance or newton meter is a type of mechanical force gauge or weighing scale. It consists of a spring fixed at one end with a hook to attach an object at the other. It works by Hooke's Law, which states that the force needed to extend a spring is proportional to the distance that spring is extended from its rest position. Therefore, the scale markings on the spring balance are equally spaced. A spring scale cannot measure mass, only weight.

QUESTION: 17

Sportsmen use shoes with spikes to increase the friction.

Solution:
QUESTION: 18

Smooth surface has less frictional force.

Solution:
QUESTION: 19

Fluids are only liquids.

Solution:

A fluid is a substance that continually flows under an applied  shear stress, or external force. Fluids are a phase of matter and include liquids, gases, and plasmas. 
So, the given statement is false.

QUESTION: 20

Fluids are only liquids.

Solution:

A fluid is a substance that continually flows under an applied shear stress, or external force. Fluids are a phase of matter and include liquids, gases and plasmas.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests