Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1


10 Questions MCQ Test Math Olympiad for Class 5 | Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Geometrical Shapes And Angles - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The angle 89° is:

Solution:

Since 89° is less than 90°, it is acute.

QUESTION: 2

The angle 234° is:

Solution:

Since 234° is greater than 180°, it is reflex.

QUESTION: 3

The angle 98° is:

Solution:

Since 98° is greater than 90° but less than 180°, it is obtuse

QUESTION: 4

Which is closest to the size of angle AOB?

Solution:

Measuring from O (Alphabet) in the direction of the arrow, angle AOB = 57°

QUESTION: 5

Which is closest to the size of angle COD?

Solution:

Starting from O, and measuring in the direction of the arrow, angle COD = 131°

QUESTION: 6

Which is closest to the size of reflex angle FOE?

Solution:

Reflex Angle FOE can be split into two:
Angle FOE = Angle FOG + Angle GOE
Angle FOG is a straight angle
∴ ∠FOG= 180°. Now, starting from
O and measuring in the direction of the arrow
Angle GOE = 74°
So Reflex Angle FOE = Angle FOG +
Angle GOE = 180° + 74° = 254°

QUESTION: 7

For the angle shown in the diagram, the arrow points to its :

Solution:

The vertex (plural vertices) is a corner point of two rays.

QUESTION: 8

By using the three letters on the shape that define the angle, angle α is written as:

Solution:

The middle letter is where the angle actually is (its vertex), which is D.
Therefore we could write the angle as ∠BDA or ∠ADB.

QUESTION: 9

By using the three letters on the shape that define the angle, angle b is written as:

Solution:

The middle letter is where the angle actually is (its vertex), which is C.
Therefore we could write the angle as ∠BCD or ∠DCB.

QUESTION: 10

If two acute angles are added together, which of the following is NOT possible for their sum:

Solution:

An acute angle is less than 90°.
If you add two acute angles then
(i) the sum could be acute, example: 10° + 20° = 30° (an acute angle).
(ii) the sum could be right, example: 40° + 50° = 90° (a right angle).
(iii) the sum could be obtuse, example: 30° + 80° = 110° (an obtuse angle).
(iv) the sum could NOT be straight because each acute angle is less than 90° and a straight angle is 180°, example: 89° + 89° = 178° which is less than a straight angle.

Similar Content

Related tests